31 Май 2019

  Размисли в утробата

  Публикувана в Брой 278
  Оценете
  (1 глас)

  Днес се събудих рано. Светлината отново беше там, не знам откъде намира процеп. Сигурен съм обаче, че поне веднъж месечно ме посещава. Чувството е странно, защото колкото и да се опитвам да се скрия, не успявам. Доскоро си мислех как добре съм заключен, изолиран и защитен. Откакто домът ми отесня, идеята за сигурност започна постепенно да се изпарява. В едно съм сигурен – аз представлявам съвършено божествено творение и най-хубавото предстои.

  Ще се родя. Съществувам ли, макар още да не съм се явил на белия свят? Личност ли съм? Обичан съм, следователно ме има. Това е отговорът на всички вътреутробни въпроси.

  В началото ме определяха като зигота, после станах ембрион, фетус и сега съм здраво бебе. Да, образът ми се променяше, но душата не. Помня момента, в който маточната лигавица – най-меката възглавничка на света, нежно ме гушна, а аз здраво се вкопчих в нея. Потънах в тази дълбока прегръдка с наслада.

  Чувам ясно кадифения глас на мама, познавам отлично звучния тембър на татко. Почти 9 месеца плувам в мечти за първата среща с тях. С цялото си сърце знам, че съм плод на любов.

  Изпитвам непреодолимо желание за движение, сигурно поради липсата на по-важни интереси. Размахвам крака и ръце, забавлявам се, а може би акробатичните ми способности неимоверно много допадат на „публиката“ извън моята действителност.

  Откакто ми поникнаха миглите, тутакси придобих самочувствие. Да, това е самородната, чистата истина – родителите ми ще се запознаят с извънредно забележителен наследник в мое лице.

  Краят на бременността увенчава началото на живот, изпълнен с красиви цветове, думи, звуци, копнежи, картини, вълнения. Готов съм да бъда рицар на честта, великодушен и състрадателен. Нямам моралното право да разочаровам онези, които ме обожават.

  Всяка клетка в мен шепти, че моментът е близо. Не се страхувам, привилегия е да се присъединя официално към семейното родословно дърво.

  Часовете минават бързо, променям се всекидневно, а търпението на майка ми започна рязко да се топи. Тя, милата жена, непрестанно е в нервно очакване. Бих й цитирал следните думи: „Има време за всяко нещо и срок за всяка работа под небето“. Възрастните все препускат, гонят вятърни мелници, изкачват заснежени върхове, тичат, а после са уморени.

  Аз, поставяйки себе си на тяхно място, бих погледнал към безкрайния хоризонт с благодарност и изпълнен с радост. Ще размишлявам, ще се смея и ще димам с гигантски глътки спокойствие.

   

  Tекст: Виржиния Николова

   

   

  Още в Празници

  Магията на името през месец август

  Православната ни църква отбелязва на 8 август Деня на Св. Емилиан (със значение от латински език “огнен”). Аналози на името са Емо, Ема, Емил(ли), Емануил(а).… Прочети още »
  Още в тази категория: « Бебето и морето
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh