30 Юли 2018

Белодробна зрялост на плода

Публикувана в Бебе
Оценете
(0 гласа)

Тежкият преход от „водния” към „кислородния” живот е впечатляващо изпитание, изискващо незабавна адаптация. От всички органи, които трябва да се адаптират към извънутробния живот, без съмнение, белият дроб е този, чието встъпване във функция е най-впечатляващо, но и най-богато на последствия поради влиянието му върху функцията на останалите органи.

Белите дробове се състоят от гъбеста тъкан под формата на въздушни пространства, наречени алвеоли. В тях се извършва газообмен: усвоява се кислородът, вдишан от атмосферния въздух, доставен от хемоглобина на кръвта, и се освобождава и издишва въглероден диоксид, отпадъчен продукт на клетъчната дейност. За ефективен газообмен е необходимо повърхността на алвеолите да е колкото е възможно по-голяма. При нормални обстоятелства, когато човек издишва, алвеолите се свиват (колабират) и формират големи въздушни сакове с малка повърхност. Сърфактантът предотвратява този колапс (слепване) чрез намаляване на повърхностното налягане на границата между вдишания въздух и течността, покриваща въздушните сакчета (алвеоли), и така ги прави по-стабилни, като помага за максимално увеличаване на повърхността, върху която се извършва обмяната на кислород и въглероден диоксид.

До момента на раждането белият дроб на плода е запълнен с течност. Тя се секретира от белия дроб и има състав, близък до този на амниотичната (околоплодната) течност. Общото количество е около 20–30 мл/кг, около 60% от теглото на белия дроб. Очистването на белодробната течност започва 2–3 дни преди раждането:

- намалява секреторната функция на белия дроб;

- променя се съставът на белодробната течност;

- резорбция (всмукване) в дихателните пътища с помощта на сърфактанта;

- механично очистване при преминаване през родовите пътища.

Сърфактантът е естествен продукт, произвеждан от специализирани белодробни клетки (пневмоцити тип ІІ), разположени по повърхността на алвеолите, и представлява сложен комплекс, съдържащ фосфолипиди(85%), неутрални липиди (5%) и протеини (10%). Лецитинът, който се повишава след 24-ата гестационна седмица, е главна съставна част на сърфактанта. Неговите нива са показател за белодробната зрялост.

Освен натуралния (естествен) сърфактант, съществуват и така наречените екзогенни сърфактанти, които се прилагат за заместващо лечение при новородени с недостатъчна продукция на собствен сърфактант.

Екзогенните сърфактанти са натурални (получават се от животински бял дроб – говежди, свински) и синтетични.

За установяване на белодробната зрялост на преждевременно родени деца и необходимостта от прилагане на сърфактант терапия е от изключително значение изследването на състава и свойствата на алвеоларния им сърфактант.

Сърфактант терапията се провежда у нас благодарение на проф. Емилия Христова. Проф. Христова се посвещава на бебетата през далечната 1981 г., когато заминава да специализира във водещата парижка болница „Порт Роял". Година по-късно се връща в България, за да въведе революционната по онова време сърфактант терапия при новородени с дихателни проблеми. Посвещава 40 години от живота си за утвърждаването на неонатологията като основна специалност в медицината чрез нормативното й регламентиране. Работи активно за внедряване на европейските модели на неонатологична помощ в България, намерили отражение в медицинския стандарт по неонатология.

Скъпоструващата сърфактант терапия се прилага у нас от 1992 г. Благодарение на нея оттогава до тази година са спасени над 15 000 деца.

Под неонатален респираторен дистрес синдром се има предвид хиалинномембранната болест на новороденото. Това заболяване представлява остра дихателна недостатъчност в неонаталния период, дължаща се на недостатъчното количество сърфактант в белите дробове на новороденото. Неонаталният респираторен дистрес синдром се среща по-често при недоносени, при деца, родени от майки диабетички, майки с вагинални кръвотечения, преципитирано (твърде бързо) раждане, цезарово сечение, близнаци и други. Основна роля в патогенезата на хиалинномембранната болест на новороденото играе недостатъчното количество сърфактант. Клиничната картина на неонаталния респираторен дистрес синдром съвпада с тази на острата дихателна недостатъчност. Изявата най-често е в периода до 48-ия час след раждането. Налице е тахипнея (учестена дихателна дейност), разширени ноздри, понижение на телесната температура и др.

Лечението на хиалинномемранната болест е етиологично и симптоматично.

Етиологичното лечение се състои в приложение на екзогенен сърфактант възможно най-рано след раждането.

Към симптоматичното лечение спадат подаване на кислород, а при нужда и изкуствена белодробна вентилация.

Най-важна роля за предотвратяване на неонаталния респираторен дистрес синдром има профилактиката. Тя включва максимално дълго износване на плода, за да може да се синтезира нужното количество сърфактант. Ако това е невъзможно, може да се приложат кортикостероиди, които ускоряват белодробната зрялост на плода.

Още в Развитие

По-малко въздух – повече витамини

Резултатите от американско проучване показват, че въздухът в шишето за хранене на кърмачето оказва влияние върху нивото на витамините А, С и Е, съдържащи се… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo