27 Дек 2018

Правото на майката да избере акушeрка за водене на раждането

Публикувана в Брой 273
Оценете
(0 гласа)

Срещаме ви с две специални жени – акушерки, отдали много време, любов и желание на своята професия. Попитахме ги неща, които, вярваме, ще бъдат полезни за вас, бъдещите майки, защото са свързани с появата на най-ценното – новия живот.

Емилия Баалбаки, главна акушерка, Втора САГБАЛ „Шейново“

Представете клиниката, в която работите.

Втора специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение „Шейново“ ЕАД – София е наи-старата специализирана акушеро-гинекологична болница в страната. Построена е през 1935 г. През 1964 г. се учредява Държавна специализирана АГ болница с две отделения –гинекологично и родилно. През годините болницата се е разраствала и модернизирала, за да достигне днешната си позиция на водещо лечебно заведение за висококвалифицирани акушеро-гинекологични здравни услуги в София, както и на база за обучение.

Представете себе си и Вашия акушерски опит.

Завършила съм акушерство в Медицински университет – София през 1998 г., социална педагогика в СУ „Свети Климент Охридски“ и управление на здравните грижи. Работила съм като старша операционна акушерка, също така в АГ и репродуктивна медицина и отделение по онкооперативна гинекология. Следя новостите в акушерството и надграждам образованието си, посещавайки семинари и обучения.

В АГ клиниката, в която работите, дава ли се възможност на майките да изберат акушерка, която да води раждането им?

Още преди 10 години болница „Шейново” даде възможност на майките да избират акушерка, която да води раждането им. За нас е важно да отговорим на всички нужди на майките и те да се чувстват специални и обгрижени. Бъдещите майки все повече се интересуват и искат да си изберат акушерка, на която да се доверят и да преминат по-спокойни през раждането.

Могат ли бъдещите майки и акушерките да бъдат един екип?

Да, мисля, че бъдещата майка и акушерката могат да бъдат един екип, и то много успешен. Казвам го от позицията на човек, който го вижда как се случва на практика. Екип от майка и акушерка се формира доста преди момента на раждането. Акушерката се е запознала с очакванията на майката, дала е своите препоръки за подготовка за раждането и на финала екипът е успешен, а удовлетвореността на майката от раждането – голяма.

Заплащат ли допълнително майките за този свой избор?

Изборът на индивидуален акушерски пост при нас се заплаща, цялата информация е качена на сайта на болницата.

Избор на акушерка, която да води раждането, а не на екип или конкретен лекар – ще стане ли това практика и в България?

В болница „Шейново“ има възможност за избор както на лекар, така и на акушерка. Ние сме много добър пример, че това е реално и се случва на практика в България. Надявам се, че тази услуга тепърва ще се развива и ще се предлага от повече лечебни заведения. Възможността майката да има право да избере акушерка за раждането, е насочена към повишаване на удовлетвореността на пациентите и възможността да отговорим на техните нужди. По този начин дейността на болницата е насочена към основната фигура – пациента.

 

 

Мая Бонева, главна акушерка, I САГБАЛ „Св. София“, тел. 0889 886 156

Представете клиниката, в която работите.

Първа АГ болница „Света София” е първото специализирано здравно акушеро-гинекологично заведение, построено след 9.IX.1944 г. в Република България. През 1994 г. с решение на Столичния общински съвет се преименува и оттогава носи името Първа АГ болница „Света София”. От 1959 до 1978 г. Първа АГ болница е основна база на Катедрата по АГ на МУ – София за обучение на студенти и специализанти. От основаването на болницата до момента тя е основна база на МУ – ФОЗ за обучение на специалисти по здравни грижи – акушерки.

Представете себе си и Вашия акушерски опит.

Дипломирана акушерка съм от 1981 г. Работила съм в Университетска болница Майчин дом и Първа АГ болница „Света София”. Професионален опит като редова акушерка в родилна зала и оперативен блок, като операционна акушерка, старша акушерка на родилна зала, старша акушерка на отделение ОАИЛ, в момента главна акушерка на Първа АГ болница „Света София”.

В клиниката, в която работите, дава ли се възможност на майките да изберат акушерка, която да води раждането им?

В лечебното заведение има възможност майките да изберат акушерка, която да води раждането им.

От кого зависи възможността за избор на акушерка в АГ болниците и какво би мотивирало ръководителите на клиники да дадат това право на родилките?

Изборът на акушерка е личен избор на бъдещата майка, но и обвързан с вътрешните правила на лечебното заведение.

Ок колко време е тази практика при вас?

От 5 години.

Могат ли бъдещите майки и акушерките да бъдат един екип?

Да, могат. Нека не пропускаме и факта, че въпреки избора на акушерка, в лечебното заведение се работи с екип от специалисти лекари и акушерки и водещият в екипа е акушер-гинеколог. Нека не пропускаме и факта, че прогнозата за раждането е то да завърши по нормален механизъм. 

Заплащат ли допълнително майките за този свой избор?

Да. Цената е официално обявена в ценоразписа за платените медицински услуги на лечебното заведение.

Още в Развитие

Пропорции според да Винчи?...

Когато го зърнете за първи път, искате да споделите с целия свят, че вашето бебе е най-красивото на света. Независимо че видът му все още… Прочети още »
Още в тази категория: « Простуда и кашлица
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo