26 Мар 2010

  Дар от съдбата?

  Публикувана в Близнаци
  Оценете
  (0 гласа)

  Когато се формира Новият живот, се кръстосват милиарди гени от майката и от бащата. Сметката е невероятно сложна – теоретично от възможните комбинации могат да се получат... 70 билиона индивиди, и всичките различни. Веднъж на всеки 300 потенциални бебета обаче се наблюдава изключение – могат да се заченат еднояйчни близнаци.

  Напълно еднакви ли са?
  Еднояйчните близнаци са с еднакъв генетичен код, защото се появяват след разделянето на една оплодена яйцеклетка на две зиготи, от които се развиват два ембриона от един и същи пол. По принцип те са съвършено еднакви, но по-късно под влияние на фактори от околната среда единият може да се развива по-различно от другия.
  Двуяйчните близнаци се създават в резултат на едновременното оплождане на две отделни яйцеклетки от два сперматозоида, като се развиват в два самостоятелни околоплодни мехура с две отделни плаценти. Те се наричат “фалшиви” близнаци, защото не са по-близки помежду си в сравнение с останалите братя и сестри.

  В проучване на Университета в Минесота, проведено от психолога Томас Бошар, се проследяват 80 двойки близнаци, разделени от раждането си. Сравнението показва, че при еднояйчните близнаци сходството в индивидуалните черти е 50%, при двуяйчните еднаквостта е 25%, а при братята и сестрите – 11%.

  По следите на шанса
  Вероятността за близнаци е по-голяма, ако в рода е имало такива случаи, ако жената е лекувана за безплодие чрез хормонална стимулация или ако зачеването е станало по метода ин витро.
  Още през 6-ата гестационна седмица (г.с.) може да се види зачатъкът на втория плод, който понякога претърпява обратно развитие (т.нар. “синдром на изчезналия близнак”).
  Около 14-ата г.с. може да се потвърди със сигурност, че бременността е многоплодна.

  Някои съществени разлики
  Многоплодната бременност е рискова – организмът на майката се натоварва двойно. Очакването на близнаци има характерни особености.
   Бременната по-бързо и повече (17–20 кг) наддава на тегло. Внушителната промяна на фигурата се дължи и на по-голямото количество околоплодна течност.
   Размерите на корема са по-големи от съответстващите на периода на бременността, а разтягането на кожата на корема е по-силно.
   Сутрешното гадене е по-често.
   По-изразени са нарушенията в съня, в храненето и в подвижността поради по-силния натиск върху стомаха, гръдния кош и краката.
   Задъхването е по-често поради значителното натоварване на кръвообращението.
   Кръвното налягане се повишава.

  По-бързи
  Многоплодната бременност трае средно 37 г.с., затова близнаците се появяват на бял свят по-рано от термина. По-голям е рискът от оперативно родоразрешение, което не означава, че е изключено раждане по вагинален път. Обикновено близнаците се раждат по-дребни и главите им преминават по-лесно през родилния канал. Процесът протича по същия начин като при “единичните” бебета, само че втората фаза се повтаря – бъдещата майка се напъва и ражда два пъти. Обикновено родилният процес е по-продължителен.

  Радост и тревоги²
  Ако в началото информацията, че се очакват две бебета е шок за родителите силният стрес обаче започва след раждането. Още от подготовката за изписването грижите са двойни. Всичко, което е нужно на едно бебе, се умножава по две… Това, разбира се, означава и двойни разходи.
  Вярно е, че близнаците внасят в дома двойна радост, но и двойно физическо, психично и финансово натоварване. Всяко бебе се храни, подсушава и се утешава най-малко десет пъти на денонощие. Ежедневието ви като майка на близнаци може да е съсипващо. Ще има дни, в които ще сте изтощена до краен предел. Затова поне в началото не оставайте сама с двете бебета. Ако таткото няма възможност, помолете за помощ някоя от бабите или приятелка.

  “Двойно” кърмене
  Ако искате да кърмите близнаците си, имате няколко възможности.
   Да кърмите едното бебе, а другото да храните с шише, като спазвате ротационния принцип, т.е. при следващото хранене сменяте “менюто”.
   Едното бебе да суче, а на другото да давате изцедена кърма.
   Да кърмите и двете, но по различно време, като започнете с по-нетърпеливото и ревливото или с това, което се е родило по-малко.
   Едновременно да поставяте и двете на гърдите си.
  Имайте едно наум, че близнаците често имат нужда от дохранване. Консултирайте се с вашия педиатър какъв заместител на кърма да изберете.

  В едно или две креватчета?
  Честото будене през нощта и на двете бебета ще ви създава доста голям дискомфорт. До 4-ия месец е добре децата да спят в едно креватче, като всяко има отделно място, така че да не пречи на другото. По-бързо ще създадете режим на сън и бодърстване, ако не се втурвате при тях при най-малкото размърдване.
  За къпането обаче задължително си осигурете помощник, поне докато успеете да въведете режим. Най-добре е всяко бебе да има своя ваничка. Така се избягва рискът от пренасяне на инфекция.

  Всяко е различен човек
  Психолозите съветват близнаците да се обличат различно. Така ще помогнете за развитието на тяхната индивидуалност.
  Еднакви на външен вид или не, близнаците най-често са уникални. Още от най-ранна възраст се проявява и техният неповторим темперамент. Въпреки грижите и умората радостта да наблюдавате как бебетата се забавляват помежду си е преживяване, което другите майки нямат шанса да изпитат.

  Д-р Пенка Цочева
  педиатър

  Още в Захранване

  Апетитът идва с… Бульони и супи в менюто на детето

  Бульоните и супите имат малка хранителна стойност, но са богати на минерални и екстрактни вещества, които стимулират отделянето на храносмилателни сокове, повишават апетита и подпомагат… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh