28 Юни 2019

Когато кувьозът е майчината утроба

Публикувана в Брой 279
Оценете
(1 глас)

Статистиката сочи, че в България се раждат около 11% недоносени деца годишно. Каква е причината за това, попитахме д-р Радка Масларска, началник на Отделението по неонатология в Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда. Оказа се, че причините за това са много. Например патологията на бременността и заболяванията, които касаят 9-те месеца – хипертония, диабет, инфекции. Не без значение са и инвитро бременностите, тъй като те са най-често при жени над 35-годишна възраст, а много от тях и след 40. По-рискови за преждевременно раждане са и жените, които раждат преди 18 години. Ето какво още ни сподели д-р Масларска…

Разполагате ли с апаратурата, която е необходима, има ли нещо, което да липсва?

Да, в нашата болница разполагаме с необходимата апаратура, която при недоносените бебета е много високотехнологична, така че да се осигурят условия, близки до тези в майчината утроба, и това, от което едно недоносено дете има нужда, за да бъде спасен не само животът му, но и да бъде с минимални късни последици по време на растежа и развитието си.

Кои са най-честите усложнения, които е възможно да се появят при недоносените?

Най-честите усложнения, които настъпват при недоносените деца, са свързани с адаптацията на дихателната система и централната нервна система. Най-честото усложнение е респираторният дистрес синдром – заболяване, което се дължи на незрялост на белия дроб, липса на специфично вещество, което позволява той да се разгърне, и на неефективните дихателни движения на новороденото. В условията, в които живеем през последните вече 20 години, се прилага медикамент, съдържащ това липсващо вещество – сърфактант, който позволява децата с ниско и екстремно ниско тегло паралелно с прилагането на инвазивна и неинвазивна апаратна вентилация да могат да започнат да дишат след раждането. По този начин се осигурява добро адаптиране на останалите органи и системи – централната нервна система, сърдечно-съдовата система, коремните органи. Недоносените бебета и особено тези с екстремно ниско тегло под 1 кг са застрашени от засягане на ЦНС. Една от основните причини е нейната незрялост. Има особености на кръвоснабдяването на ЦНС при недоносените деца, които предразполагат към мозъчни кръвоизливи. Когато те са лека степен (I или II), търпят обратно развитие и не водят до усложнения, но когато са III или IV степен, едно от най-честите усложнения е хидроцефалия и съпътстващата я след това церебрална парализа или някаква степен на усложнения в двигателното развитие. Друго усложнение, за което следим недоносените бебета, е засягане на ретината – развитие на ретинопатия на недоносеността. За профилактика на това заболяване е много важно от самото раждане децата да са на мониторен контрол и дозирана кислородотерапия, като максимално бързо да се намалява нуждата от кислород и да се прилагат методи, които позволяват това да се случи. Разбира се, от първия месец след раждането недоносените деца трябва да се проследяват редовно от детски офталмолог.

Необходимо ли е да се прилагат методът кожа до кожа или кенгуру-грижата?

Да, необходимо е да се прилага методът кожа до кожа. При децата, родени на термин, това е задължително, стига състоянието на бебето и на майката да го позволяват – да са в съзнание и да няма усложнения както при децата, така и при майката в хода на раждането. При недоносените бебета това понякога е по-трудно веднага след раждането, тъй като те имат нужда от повече топлина, понякога имат нужда от реанимация, тъй като преждевременното раждане може да е очаквано от лекарите и специалистите, но то е неочаквано за детето и то не е подготвено. В случаите, в които се ражда здраво недоносено дете, този контакт трябва да е приоритет в нашата работа. Тези деца се адаптират по-лесно, по-спокойни са и тяхното хранене и адаптация на всички органи и системи са значително по-добри. Освен това дългосрочни проучвания показват, че тези деца имат по-добър коефициент на интелигентност, по-добра успеваемост в училище и затова смятаме, че това е изключително важно.

Какво представлява семейната стая за индивидуално лечение и грижи за недоносени и рискови новородени в Болница Токуда?

Семейната стая за рисковите бебета е стая, оборудвана с интензивна единица – кувьоз, респиратор, перфузор помпи. Майката и близките имат възможност да са с детето от самото раждане и да виждат всичко, което се случва с него, свързано с неговата адаптация и необходимост от лечение. Така се дава възможност дори когато детето е на изкуствена вентилация, на кислород, в кувьоз, то да бъде заедно с майка си през цялото време. Тя има възможност да се изцежда до кувьоза и да дава кърма, т.е. създава се състояние, близко до това на здравите доносени бебета в домашна среда. По този начаин не се нарушава контактът с майката, с останалите членове на семейството, бащата, техните родители, другите деца в семейството.

Кога настъпва моментът бебето да бъде извадено от кувьоза?

Бебето се изважда от кувьоза, когато е адаптирано с всички органи и системи към извънутробните условия на живот. Когато има пълноценно хранене, добри показатели на сърдечната дейност и на дишането, няма ритъмни нарушения на дишането, т.е. не спира да диша, и когато е достигнало тегло над 1,8 кг. Тези условия позволяват да бъде извадено първончално на термо легло, а след това на нормално креватче. Обикновено това се случва около 34–35-ата седмица коригирана гестационна възраст.

Трябва ли грижите, прилагани в домашна обстановка, да са по-специфични от обикновените?

Когато едно недоносено дете престои по-дълго време в болницата – повече от месец и половина, два, дори три месеца, какъвто е периодът на болнично лечение на децата, които се раждат с екстремно ниско тегло или недоносените деца със сериозни проблеми в адаптацията, родителите трябва да бъдат подготвени. Затова е много важно 7–10 дни преди изписването те да бъдат в непрекъснат контакт с детето, който се осигурява чрез семейните стаи, а не само за 1 час през деня. Така могат да свикнат с особеностите в съня, бодърстването, плача, физиологичните му особености – начин на хранене, отделяне на изпражнения, диуреза, начин, по който трябва да обработват кожата, да го къпят, да правят тоалета. Недоносените бебета имат индивидуални особености, с които родителите задължително трябва да бъдат запознати. Разбира се, ако това не може да стане в семейните стаи по различни причини (има други деца в семейството или други), тогава е добре родителите два или три пъти през деня да имат контакт с детето в часовете на хранене, около часовете на тоалет, за да могат да бъдат запознати с особеностите, с които трябва да се справят и в домашна обстановка.

Разговора проведе Виржиния Николова

           

Още в Новини

Безплатна Академия за родители в София на 24 февруари

Най-голямото безплатно събитие за настоящи и бъдещи родители отново отваря врати за един незабравим и пълноценен ден, посветен на семейството. Над 30 вдъхновяващи лектори, 70… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream