31 Авг 2017

Първото убежище на бебето

Публикувана в Брой 257
Оценете
(0 гласа)

… е розово, приятно темперирано, суперучилище с оптимални условия за учене през първите девет месеца

От зачеването до раждането бебетата се развиват със спиращо дъха темпо. Никога след това те не растат толкова бързо, никога не учат толкова много неща. От малката топчица след девет месеца на света се появява готово човече с много умения, научени в първото му убежище.

Учените са установили, че голяма роля за опита на бебето в утробата играят сетивата. С тяхна помощ мъничето изучава околния свят от корема на мама. Нероденото още отначало е в контакт със света, само така то може да се развива. Пример за това е, че бебетата слушат след раждането с особено удоволствие мелодии, които са им познати от вътреутробния им живот. Особено през последното тримесечие на бременността те са способни да диференцират познатите мелодии. При слушането им пулсът им се забавя, докато при непознати текстове или музика той отново се ускорява.

Наред със сетивата голяма роля при ученето играе двигателната активност. Тя дава възможност на малките да реагират на възприятия от сетивата. Те се свиват при силен шум или задремват при спокойни движения на бременната.

Усещане

Кожата е първият сетивен орган, който влиза във функцията си. Затова малките обичат да усещат ръцете на родителите върху корема на мама. Когато тя се движи, нероденото променя позицията си. То се приближава до стената на матката, до плацентата или до пъпната връв. Още на осем седмици нероденото усеща допир до устата, по-късно до лицето и постепенно до цялото тяло. От четвъртия месец то започва да смуче палеца си. Така нероденото тренира по-късното сучене от мамината гърда.

Вкус и мирис

Към края на третия месец плодът пие редовно околоплодна течност. Така бебето установява дълго преди раждането колко различен е вкусът на околността. Когато бременната яде, част от вкусовите вещества проникват в околоплодната течност. Ултразвукови изследвания показват, че честотата на гълтане на бебето се удвоява, когато майката е яла или пила нещо сладко. Развитието на вкусовите възприятия има още едно биологично значение. Бебето познава майка си след раждането по мириса на кърмата, даже гръдните зърна миришат на вещества, които се съдържат в околоплодната течност.

Чуване

От 20-ата до 24-ата седмица на бременността шумовете предизвикват реакции у нероденото. При силни звукове то се плаши, при тихи, изглежда, се заслушва с интерес. Неродените слушат с интерес туптенето на маминото сърце, заслушват се и се успокояват след раждането, когато ги доближават до гърдата, до която се чуват добре ударите на сърцето.

Неродените реагират и на музика – тогава ритъмът на сърцето им се успокоява. Някои деца реагират след раждането на мелодии, които майките им са пели често през бременността.

Виждане

Неродените могат да отварят очи на около 18 седмици, от около 26-ата седмица на бременността те реагират на светлина. Още преди това те могат да различават светло и тъмно. Зрението, което познаваме, се развива обаче едва след раждането. Едва тогава са развити достатъчно визуални дразнения, които стимулират очите на малките. Отначало те виждат и разпознават най-често лицето на мама.

Усещането, вкусовите възприятия, мирисът, слухът, зрението  – невероятно е, че бебето носи всичко това със себе си при излизането си на бял свят. Въоръжено по този начин, малкото може да посрещне предизвикателствата, които го чакат навън. Например сученето то е усвоило още в утробата на мама. Тъй като първото мляко има вкус, подобен на околоплодната течност, този опит се отразява положително на развитието на мозъка и му дава възможност да продължи с ученето и извън първата „класна стая”. Така всеки ден навън то научава повече от света, в който е дошло.  

Още в Празници

Пожелания за Бебета 2010

Сп. „9 месеца” започва обратното броене до началото на празниците! През всеки от оставащите 10 дни до Рождество Христово ще публикуваме по две от коледните… Прочети още »
Още в тази категория: (Без)страшна бременност »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем Живокост-балсам
Untitled 4
Крем Бифлекс
Untitled 3
Крем Антисиняк-Експрес
123456654321
Крем Антисиняк-Експрес с гримиращ ефект
Untitled 1
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл