31 Юли 2018

  Защо мама и татко са различни, когато се сдобият с рожба

  Публикувана в Брой 268
  Оценете
  (1 глас)

  Д-р Иванка Ежова е клиничен психолог с 10-годишна международна практика. Завършва бакалавърска, магистърска и докторска степен по клинична психология във Франция, където натрупва богат стаж в областта на клиничната, преподавателската и научната дейност. Днес работи за един от най-добрите университети във Великобритания – King’s College London, където ръководи мащабни проекти във сферата на детското и семейното здраве. Паралелно има частна онлайн практика с клиенти от цяла Европа, за които организира индивидуални консултации, семинари, лекции и терапевтични групи. Работи на английски, френски и български език. Тя е сертифициран специалист по когнитивно-поведенческа, психодинамична и семейна терапия. Регистриран клиничен психолог в Health and Care Professions Council във Великобритания, Registre ADELI във Франция и Дружеството на психолозите на Република България. Член е на British Psychological Society във Великобритания и American Psychological Society в Съединените щати. В моменти работи върху първата си авторска книга. За контакти: Skype: ezhova.psychologist; FB: Positive Psychology Net; Тел.: 0044/7482 351 951

  Когато двама души се влюбят и решат да градят семейство заедно, те трябва да очакват, че съвместният им живот ще премине през няколко етапа. Най-яркият от тези етапи е появата на техния наследник. Дори бих казала, че мъжът и жената имат два живота: този преди и този след раждането на техните деца. В тази статия ще обърнем внимание на различията при мъжете и жените, когато те се сдобият с рожба.

  Дели ли се родителството на бащинство и майчинство?

  Като клиничен психолог с богата международна практика, предпочитам да разделям родителството на бащинство и майчинство. Това разделение се дължи на факта, че ролята на двамата родители, както и начинът, по който те възприемат, обмислят и преживяват появата на своите деца, е строго различна. Независимо от своята национална и културна принадлежност, социален и професионален статут, двата пола имат коренно различна визия за света и човешките взаимоотношения. Когато те трябва да работят в екип, за да отгледат децата си, всеки от тях има определен подход и очаквания спрямо това какво трябва да направи другият. Именно тези очаквания са причина за търкания, конфликти и неразбирателство в семейството.

  Какво очаква майката от бащата?

  Не е тайна, че всяка жена има големи очаквания към партньора си след появата на бебето. Тя си мечтае той да бъде загрижен и любвеобилен. Иска от него да присъства и да се включва активно във всекидневните грижи, както и да й помага.

  Това, което майката не осъзнава, е, че тя вижда ролята на таткото през своята собствена призма. Казано с други думи, много жени очакват от мъжа това, което всъщност очакват от себе си. Тъй като мъжът рядко е на нивото на тези очаквания, защото, както подчертахме по-горе, майчинството е различно от бащинството, рано или късно жената започва да се чувства пренебрегната, излъгана или най-малко разочарована. Таткото не е това, което е очаквала.

  Какво очаква бащата от майката?

  Не само жените имат очаквания и визия за отглеждането на детето. Мъжете също имат какво да кажат по този въпрос. За един мъж жената е тази, която трябва неотлъчно да бъде до своето отроче в първите седмици и месеци на неговия живот. За много мъже грижата за бебето е женска работа. Таткото се грижи за финансовата стабилност, спокойствието на семейството и създаването на благоприятна и оптимална среда за отглеждането на децата.

  България е една от малкото страни, където майчинството като период може да достигне до две години. Това значи, че майката може напълно да се отдаде на своето детенце. В този случай мъжът често си мисли, че щом жената не е професионално ангажирана, тя има цялото време на света, което да посвети на детенцето. Тъй като работи, за таткото е нормално да бъде по-малко активен вкъщи.

  Тази културна и социална визия често е повод за конфликти в семейството. Най-лошото тук е, че универсален отговор няма, защото всяка визия, взета поотделно, е логична сама за себе си.

  Друг е въпросът, че отглеждането на децата е не само професия, но е и най-трудната професия. За нея няма правила, нито точно описание на качествата, задълженията и отговорностите, които трябва да бъдат следвани. Дори и без културните, езиковите и социалните принадлежности, децата са толкова различни, че е невъзможно да се предскажат техните нужди, реакции и поведения. Очите на майката трябва да бъдат навсякъде, а слухът – винаги изострен.

  Има ли решение?

  Да, разбира се. За да се достигне до консенсус, родителите трябва да приемат отглеждането на децата като работа в екип, а не като две отделни роли, които всеки самостоятелно трябва да изпълни.

  Какво значи работа в екип?

  Това означава, че всеки трябва да внесе своя принос към общото благо съобразно със своето време и умения. Времето и уменията са аспекти, които предварително се определят и дискутират от двамата родители. Както не веднъж съм казвала в минали статии, децата се създават от двамата родители, следователно те са пряко отговорни и активни в тяхното отглеждане и възпитание.

  Предлагам няколко полезни съвета на прекрасните читателки на списание „9 месеца”, които са в майчинство:

  • Не упреквайте таткото. Обсъждайте с него с какво той може да допринесе и допълни вашето ежедневие.
  • Независимо от ситуацията, упрекът е лоша стратегия.
  • Опитайте се да погледнете през погледа на бащата на детето. Замислете се дали той наистина разбира това, което изисквате от него.
  • Не забравяйте да напомните на партньора си, че отглеждането на детето е най-трудната професия. За нея няма заплащане и бонуси, нито професионално издигане и ваканции. Бонусите са символични. Това е усмивката на вашето дете, неговият прогрес и успехи. За тази професия няма пол или разделение. Всеки родител директно я наследява.
  • Направете списък със задълженията, които всеки трябва да изпълнява. Не разчитайте на устни уговорки. Писането материализира вашите мисли и прави участниците по-отговорни.
  • Приемете, че психиката на противоположния пол оперира по различен начин, в резултат на което визията за света и родителството е различна. Това е нормално. По тази причина дискусията и разпределението на задълженията са изключително важни.
  • Усмихнете се. Родители сте на красиви и невероятни деца! Насладете се на времето, прекарано с тях, защото то никога няма да се върне.

  Още в Новини

  Шанс за живот

  По коридорите на родилното отделение в МБАЛ "Токуда Болница София" е тихо. Само от време на време се отваря някоя врата и могат да се… Прочети още »
  Д-р Иванка Ежова

  Д-р Иванка Ежова е клиничен психолог с 10-годишна международна практика. Завършва бакалавърска, магистърска и докторска степен по клинична психология във Франция, където натрупва богат стаж в областта на клиничната, преподавателската и научната дейност. Днес работи за един от най-добрите университети във Великобритания – King’s College London, където ръководи мащабни проекти в сферата на детското и семейното здраве. Паралелно има частна онлайн практика с клиенти от цяла Европа, за които организира индивидуални консултации, семинари, лекции и терапевтични групи. Работи на английски, френски и български език. Тя е сертифициран специалист по когнитивно-поведенческа, психодинамична и семейна терапия. Регистриран клиничен психолог в Health and Care Professions Council във Великобритания, Registre ADELI във Франция и Дружеството на психолозите на Република България. Член е на British Psychological Society във Великобритания и American Psychological Society в Съединените щати. В момента работи върху първата си авторска книга. За контакти: Skype: ezhova.psychologist; FB: Positive Psychology Net; тел. 0044/7482 351 951

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh