30 Мар 2018

Когато дъщерята стане майка

Публикувана в Брой 264
Оценете
(3 гласа)

Няма по-силна връзка от тази между майка и дъщеря и в същото време именно тази връзка търпи и най-трудните изпитания през целият ни живот. Дали дъщерята ще вижда в майка си идеалния пример за подражание, или напротив – ще се старае да избяга от стереотипа вкъщи и да подреди своя живот по различен начин, остава на заден план в момента, в който идва новината за първата бременност.

Едни от най-важните и очаквано объркващи периоди в живота на всяка млада жена са именно началото и протичането на първата бременност. В голяма степен тези етапи са предопределени и зависят от това какви са били взаимоотношенията между майката и дъщерята по време на израстването на бъдещата майка. Макар да е доказано, че младите жени, които са имали трудни взаимоотношения със собствените си майки, се нуждаят от значително повече психологическа подкрепа по време на бременността, често дори и тези, които са се ползвали с доверието и са имали пълната подкрепа на родителите си, се оказват във водовъртежа на страха и объркването. Заедно с вечния въпрос: „Ще успея ли да бъда добра майка?“, емоционалната, финансовата и професионалната несигурност, взаимоотношенията майка-бъдеща майка претърпяват истинска метаморфоза. Порасналото дете се превръща в млада жена, а младата жена в майка – промяна, която носи в себе си не само осъзнаването на собствените човешки слабости, но и реалните предизвикателства на майчинството и родителските отговорности.

Връзката майка-дъщеря

Все по-често традиционните разбирания и очаквания в отношенията майка-дъщеря по време на първата бременност водят до разочарования или отчуждаване. Липсата на комуникация от страна на младата двойка в началото на семейния живот и чувството на страх от страна на майката често се интерпретират като отричане или пренебрежение. Очакването, че взаимоотношенията могат да останат непроменени, се оказва невъзможно и нерядко се стига до тежки конфликти. В същото време в младата жена се натрупва гняв от неразбирането къде точно е сбъркала или е предизвикала разочарование. Всъщност реакцията и на двете цели едно и също – запазване на семейната цялост, но в случая майката и дъщерята вече изграждат две различни семейства. Не на последно място идва и фактът, че ежедневието на дъщерята със сигурност е далеч по-различно от ежедневието на нейната майка по време на първите стъпки в семейния живот.

Заедно с трусовете във взаимоотношенията с нейната собствена майка обаче първата бременност поставя пред бъдещата майка повече въпроси, отколкото отговори. В същото време тя трябва и да се докаже не само пред партньора си, но и на самата себе си. Дали младата майка е достатъчно подготвена за изпитанията, които със сигурност ще са много, и тихата помощ на новоповишената баба ще се окаже от изключително значение? Дали и колко помощ обаче младата майка е готова да приеме, остава да реши сама. За майка й единствената правилна позиция сякаш остава приемането на факта, че грешки ще има и макар и болезнено, ще трябва да остави дъщеря си сама да се научи от тях. Може би най-трудното за една майка е просто да наблюдава отстрани. „Това не е начинът, по който аз бих постъпила, но изглежда, може би ще проработи за теб“ е просто поведение, което би помогнало.

Не бива обаче да се забравя и „перфектната буря“ – майка-дъщеря-свекърва

Връзката между майката и съпругата на сина понякога може да доведе до естествена конкуренция. Много психолози обясняват това с факта, че всяка една от тях е водеща жена в семейството си, а оттам и стремежът им за доминиране. В същото време, без значение дали имат еднакви интереси, или работят в напълно различни области, без значение от общественото положение или финансовото състояние, ще им се наложи да се грижат за едно ново човече, и при това добре. Богатият житейски опит на едната и необходимостта от признание на другата, подсилени от естествената женска интуиция, понякога се оказват труден за преминаване кръстопът. Ако обаче в борбата за влияние се намеси и собствената й майка, младата жена често е оставена без никакъв избор. Чий съвет да приеме и чий да отложи, как и къде да изкаже собствено мнение? Неразбраната дилема е в това, че дъщерята инстинктивно се стреми да получи одобрение именно от майка си – човека, който най-често я критикува, стреми се да се хареса на човека, на когото не иска да подражава. Някои психолози свързват този стремеж с вродения ни инстинкт в трудни ситуации да повтаряме познати ритуали. Много млади майки споделят, че често са толкова объркани, че сякаш най-правилното решение е онова, което им се струва най-неправилно.

Решението?

Част от проблемите се крият във факта, че ролята на бабата в съвременния живот се превръща от помощна във второстепенна и малко по малко изгубваме вяра във възможностите й. А може би най-важната разлика е в това, че отношението ни към отглеждането на децата ни се променя: в отминаващите поколения децата са били приемани като естествена част от семейния живот, нашето поколение „взема решение“ да има деца и отглеждането им се превръща в постижение и борба за благополучие.

Както винаги, най-големите конфликти изискват прости решения.

Не давайте съвет, когато не е поискан, и не искайте съвет, когато знаете, че няма да ви хареса. Възрастта не дава правото на критика, а младостта невинаги има необходимата енергия. Нерядко онова, което е предложено като помощ, се оказва проблем, а неизказаните чувства се превръщат в трагедия.

Къде останаха съветите и решенията? В любовта, вярата и доверието!

И все пак няма съмнение, че първичният инстинкт, който свързва майка и дъщеря, е именно този, който свързва и две майки. Макар и на пръв поглед да изглежда, че имат различни мнения и младата майка по-скоро игнорира своята майка, всъщност майчиното мнение, макар и невинаги прието, остава най-важното.

Още в Възпитание на детето

Боят по-скоро е отрова - Малкото дете – лесна мишена за физически атаки

Непрекъснато научаваме колко много малки деца жестоко физически са малтретирани. Обикновено извършителите на насилието са родителите им – тези, които са ги създали и родили...… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo