23 Юни 2017

  Достатъчно ли е нахранено бебето

  Публикувана в Бебе
  Оценете
  (1 глас)

  Някои бебета и малки деца се хранят трудно. Това обаче не е причина родителите да се тревожат. Причините да се потърси помощ са няколко:

  •  Трудностите траят повече от месец
  •  Храненето трае повече от 45 до 60 минути
  • Интервалите между храненията са под два часа
  •  Детето се противи на опитите да бъде нахранено.

  Педиатрите преценяват въз основа на общоприети норми за теглото и големината на детето дали има основания за безпокойство.

  Специалистите по хранене подчертават, че родителите трябва да проявяват търпение и изобретателност при храненето на малките. Необходимо е време кърмачето да свикне с различни храни. Не е достатъчно новото пюре да се предложи един-два пъти, възможно е да са необходими десет до двайсет опита. Бебетата трябва първо да научат как се усеща храната в устата, как трябва да се сложи езикът, за да не изтече пюрето навън и дали то е вкусно. Възможно е да се окаже, че вкусът на майчиното мляко или на млякото от познатото шише е много по-предпочитан от непознатия вкус на морковите. Специалистите препоръчват при упорит отказ на детето от новата храна да се направи крачка назад и няколко дни да му се предлага досегашната позната храна. Освен това те съветват детето да се приучва постепенно към новата храна и към зърненото или млечното пюре в началото да се прибавят няколко овесени ядки или трохи от мюсли за деца. Количеството на добавките постепенно да се увеличава, докато започне да преобладава.

  Когато на детето предстои някаква промяна, това може да предизвика стрес при храненето. Причините може да са преминаването към захранване, преместването в ново жилище, раждането на ново бебе в семейството. Най-добрата рецепта в случая е да се осигури спокойствие и спазване на определен ритуал при храненето.

  Психолозите предупреждават, че е погрешно по време на хранене детето да се развлича с игри. Ясните правила са сигнал, че сега е време за хранене, а след това може да се играе. Децата трябва да се научат, че са гладни и предстои хранене. Ако яденето се смесва с игрите, храненето се проточва прекалено и детето нарочно забавя гълтането.

  Специалистите подчертават, че цапането по време на хранене е разрешено. Възрастните трябва да проявят въздържане и да оставят детето да експериментира. Дори това да е трудно за околните, детето трябва да се остави да цапа наоколо с храната,за да я усети с всичките си сетива. Това ще увеличи интереса му към яденето. Накрая търпението на родителите ще бъде възнаградено – детето ще възприеме чрез имитиране поведението на големите по време на хранене.

  При храненето още веднъж се доказва колко важен е примерът на родителите. Каквото и да правят големите в кухнята, децата искат да участват. Дори това да струва загуба на време и на нерви, инвестицията си струва. Храненето не се осъществява само на масата, то заема голяма част от ежедневието. Детето може да участва при покупките на храна, да пее заедно с мама песнички за яденето или да готви супа за куклата.

  По време на хранене могат бързо да възникнат борби за надмощие. В такива случаи родителите са призвани да запазят спокойствие.

  Ако обаче растежът или теглото на бебето не протичат нормално или малкото дете отказва продължително време да се храни, се налага намесата на педиатър. Добрата новина е, че само един до два процента от малките деца имат нарушение на храненето, което изисква лечение.

  Детските психолози съветват родителите при несигурност да потърсят и психологична помощ за справяне с проблемите при хранене.

  Ритуалите помагат за ориентирането в правилното поведение на родителите и децата на масата. Родителите определят какво да се слага на масата, а детето определя колко да яде. Но кой определя колко е достатъчното количество храна? Има таблици и показатели, но всяко дете е различно, затова ролята на специалистите е съществена.

  Важно е да се каже и че похапването преди хранене разваля  апетита. Някои деца от самото начало имат по-слабо чувство за глад. По-големите се насищат още преди основното хранене, ако преди това са похапнали гумени мечета или са пийнали плодов сок.

  Още в Отслабване

  Трябва постоянство

  Искам да отслабна, като съчетавам каланетика и сауна. Възможно ли е? Каланетиката е нискоинтензивно натоварване с по-голяма продължителност. С други думи, то е по-неефективен начин… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh