06 Авг 2018

Доотглеждане на недоносени в Дома във „Виница“

Публикувана в Бебе
Оценете
(1 глас)

85 бебета са преминали през Отделението за недоносени и новородени в Дома за медико-социални грижи за деца – Варна само през първото 6-месечие на 2018 г. 5 от тях са приети с тегло под 1 кг като най-малкото е тежало едва 710 гр. 30 от новородените са били с тегло между 1 кг и 1,5 кг, 37 – с тегло между 1,5 и 2 кг, а останалите 13 – над 2 кг. Броят на постъпилите двойки близнаци е 13.

В отделението се приемат за доотглеждане недоносени бебета от родилните отделения във Варна, Търговище, Шумен и Добрич. Заедно с тях в лечебното заведение безплатно се настаняват и майките, тъй като от 2013 г. в Дома за медико-социални грижи за деца бе въведена кенгуру грижата. Целта е да не се нарушава емоционалната връзка между майката и бебето. По време на престоя родилките придобиват умения да се грижат за децата си, участвайки във всички моменти от режима им – къпане, захранване с биберон, бодърстване, обличане, масаж. Особено внимание се отделя на кърменето. Доказано в практиката е, че бебетата, при които е прилагана кенгуру грижата, имат по-кратък болничен престой, необходими са им по-малко терапии и интервенции, наддават по-добре, дишането, сърдечният ритъм и температурата им са по-стабилни.

Друго нововъведение в Отделението е смяната на традиционните завивки с бебешки чувалчета. През по-студените месеци новородените спят в тях с цел да им се осигури безопасен сън.

През изминалата 2017 г. Отделението за недоносени и новородени бе изцяло обновено. Сега то разполага с модерна апаратура, оборудване и интериор, покриващ новите стандарти за грижа за недоносени деца. Кувьозите са 7, има реанимационна маса – термолегло с фотолампа, транспортен кувьоз с бейбилог, венископ (за лесно откриване на кръвоносен съд), ламинарен бокс (за приготвяне на инфузионни разтвори в абсолютно стерилна среда, както и за обработка на кръвни продукти), съвременен автоклав (уред за стерилизация на прибори), нови монитори и т.н.

Докато бебетата са в Отделението за недоносени и новородени в Дома за медико-социални грижи за деца – Варна, за тях се грижи мултидисциплинарен екип от специалисти, включващ лекари, медицински сестри, клиничен логопед – дефектолог, психолог, кинезитерапевт, рехабилитатор  и социален работник. Клиничният логопед - дефектолог работи с  децата, при които липсва или късно се поява на сукателен и/или гълтателен рефлекс, има нарушен контрол и координация при дишане – сукане – преглъщане. Той проследява нервно-психическото развитие на бебета от 0-12 месеца като това е вид превенция за диагностициране на централно - координационно смущение и детска церебрална парализа. Освен това клиничният логопед обучава родителите на деца с лицево-челюстни аномалии как да ги хранят. В отделението има психолог, работещ и с майките, които се нуждаят от подкрепа.

Недоносените бебета се изписват от отделението, след като здравословното им състояние се стабилизира и са наддали достатъчно на тегло. При изписването, на родителите се дава информация за възможностите за ранна рехабилитация в Дома за медико-социални грижи за деца – Варна. Съветът на специалистите е бебето да бъде прегледано когато теглото му достигне 4 кг. При необходимост се започва комплексна рехабилитация с цел осигуряване на добро двигателно и психическо развитие, и профилактика на други дефицити. Тя включва кинезитерапия по методите Войта и Бобат, ерготерапия, физиотерапия, хидротерапия, механотерапия, ударно-вълнова терапия, фийтбек, релационна психомоторика, работа с логопед, психолог, специален педагог, монтесори терапевт и тифлопедагог (за децата с нарушено зрение).

Още в Мнението на специалиста

Имам котка. Трябва ли да се изследвам за токсоплазмоза?

Изследвайте се Бременността е голяма отговорност и изисква да отделяте много внимание на здравето си. Източниците на заразяване с токсоплазмоза са основно два – контактът… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo