31 Май 2017

Картината на ваксините

Публикувана в Брой 254
Оценете
(1 глас)

Темата за ваксините буди противоречиви мнения. Все по-често младите родители отказват да ваксинират децата си, страхувайки се, че ваксините могат да им причинят трайни увреждания. Специалистите, от своя страна, все по-често се страхуват, че това може да доведе до разпространение на епидемии, с които медицината се е борила дълги години. Каква е картината в момента и какво се случва в страната ни ще разберем от доц. Андрей Галев, национален консултант по епидемиология на инфекциозни болести.

Доц. Галев, кои са първите ваксини, които се правят след раждането на детето и защо?

Още след раждането – на първия ден, се прави ваксината срещу хепатит B. Не случайно се прави първо тя именно против това инфекциозно заболяване. Много добра ваксина, която в България започна да се прилага още от 1992 г., а през 1994 г. се прави рутинно на всички новородени на първия ден. Гордеем се, че в Европа сме сред първите, които започнаха прилагането на ваксината, а не изчакахме период от 5–10 години. Това е рекомбинантна ваксина, върху която е работено най-малко около 16 години. За повечето други ваксини са минавали между 50 и 100 години, докато се пуснат в употреба и се изчислят резултатите. Тази ваксина е една от най-ефикасните – според наблюденията колкото повече се прилага, толкова по-нисък е ръстът на хепатит B. Преди повече от 20 години детските отделения бяха пълни с бебета, болни от хепатит B. Сега това вече не се наблюдава и ние можем да се гордеем.

Втората ваксина, която се прави до 48 часа след раждането, е ваксината срещу туберкулоза – БЦЖ. След което следват ваксините от втория, третия и четвъртия месец – 6-валентната ваксина, която обхваща 6 инфекциозни заболявания (дифтерия, тетанус, коклюш, хемофилус инфлуенце тип b, полиомиелит и хепатит В). Изключително важна ваксина. С едно убождане се борим с 6 проблема.

Следват необходимите реваксинации. През първата година се прави ваксинацията срещу пневмококи. Тази ваксина се прави от 2010 година. Пневмококът е бактерия, за разлика от другите, които са вируси. Изработването на ваксини срещу бактерии се прави по-трудно, но откакто се прилага, ние не наблюдаваме пневмококов менингит при бебетата в нашата страна – гордеем се, че едно изключително сериозно заболяване може да бъде избегнато. При възрастните хора, които гледат бебета, също се наблюдава намаление на заболяемостта от менингити и пневмококови пневмонии.

От препоръчителните ваксини кои препоръчвате?

От тази година започна ваксинацията на бебетата от шестата седмица до шестия месец с ротавирусната ваксина, която е препоръчителна, но вече Здравната каса я заплаща. Препоръчвам ваксината за хепатит А, която се прави след първата година. Тя е двудозова (прилага се през 6 месеца) и струва около 50–60 лв., т.е. двете дози са около 110–120 лв. Сериозно я препоръчвам, защото ние живеем в страна със средно до високо разпространение на хепатит А. Особено деца, които са гледани при стерилни условия, при постъпване в детска градина – от 3 до 5 години, осъществяват контакт с причинителя на заболяването и се разболяват от жълтеница. Тази ваксина често се забравя в нашата страна.

Защо все по-често родителите отказват да ваксинират децата си?

Когато един глас се появи и е достатъчно ясен и убедителен, може да накара човек да се поколебае да направи дадена ваксина. За разлика от всички останали лекарствени препарати, ваксините се правят на здрави хора. И ето това е проблемът. Ако на едно съвсем здраво дете му се направи ваксина и то след това има леко неразположение – болка, температура, разстройство, тогава се обръща сериозно внимание. Но ако едно дете е с много сериозни проблеми, например с менингит, никой не гледа какви са страничните действия от ваксинирането, защото тогава спасяваш живота му. Важно е да знаем обаче, че борбата с епидемиите не се води по време на епидемия. Необходима е подготовка, а когато сме подготвени, постигаме успех.

От началото на 2017 г. има един смъртен случай…

През 2009–2010 година в България имаше епидемия от морбили, като заболяемостта беше 72% от цялата европейска заболяемост от морбили. Прочухме се с 24 000 болни деца, от които 24 починаха. В момента от началото на 2017 г. има 63 заболели, както и един смъртен случай на дете на 10 месеца. От тази голяма бройка 24 деца са до 1-годишна възраст, което означава, че техните майки не са ваксинирани, т.е. не са предали антитела чрез плацентата и кърмата на своите деца.

Защо първите 40 дни са толкова критични за новороденото?

Детето до 40 дни трябва да си стои вкъщи в компанията само на майка си. И не го казвам просто така. Едно дете започва масовата си имунизация от втория месец. След раждането детето е получило доста антитела от майка си, но някои от големите антитела не могат да преминат през пъпната връв, а това се случва чрез кърмата. Тези антитела образуват чадър над чревния тракт, на дихателната система, оправят локалния имунитет от имуноглобулин А. Така че нека да спазим правилото на 40-ия ден. Нека един месец детето да бъде по-встрани от чуждите хора. Има време да бъде представено в обществото. Това е начинът то да бъде по-здраво и тези 40 дни не са измислени случайно.

Какво пожелавате на читателите на списание „9 месеца”?

Раждането на дете е дългоочакван момент не само за майката, но и за цялото семейство. Нека този щастлив миг да продължи във времето – детето да расте здраво и весело, за което е необходимо да му се направят необходимите ваксинации от имунизационния календар.

 

Разговора проведе Даниела Граховска

Още в Раждане

Когато най-сетне щъркелът дойде

Какво преживяват бъдещите родители след успешната ин витро процедура? /Текст под снимка/ Д-р Маргарита Станкова психиатър За да изживеят неповторимия миг да поемат новороденото в… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем за бебета с невен против подсичане
3
Душ гел/шампоан за коса и тяло
4
Подхранващо мляко с невен
2
Паста за зъби за деца
6
Чай за кърмачки
chaichai