14 Юни 2016

  Смехотерапията помага при безплодие

  Публикувана в Брой 228
  Оценете
  (0 гласа)

  Терапевтичният смях осигурява устойчива психика и имунитет на новородените

  Смехотерапията действа подмладяващо на организма, помага при диабет, при проблеми с кръвното налягане и щитовидната жлеза, при стрес, възстановява функцията на червата. Освен това терапевтичният смях отпуска и балансира бременните и постига изключителни резултати при безплодие, твърди Моника Балаян, психолог, преминал обучение при най-добрите специалисти в Русия, Германия, Холандия, Франция, САЩ. Тя преподава смехотерапия от години, автор е на програми за оздравяване и усъвършенстване, има наблюдения върху своите курсисти и проблемите им. Специално за списание „9 месеца” психоложката разказва за целебната сила на смеха и е категорична, че със смях можем да повишим имунитета си само за няколко минути.

  Неслучайно казваме, че смехът е здраве, посочва специалистката и припомня, че смехотерапията е забравено старо знание. В работата си тя използва терапевтичен смях, в който участват цялото тяло и ум, всяка клетка от организма. Чрез него ставаме като децата, смеем се от сърце и цялото ни тяло се тресе от смях. Не става дума за смеха, който идва от гърлото, за ироничния или саркастичния смях, а за искрен смях, чрез който даваме сигнал на тялото ни, че всичко е наред, че сме спокойни и щастливи. По този начин проблемите сами изчезват. „Задачата на курса ни е да припомни този забравен смях, при който цялото ни същество ликува”, казва Моника, която е помогнала на няколко потиснати млади жени да забременеят и да родят щастливи бебета. „Един от най-бързите методи да забременее жената, в цял свят, е смехотерапията. Особено когато причините са психосоматични.”
  Психоложката помага и на вече бременни жени да постигнат баланс. Обяснява, че чрез смеха веднага става отпускане и се изпраща сигнал до мозъка, че всичко с тялото и психиката на бременната жена е наред. „Веднъж ликвидирани със смеха, проблемите не се връщат обратно”, казва Моника и е убедена, че в организма се извършва някаква трансформация и нещо се променя завинаги. Смехът ни освобождава от всички емоции, които стягат тялото: страх, безпокойство, ненавист, завист, агресия, гняв, омраза. Това са емоциите, които веднага ни удрят в гърлото, сърцето или стомаха, а по време на смехотерапия ние черпим тялото си със смях, радост, ентусиазъм и въодушевление. Смехът е полезен и за половите органи. Неслучайно в бразилска клиника от години лекуват импотенция при мъжете и безплодие при жените чрез терапевтичен смях.
  По време на смехотерапия бременната жена веднага може да се почувства комфортно и щастливо. Терапевтичният смях влияе прекрасно и на плода, освен това радостната жена ражда деца с по-добър имунитет, по-силна психика и устойчиви на стреса. Това важи и за новородените, и за техните майки. Смехът помага дори човек да се втали и да влезе във форма, като ускорява метаболизма – това е потвърдено с медицински изследвания, казва Моника Балаян.

  Съвети
  - Добре е по време на бременността жената да бъде в непрекъснато радостно общуване с плода. Да му казва колко го обича, колко е желан, хубав и очакван. Питайте го добре ли е и как се чувства, съветва още Моника. Важно е да разговаряте с детето си, докато е в утробата ви, да сте весели. Всеки път, когато жената общува с плода, тя подава сигнал, че е щастлива, че ще се появи нов живот и тази нова душа ще знае, че е желана и обичана. „Смятам, че общуването между майката и детето става още много преди да се появи бременността и че жената, която е весела, светла и радостна, привлича душата на рожбата си.”
  - Избирайте съзнателно комедии, четете и разказвайте вицове и винаги търсете смешната страна на живота.

  По време на курса по смехотерапия се прави и лекуваща гимнастика. Тя не е сложна, но съдържа важна съставка, която я прави доста ефективна, понеже е свързана отново с магията на смеха и радостта. „Изпълняваме упражненията с изключително настроение и веселие, което веднага изпраща сигнал до тялото, че всичко е наред и всичко се нарежда на мястото си. Действа добре при гръбначни и ставни проблеми, при мускулни болки и обездвижване.”

  „Имаме специална гимнастика за очите по метода на д-р Бейтс, която действа чудотворно. Очите са свързани с главния мозък, така че тези упражнения влияят именно на него. Неслучайно казваме: „Махни розовите очила” или „Не бъди черноглед”. Мозъкът работи през очите, а по време на смехотерапия зрението се подобрява веднага.” Чрез медитативни техники и смях се прави и очистване на цялото тяло ­– черен дроб, бъбреци, бял дроб, черва, минава се през всички органи и системи в човешкия организъм.
  Психоложката сравнява тялото на човека със сграда, а половата система – с химична лаборатория, където се произвеждат хормоните на младостта. Затова по време на смехотерапията се прилагат и специални древни техники, които действат благотворно на пикочо-половата система. Благодарение на тях се активизират и хормоните на младостта, а резултатът е подмладяване и оздравяване.

  Още през първия ден курсистите се обучават как да се смеят така, че смехът да тръгне от корема. Правят се и весели и смешни упражнения, чрез които присъстващите да се освободят от това, което ги натоварва, и да станат по-позитивни. Всеки ден в продължение на 5 поредни дни задължително има и смях, който започва от 10 минути, а в края, когато курсистите са вече отпуснати, се смеят по 40 минути.

  Текст: Драгомира Иванова

  Още в Да бъдеш баща

  Еволюция на таткото

  Днес ролите на жената и на мъжа като партньори са значително по-различни отпреди 20 години. В миналото се смяташе, че Той трябва да печели повече… Прочети още »
  Още в тази категория: Загадките на 9-те месеца »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh