30 Авг 2019

Детска ясла. Наръчник за родители

Публикувана в Брой 281
Оценете
(2 гласа)

Без съмнение, записването на детето в детска ясла е свързано с много тревоги и неизвестни за родителите. Процедурата по кандидатстване и записване в детско заведение би могла да бъде объркваща за по-неопитните. Привикването на семейството към изцяло новото ежедневие – също. Благодарим на г-жа Ксения Семизорова, директор на Детска градина №7 „Детелина“, гр. София, която ни даде ценни съвети как да подготвим за детската ясла себе си и малкото дете, за да сме сигурни, че процесът ще протече безпроблемно.

IMG cedf5aee92b2d67202cee88be31a0099 V

Необходими документи за записване и постъпване в детска градина

За записване на детето в детска градина и в детска ясла, е необходимо родителите да се регистрират в Информационната система за обслужване на детските градини (ИСОДЗ). Попълват всички данни, които се изискват при регистрацията. След извършване на класирането, за да запише родителят детето си, прилага всички документи изписани в съответното Заявление, а именно:

 • Оригинал на удостоверение за раждане на детето;
 • Оригинал на личните карти на родителите – настойниците;
 • Лична карта (за постоянен адрес) или оригинал на Удостоверение за настоящ адрес;
 • Служебна бележка от местоработата на родителите и копие от трудови, служебни или осигурителни книжки;
 • Копие от удостоверенията за раждане на другите деца в семейството (брат, сестра);
 • Оригинал на удостоверение за постоянен/настоящ адрес на другите деца.

При постъпване на детето в детска градина или ясла е необходимо:

 • Оригинал на здравно-профилактична карта на детето, попълнена от личния лекар на детето;
 • Имунизационен паспорт или писмо от личния лекар, че на детето са извършени всички имунизации за възрастта;
 • Еднократен отрицателен резултат от изследване за патогенни чревни бактерии и чревни паразити, извършено не по-рано от 15 дни преди постъпването на детето в детското заведение;
 • Изследвания на кръв и урина, извършени в едноседмичен срок преди постъпването на детето в детското заведение;
 • Медицинска бележка от личния лекар за липсата на контакт със заразно болен, издадена не по-рано от 3 дни преди постъпване на детето в детското заведение.

Дни на отворените врати

През учебната година в детската градина има ден на отворени врати.

Всяка възрастова група изнася пред родителите своите постижения във връзка с учебно-възпитателния процес (обучителни ситуации по определени направления: български език, математика, изобразително изкуство, околна действителност, ателиета и др.), както и тържества различни поводи.

В детската ясла няма ден на отворени врати. Децата са много малки и когато имат контакт с повече хора се стресират и плачат.

Подготовка на детето

Тръгването на детето в детска градина или ясла е голямо предизвикателство, не само за него, но и за родителите. Вашето малко бебе е пораснало и е необходимо да общува с по-голям кръг от хора, т.е. да се социализира. Това е първата раздяла за по-дълго време с мама и татко. Голяма част от деня на детето вече ще минава с други хора, и то ще трупа нов опит и впечатления, ще придобива нови умения, ще задава нови въпроси, ще спазва определени правила, режим, занимания, игри и др.

За вас и вашето дете започва нов, важен период в живота, за който то трябва да бъде психически готово. А това трябва да направите вие – родителите, с много спокойствие, търпение и любов.

До една година бебето се нуждае от контакт с родителите си 24 часа на ден. На година и половина то вече не изпитва този силен страх от раздялата с най-близките и може да допусне до себе си по-малко познат човек. Към втората година става по-независимо и разбира, че на света има и други добри хора, освен мама, тате, баба и дядо, които също могат да се грижат за него. Тази последователност на разширяване на кръга на общуване има огромно значение за благополучната адаптация на детето към детската градина и ясла. На три години детето вече е готово в голяма степен да започне да се самообслужва – да се храни, да се облича, съблича, да ходи самостоятелно до тоалетна, да подрежда своите играчки и т.н. Готово е да общува с външния свят, да изгражда нови контакти с връстниците, да пробва нови модели на поведение и да спазва определени правила. Много е важно децата да са спокойни и уверени и да усещат това спокойствие в родителите. Те трябва винаги да показват любовта си към детето при раздялата, но тя да бъде бърза и категорична, за да е по-безболезнена. Добре е да се обяснява колко е хубаво в детската градина, колко са добри хората, които се грижат за малките, за новите приятели и новите игри.

Преди тръгването на ясла е хубаво детето да ходи на гърне, постепенно да се премахват памперса и биберона, да се храни на масичка, да пие вода от чаша. Всички тези навици ще му помогнат да се адаптира към новите условия и преодолее психическия стрес. Необходимо е детето да спазва определен режим на хранене, сън, игри и занимания. Всичко това влияе върху настроението му, да бъде то положително и престоят в детската градина – приятен. Основните трудности възникват заради това, че биологичният часовник на детето е „настроен“ по друг начин. Трябва да създадем позитивна нагласа за промяната, която предстои. Преди да тръгне на ясла и детска градина е необходимо да го социализираме т.е. да го водим по-често в детски центрове, на детски площадки, в парка, на гости, да го срещаме с негови връстници, за да има общуване с повече деца.

Подготовка на хранителния режим

Детето трябва да се приучава да яде обща храна, разнообразна, богата на витамини, въглехидрати, белтъчини, мазнини и да не е само течна. Много деца тръгват на детска ясла с все още неформиран дъвкателен и гълтателен рефлекс, тъй като са приемали храната само през биберон. Това ще създаде стресиращ и здравословен проблем при приема на храна в детската ясла и детето ще отказва да се храни.

Някои са в постоянно движение по време на хранене и изискват електронни игри, книги, играчки – това също ще е проблем и ще доведе до стрес на детето при поставянето на нови правила. Много важни са хигиенните навици, които се изграждат у детето и неговото закаляване.

Хранене на деца от 1 до 7-годишна възраст

След първата година децата преминават на преходна храна. Хранят се четирикратно в детска ясла (петкратно за деня).

8.30 ч. - Сутрешна закуска

10.00 ч. - Междинна закуска (плод или мляко)

12.00 ч. – обяд (супа, основно, десерт)

15.30 ч. – следобедна закуска

Хранителният режим се осъществява в зависимост от хранителните и енергийни нужди на децата. Храната се приготвя според „Сборник рецепти и ръководство за здравословно хранене“ одобрен от МЗ. Храната на децата до 3 години технологично се приготвя, като месото е едромляно или дребно накълцано, без подправки и се извършва отделно от храната на децата над 3 години.

Не се дават ядки, за да не се задавят, освен в смляно състояние. На децата от 1 до 7-годишна възраст се приготвя храна богата на белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини, минерални вещества, електролити, вода. Препоръчително е да се осигурява питейна вода, бутилирана натурална, изворна или трапезна, прясно приготвени сокове от плодове и зеленчуци, мляко, млечни и млечнокисели напитки, плодов чай не съдържащ кофеин, боза с натурални подсладители без консерванти. Малките деца са по-чувствителни към обезводняване в сравнение с по-големите деца и възрастни.

ДНЕВЕН СЪН

Дневният сън е друг много важен момент. Той е необходим за детето тъй като му осигурява физическо и психическо разтоварване. Ако детето няма следобеден сън то става нервно, капризно и това се отразява на неговото настроение и здраве. Адаптацията в детска градина бива лека, средна и тежка, която след определено време се преодолява. В детската ясла за децата се грижат медицински сестри и помощник възпитатели, а също така и педагог. Децата имат определен режим и различни занимания, съобразени с тяхната възраст. В детската градина се грижат двама учители и един помощник възпитател, музикален ръководител.

ДНЕВЕН РЕЖИМ

                                                 ЯСЛЕНА ГРУПА

ПОНЕДЕЛНИК

ВТОРНИК

Час, регламентирани/нерегламентирани ситуации

час, регламентирани/нерегламентирани ситуации

От 7:00 ч. Прием на деца

От 7:00 ч. Прием на деца

Утринно раздвижване

Утринно раздвижване

От 8:30 ч. Закуска

От 8:30 ч. Закуска

От  9:00 ч. Ориентиране в социален свят, Природен свят

·         Музика

От 9. 00 ч. Български език,

 Физическа култура

От 10:00 ч. Игри, разходки, развлечения

От 10:00 ч. Игри ,разходки, развлечения

От 11:30 ч. Обяд

От 11:30 ч. Обяд

От 12:30 ч. Почивка

От 12:30 ч. Почивка

От 16:00 ч. Закуска

От 16:00 ч. Закуска

От 16:30 ч. Игрова култура и пресъздаване

От16:30 ч. Игрова култура и пресъздаване

 Издаване на децата

 Издаване на децата

СРЯДА

ЧЕТВЪРТЪК

Час, регламентирани/нерегламентирани ситуации

Час, регламентирани/нерегламентирани ситуации

От 7:00 ч. Прием на деца

От 7:00 ч. Прием на деца

Утринно раздвижване

Утринно раздвижване

От 8:30 ч. Закуска

От 8:30 ч. Закуска

От 9:00 ч.

·         Ориентиране в социален свят, Природен свят

От 9:00ч. Художествена информация и литература за деца (Конструктивно-техническа и битова дейност)

·         Изобразително изкуство   

От 10:00 ч. Игри, разходки, развлечения

 От 10:00 ч. Игри, разходки, развлечения

От 11:30 ч. Обяд

От 11:30 ч. Обяд

От 12:30 ч.Почивка

От 12:30 ч. Почивка

От 16:00 ч. Закуска

От 16:00 ч. Закуска

 От 16:30 ч. Игрова култура и пресъздаване

От16:30 ч. Игрова култура и пресъздаване

 Издаване на децата

 Издаване на децата

ПЕТЪК

Час, регламентирани/нерегламентирани ситуации

От 7:00 ч. Прием на деца

 Утринно раздвижване

От 8:30 ч. Закуска

От 9:00 ч. Физическа култура

·         Музика

От 10:00 ч. Игри, разходки, развлечения

От 11:30 ч. Обяд

От 12:30 ч. Почивка

От 16:00 ч. Закуска

От 16:30 ч. Игрова култура и пресъздаване

 Издаване на децата

           

Съвети към родителите

 1. Да се запознаят със здравна и педагогическа литература, свързана с правилното отглеждане и възпитание на детето от 1 до 7-годишна възраст.
 2. Да се запознаят с условията и правилата в детската ясла и градина, в която кандидатстват.
 3. Предварително да подготвят детето за предизвикателствата, които предстоят пред него, за да намалят психологическата бариера.
 4. Да се запознаят с менюто в детската ясла и в детската градина, както и с дневния режим.
 5. Подготовката да започне поне 2–3 месеца предварително, за да може детето да свикне с новите промени.
 6. Да работят за социализацията на своето дете (общуване със свои връстници).
 7. Да се отнасят с търпение и любов.
 8. Да имат доверие и уважение към институцията и хората работещи в нея.
 9. Да умеят да изслушват детето, да обръщат вечер повече внимание, да четат приказки и да се занимават с него поне един час след като се върне от градина.
 10. За всички проблеми и въпроси, които ги тревожат и интересуват, своевременно да споделят с педагогическите специалисти в детската градина (директор, педагог, психолог, логопед).
 11. Да изграждат партньорски отношения с екипа на детската градина.
 12. Да не обсъждат поведението на педагогическия и непедагогически персонал пред децата. Има начини за разрешаване на възникнали проблеми. Споделяне с учителя или директора насаме, спокойно и без агресия и недоверие.

Разговора проведе Кристина Крумова

 

 

Още в Бебе

Мама и бебе танцуват

Периодът след раждането на бебето е изключително деликатен и специален както за физическото състояние на майката и на детето, така и за психическото. Важно е… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
 • Последно публикувани
 • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream