06 Мар 2018

На среща с ендокринолог

Публикувана в Брой 263
Оценете
(2 гласа)

Проф. Михаил Боянов, специалист ендокринолог, Клиника по ендокринология и болести на обмяната на УМБАЛ „Александровска", преподавател към Катедрата по вътрешни болести на Медицинския факултет, Медицински университет – София, ни даде ценни съвети относно едни от най-често срещаните женски проблеми.

t

Какъв процент от жените са засегнати от болестта на Хашимото?

Около 10–12% от жените имат положителни титри на антителата срещу щитовидната жлеза (aTPO и аТG – постарому ТАТ и МАТ), тоест автоимунен тиреоидит.

Необходимо ли е освен лечение с медикаменти да се прилага и специален хранителен режим?

Твърдо не – хранителният режим няма отношение към автоимунния тиреоидит.

Какви трябва да са нивата на TSH, когато се планува бременност?

Ако до момента не са правени опити за бременност (тоест няма инфертилитет) и жената няма предистория за болест на щитовидната жлеза, тогава важи общата норма за населението – ТСХ ≤ 4.0 mUI/ml. Ако е доказано автоимунно заболяване на щитовидната жлеза или има неуспешни опити за забременяване за над 1 година, тогава се ползва специфична за бременността норма на ТСХ ≤ 2.5 mUI/ml.

Какво представлява хипотиреоидизмът и какви са неговите симптоми?

Определение ниски циркулиращи нива на периферните щитовидни хормони. Той бива:

А/ Първичен хипотиреоидизъм – увреда на щитовидната жлеза.

 • След операция или радиойодлечение.
 • При автоимунен тиреоидит, инфилтративни или инфекциозни заболявания.

Б/ Вторичен (третичен хипотиреоидизъм) – в резултат на увреда на регулаторните функции на хипоталамуса (хипофизата).

При възрастните хипотиреоидизмът се развива бавно и голяма част от пациентите нямат оплаквания. Най-често са налице лесна уморяемост, апатия и безразличие, сънливост, зиморничавост и запек. Понякога отслабване на слуха, склонност към пълнеене, оточност. Близките на пациента обикновено съобщават за прояви от страна на нервната система и психиката – намалени когнитивни възможности, сънливост, брадипсихия, намален слух или депресия.

Прави впечатление общото забавяне на говора и на реакциите. Кожата е бледа, хладна, груба, лющеща се. Клепачите, подбедриците и ръцете имат типични твърдо-тестовати отоци (не остава трапчинка при натиск). Може да се стигне до генерализирана оточност (микседем).

Налице са типични прояви от страна на сърдечно-съдовата система – синусова брадикардия, глухи сърдечни тонове, диастолна хипертония; в тежките случаи – нисковолтажно ЕКГ, холестеролов перикарден и плеврален излив, сърдечна недостатъчност, микседемно сърце.

От страна на стомашно-чревната система обикновено е налице запек, често има леко повишаване на телесното тегло, което обикновено не надхвърля няколко килограма.

От страна на мускулно-скелетната система се наблюдават мускулна слабост, повишаване на мускулната фракция на CPK (­ обща СPK, но не и MB-фракцията). При децата се установява типичният хипотиреоиден нанизъм (с непропорционално скъсяване на крайниците, за разлика от хипофизния нанизъм).

От страна на метаболизма правят впечатление:

- Понижена основна обмяна, изявяваща се клинично като понижена телесна температура.

- Смесена дислипидемия – повишаване на LDL-холестерола и на триглицеридите.

Възможни са прояви от страна и на други ендокринни жлези:

- Умерено повишени нива на пролактина и секреция от гърдите (той се стимулира от повишения при първичен и хипофизен хипотиреоидизъм TRH).

- Ановулаторни цикли, инфертилитет или менорагии при жените.

Инсулинова резистентност – какво представлява?

Инсулиновата резистентност представлява синдром, при който тъканите (черен дроб, мускули, масти) са по-слабо чувствителни на действието на инсулина. Това се дължи отчасти на генетични фактори (рецепторни дефекти), но и на начина на живот – прехранване, липса на физическа активност. Инсулиновата резистентност предразполага към синтез на мазнини и натрупването им в областта на коремната кухина, т.нар. вредни висцерални мазнини. Освен това по-късни последици могат да бъдат хиперинсулинемия, предиабет и диабет, повишено артериално налягане и ускорена атеросклероза. От друга страна, напълняването само по себе си (например от прехранване и застоял начин на живот) влошава инсулиновата резистентност и се получава порочен кръг. Инсулиновата резистентност на ниво яйчник е една от теориите за възникването на поликистозния синдром.

Кой лекар може да диагностицира заболяването?

Общопрактикуващ лекар, интернист или ендокринолог. Инсулиновата резистентност сама по себе си не е болест, а предразположение за бъдещо заболяване.

При съмнения за този проблем какви изследвания е добре да се направят?

В практиката обикновено е достатъчно измерване на кръвната захар и нивата на инсулина в кръвта сутрин на гладно. По формула от тях може да се изчисли индексът на инсулинова резистентност (HOMA-IR индекс).

Кои са рисковите групи, застрашени от поява на гестационен захарен диабет?

В Препоръките за добра клинична практика при захарен диабет на Българското дружество по ендокринология от 2016 година е записано:

С повишен риск за развитие на гестационен диабет са жени с:

 • наднормено телесно тегло и затлъстяване;
 • анамнеза за гестационен диабет при предшестваща бременност;
 • фамилна обремененост със захарен диабет;
 • синдром на поликистозни яйчници.

Скрининг за гестационен захарен диабет се провежда при жени с повишен риск за развитие на захарен диабет още при първата пренатална консултация; използват се обичайните критерии на СЗО за диагноза на захарен диабет.

Скрининг за захарен диабет с провеждане на ОГТТ със 75g глюкоза се препоръчва през 24–28-ата седмица на бременността при всички бременни жени, при които не е установен захарен диабет преди това, с изследване на плазмената глюкоза на гладно и на 1-вия и 2-рия час.

Какво е съвременното лечение на диабета по време на бременност?

В Препоръките за добра клинична практика при захарен диабет на Българското дружество по ендокринология от 2016 година е записано:

 • Спират се пероралните и инжекционните неинсулинови антидиабетни препарати.
 • Препоръчва се интензифицирано инсулиново лечение.
 • Препоръчва се интензивен самоконтрол на кръвната захар.
 • Оптимизира се гликемичният контрол.
 • Включва се фолиева киселина 400 мg дневно.
 • Спират се статините.
 • Оценка и нормализиране (<130/80 mm Hg) на кръвното налягане.
 • АСЕ-инхибиторите и АРБ се спират преди настъпването на бременността и се заменят с метилдопа, бета-блокер, калциев антагонист.

Накратко – най-правилното лечение на захарния диабет по време на бременност е диета, физическа активност и инсулин. Според някои методични указания и в други страни е възможно приложение на перорални средства, ако се касае за захарен диабет тип 2 или гестационен диабет – допускат се само 2 от тях (сулфонилурейни препарати и метформин). Тяхното приложение изисква информираност и съгласие от страна на пациента за приложение off label. Другите антидиабетни перорални и инжекционни средства (освен инсулин) са противопоказани.

Синдром на поликистозните яйчници – възможно ли е да съществува без наличието на инсулинова резистентност?

Да, възможно е. Това е класическият случай, описан от Щайн и Льовентал. В този случай ановулаторните цикли са резултат от нарушеното съотношение на хипофизните хормони – лутеинизиращ и фоликулостимулиращ. Днес това е по-рядката форма.

Може ли да се търси причината за оскъдния цикъл в надбъбречните жлези?

По принцип е възможно, но това е много по-рядка причина от поликистозата на яйчниците и другите причини за аменорея (липса на менструация). Това изследване се назначава от специалист ендокринолог или АГ специалист с такава насоченост, и то само при наличие на обосновано съмнение за причина от страна на надбъбречните жлези – тоест рядко.

Изолирана инсулинова резистентност (без нарушения на кръвната захар) – как се лекува?

Лекува се класически с подходяща диета, физическа активност и понижаване на телесното тегло. Прилаганите в някои случаи медикаменти (главно метформин) са off label, тоест изписват се извън показанията по кратката характеристика на продукта и пациентът трябва да е бил информиран и съгласен на това. Ако е налице предиабет, употребата на метформин вече е по кратка характеристика, тоест е утвърдена.

 

Разговора проведе Виржиния Николова

Още в Споделено

Наградата от миналия брой спечели мама Кремена Борисова

Веднага след сватбата със съпруга ми решихме, че искаме дете. Обстоятелствата обаче бяха против нас – нямахме достатъчно доходи, а и къщата, в която живеехме,… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
 • Последно публикувани
 • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo