27 Дек 2019

  Кога проговаря детето?

  Публикувана в Брой 285
  Оценете
  (1 глас)

  Текст: Ксения Семизорова - директор на Детска градина № 7 "Детелина", София, район "Триадица". Магистър по предучилищна педагогика и логопедия, магистър по история, завършила е "Мениджмънт и управление на детски градини и училища с европейско участие". Автор е на програми и учебни помагала, отличена е с множество награди, сред които Почетно отличие "Неофит Рилски" 2007 и др.

  Развитието на говора на малкото дете е едно от най-важните постижения и е показател за психичното развитие на детето. Решаващ период в усвояването на езика са първите четири години от живота на детето, защото по това време се придобиват основните езикови и говорни познания. През тази фаза в говорното развитие могат да възникнат отклонения или симптоми, поради което за родителите е важно да ги забележат възможно по-рано, за да потърсят консултация или помощ от специалист.

  За децата овладяването на говора е важна стъпка, защото той е най-същественото средство за комуникация между хората. Чрез него се изразяват мисли и чувства, изявяват се желания, преработват се преживявания, планират се действия и се обменя опит. Някой деца усвояват говора без усилия, при други се появяват забавяне или говорни неплавности, които изискват особено внимание от родителите, а понякога се нуждаят и от лечение.

  През първите 3 месеца в резултат на емоционалната връзка и общуване между детето и майката и останалите хора от обкръжението му се появяват първите звукове, които преминават в „гукане“.

  От 3-ия до 6-ия месец започват да се чува произнасяне на звукосъчетания, които съдържат съгласни – ма-ма, та-та, ба-ба и.т.н.

  През 8-ия и 9-ия месец детето подражава и почва да разбира речта на обкръжението му. Опитва се да повтаря и да произнася техни думи.

  От 9– 12-ия месец се забелязва произнасянето на първите осмислени думи – те са около 5 или 10.

  От 1 год. и 6 мес. до 2 год. Детето разбира по-голяма част от това, което му говорят близките. То изразява желанието с една дума: например „вода“ означава „дай вода“ и.т.н.

  През 3-ата година бързо се увеличава броят на думите, които употребява детето. Речникът му става по-богат.

  Каква е ролята на родителя

  Важно: е че детето подражава на родителите, то разбира тяхната реч, слуша ги и възприема техния говор. За това родителите не трябва да говорят на бебешки език, а на правилен книжовен език. Родителя не говори на диалектен език или да произнася думи, които не иска детето да не произнася.

  Когато детето говори с жестове, например: - показва да му дадете мечето, вие не го подавате, а искате да го каже с думи.

  Кои са причините за късното проговаряне

  Проговарянето на детето е строго индивидуално но за нормално се счита между 8-ия месец и 3-годишна вазраст. Всяко дете живее в различна среда и има различна генетична даденост и свой темп на развитие. Напоследък децата проговарят все по-късно и родителите все повече се притесняват за това.

  Кои са причините:

  • Ранно включване на екранно време

  Много изследвания говорят за промяна в организацията на мозъка при деца, които прекарват около 2 часа дневно пред телевизор, компютър, таблет или телефон. Учените наблюдават растеж на бялото мозъчно вещество за сметка на сивото, което води до забавяне на двигателното, психичното и речевото развитие.

  • Късно захранване

  Включването на храна с друга консистенция (различна от течната) е важно за проговарянето, тъй като се променя мускулатурата на лицето.

  • Продължителен прием на пасирана храна

  Твърдите храни подпомагат овладяването на специфичните движения на езика и бузите, необходими за проговарянето.

  • Помощни мебели

  Продължително лежане в шезлонг, кресло или количка намалява силата на коремната мускулатура.

  • Говорене на бебешки
  • Липса на четене

  Редовното четене на книжки увеличава пасивния и активния речник, засилва концентрацията и вниманието и насърчава общуването.

  • Ранно включване на чужд език

   Забавя научаването на родния език.

  • Употреба на биберон залъгалка

  Той ограничава възможността на езика да се движи и така неусетно забавя говорното развитие.

  • Нарушен баланс на тялото и нарушена моторика
  • Неглижиране през първата година

  В рамките на първата година от живота си децата имат нужда не само от това да се погрижат за техните физиологични нужди, но и за нуждата им да научават повече за света около тях.

  • Наследственост и темперамент

   Могат да се превърнат в причина за закъснялото проговаряне.

  • Преждевременно раждане

   Около 2 години те се изравняват с връстниците си.

  • Ниско тегло при раждането

  Също може да е причина , както и хронични инфекции.

  • Ако детето има проблеми със слуха

  Слушането на вашия глас и родителска реч е най-добрият начин детето да се научи да говори. Четете на глас, пейте песни и задавайте отворени въпроси, за да подканите детето към разговор, играйте различни игри.

  Говорете с детето си, когато вие сте спокойна, и то ще е спокойно. Четете книжки, може да е една и съща кратка приказка – с малко думи, но за детския мозък това е полезно колкото и да е скучно на вас.

  Играйте и общувайте постоянно с него. Обичайте го истински. Всички ваши положителни действия показват грижата и любовта към детето. 

  Още в В помощ на мама

  На лов за… бавачка

  „Коя е бавачката?” – пита своята детегледачка малкото момче от американския филм „Дневниците на бавачката”, докато наблюдава модел на семейство амазонски индианци в Нюйоркския музей… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh