28 Юни 2019

Психически и физически аспекти на плуването за бебета

Публикувана в Брой 279
Оценете
(1 глас)

Срещнахме се с Александра Николова, инструктор по плуване за бебета и малки деца в Център „Естествени идеи”, за да разберем защо е полезна редовната физическа активност и как можем да я съчетаем с водни забавления.

За контакти: тел. 0889 639 154

Какво представляват тренировките по плуване за бебета?

Това, което правим на тренировките по плуване, не е нещо екстравагантно, а напротив – нещо, което всеки родител да може да прилага в домашни условия. Аз уча родителите на упражнения, които да прилагат всеки ден при къпането на бебето. Всяко дете изисква различен подход – за мен е важно да разбера как реагира, какво му харесва, колко бързо се адаптира, какви са физиологичните, психическите и емоционалните му способности да се нагажда към нова среда. Освен това винаги е от значение да поговоря с родителите и да им разкажа как да се справят със своите собствени страхове и предразсъдъци.

Страхуват ли се децата и как преодоляват страховете си?

Децата в ранна възраст нямат чувство на страх. Страховете са наши и често правим подмяна на трудното със страшното. Всяко физическо усилие е трудно. Ако стои през цялото време в люлката с детски филмчета отсреща обаче, със сигурност няма да стане нито по-силно, нито по-здраво, нито по-жизнено. Децата реагират на това, което им е неприятно – физическото натоварване, новите непознати усещания, които съпътстват упражненията. Чувството за глад, например, също е неприятно за тях, но това не означава, че се страхуват, че няма да бъдат нахранени. И както огладняването им помага по-добре да се хранят и по-добре да усвояват храната, така и физическото натоварване им помага да стават по-силни и по-издръжливи.

Две са трудностите за децата във ваната:

Първата е усещането за безтегловност, когато си изцяло потопен във вода, липсата на твърда опора. Запознавайки ги с водата като различна физическа среда, вие отрано разнообразявате физическите състояния, към които детето ще трябва да се приспособи. Втората трудност за децата е свързана с потапянето. Искам да науча родителите да потапят бебетата по време на къпане. Водата в очите не е проблем. Това, което ги дразни и ги натоварва, е паузата в дишането. За да плува човек, трябва да умее спокойно да си потопя главата. Ако започне да го прави на 3-месечна възраст това умение се изгражда много по-лесно. Нерядко плачът на децата при къпане идва от неправилна реакция на родителите, а тя е породена от липсата на опит. Първоначално ние самите трябва да си изградим правилна представа за дишането, за натоварването, за това как да го редуваме с игра и други приятни усещания, за да не се страхуваме да учим децата ни да плуват.

Как влияе плуването върху психиката на бебето?

За мен заниманията са и време за разговори с родителите относно възпитанието. Това е много по-важно от самото къпане, защото начинът, по който ние подхождаме към това да го научим да се гмурка, е същият, по който ще го учим на всичко останало в живота. Не е толкова важно детето да не се разплаква изобщо. Всъщност нашата задача е да умеем да го успокояваме. Да намерим баланса между приятните и трудните неща – това е най-важният и най-сложният момент за всеки един процес на обучение. Това, което правим по малко всеки ден, е в пъти по-ефективно от нещата, които правим интензивно, но от време на време. Онова, което е трудно, трябва да се превърне в навик, да стане ежедневие. Постепенно добавяме нови предизвикателства, които са все по-сложни и самите деца в един момент изпитват удовлетворение, че успяват. И при нас е така – с шофирането, с карането на колело – става приятно, когато стане лесно! Обучението е процес, който продължава цял живот. При всички положения с плуването децата стават много по-стабилни емоционално, защото свикват да преодоляват трудности, да изпитват удовлетворение от постигнатите резултати и да търсят нови предизвикателства.

Нашите деца растат в една много хиподинамична среда, наситена с всевъзможни емоционални, визуални и звукови въздействия, но почти няма физическо натоварване. Така че това е един много добър начин да им помогнем и в бъдеще да търсят удоволствие от активното движение. Истината е, че самият момент на натоварване винаги е дразнещ, но отпочиването след него е много по-приятно и пълноценно и за двигателната и нервната система. Детето преживява удоволствие, което няма как да изпита по друг начин. Чрез поливането, чрез потапянето ние можем постепенно да увеличаваме натоварването, с което работим за издръжливост у детето, а тя никога не е противопоказна.

За мен е много ценно да науча родителите да преодоляват трудните моменти заедно с децата, не да ги избягват. Удовлетворението, че си научил това дете на нещо, е огромно за родителите.

Как влияе плуването на физическото състояние на децата?

Понякога на нас самите ни е удобно децата ни да са пасивни. Но двигателната активност е от голямо значение за здравето на едно дете. Активното дишането стимулира цял комплекс от системи, чрез които един организъм се справя с натоварването. Това, с което мога да помогна, е да науча родителите в едно малко пространство, каквото е домашното, да намерят начин детето да изкара половин час на ден с достатъчно сериозно физическо натоварване.

Кога не бих къпала едно бебе? Когато е уморено или гладно, или когато е с температура над 38 градуса. При ниска температура, около 37–37,2 градуса прекарването на време във вода често даже помага на децата да станат по-жизнени и да преодолеят болестта.

Плуването е изключително полезно за недоносени деца, защото на тях им липсва достатъчно време във водна среда в утробата. Така че процесът на „дорастване“ във водата е много полезен. Освен това плуването е благоприятно за деца с двигателни или неврологични проблеми, а също така и при някои генетични заболявания (синдром на Даун, синдром на Уест и др.).

Двигателната активност подобрява общото физическо състояние – дишане, сърцебиене, кръвообращение, обмяна на веществата. Едно най-обикновено разболяване от хрема или кашлица също е натоварване и дете, което почти не се движи, много по-трудно ще го понесе, отколкото едно физически активно и жизнено дете.

Първата година на едно дете, особено на първото дете в семейството, е сложен период, когато не само детето опознава безброй важни за бъдещето му неща, но и ние го опознаваме като нова и пълноценна личност с безброй способности. От нас зависи да им дадем възможност да се превърнат от потенциални в реални умения, като по този начин изграждаме най-дълбоката и съкровена връзка родител-дете.

Разговора проведе Кристина Крумова

Още в Семейство

Мирослава Кацарова: Семейството за мен е примерът, който даваме на децата си.

Говори Мирослава… Мирослава Кацарова е богослов по образование, но по призвание отдадена на музиката. Пее, изнася концерти и има три самостоятелни албума. Автор и водещ… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream