11 Дек 2018

Естественото решение за бебешкия сън

Публикувана в Бебе
Оценете
(0 гласа)

Представете си следната ситуация:

Държите сладкото си бебе на ръце, с тих глас му пеете приспивна песничка и леко се поклащате насам-натам. Съкровището ви най-сетне се унася, вие изчаквате малко и го поставяте в детското креватче с прецизността на сапьор, обезвредяващ бомба с часовников механизъм. Внимателно се изправяте, обръщате се и започвате да се изнизвате от стаята ловко и безшумно като истински нинджа. В този момент пронизителен писък разцепва тишината. Вие въздъхвате дълбоко и отново гушвате бебето, за да започнете отначало процедурата по приспиването му.

или

Бебето ви още няма и половин годинка, но вече изцяло владее вашия живот. Малкото съкровище обича да спи в кошницата си за кола. Толкова много обича да спи там, че е способно да заспи дори и за шестте минути, които са ви нужни да стигнете от кабинета на педиатъра до дома си. Но това не е всичко! Винаги, когато колата спре за повече от минута-две, бебето се буди с плач и отказва да заспи, докато не потеглите отново. Ако пък неразумно опитате да го извадите от кошницата и да го приспите в легълцето му (или където и да било другаде), плачът му е не само безутешен, но и достатъчно гръмогласен, за да събуди и най-дълбоко заспалите хора. Така че вие правите точно това, което вероятно би направил всеки родител на ваше място – прибягвате до услугите на автомобила си и шофирате часове наред всеки път, когато се налага да се справите с тежка ситуация като колики, никнене на зъбки или просто с вторник.

или

Вие сте властелинът на суеверията. Безкрайните (и често безплодни) опити да приспите бебето си са ви научили да разчитате всички възможни знаци в обкръжението ви. Например знаете, че малкото човече заспива по-бързо и лесно, ако в стаята е хладно, но чаршафите в леглото му са от памучно трико (за да не са студени на допир). Наясно сте също така, че потупването на гръбчето му действа приспивно, а галенето на косичката по-скоро го дразни. Споменахме ли, че заспива по-бързо, ако му дадете да стиска лилавото пингвинче? Тъкмо сте овладели всички тънкости на фън-шуи и изведнъж се оказва, че те рязко спират да работят.

Разпознавате ли се в някоя (или всички) от тези истории? Ако е така, имаме добра новина за вас: вие сте съвършено нормален родител на съвършено нормално бебе и се сблъсквате със съвършено нормални (макар и често обезкуражаващи) явления в моделите на бебешкия сън. Разбира се, не казваме, че трябва да се примирите и просто да чакате детето ви да тръгне на училище, за да се наспите най-сетне като хората. Има и по-добър начин и той не включва употребата на приспивателни.

През 2005 г. Националната фондация по съня (NSF) на САЩ възлага национално проучване на сънните навици и поведението на деца под четиригодишна възраст. Нуждата от сън варира през първата година, но според педиатричното звено на NSF повечето бебета след възрастта на новороденото се нуждаят от между тринайсет и петнайсет часа сън на денонощие. И това е едва минимумът. Някои бебета се чувстват прекрасно със сън шестнайсет часа на ден или дори повече. Но според изследването на NSF около половината от американските бебета спят само дванайсет часа или по-малко дневно. В България, по всяка вероятност, картината е същата. Това е сериозен проблем: едно шестмесечно бебе, което спи по дванайсет часа на ден, ще загуби общо стотици часове сън до края на първата година от живота си! Това проучване показва също, че макар родителите да искат децата им да спят повече, те не осъзнават, че децата им обикновено имат нужда да спят повече. Дори и най-добронамерените родители често не съумяват да осигурят на бебето си достатъчно сън, защото просто не знаят как (Ето, вече близо час го люлея, а то не заспива и това е!), защото не успяват да се справят (По цял ден съм сама с двете деца. Правя всичко възможно, но невинаги успявам да ги сложа да спят навреме следобед.) или защото социалният натиск върху тях е твърде силен (Бебето има купища стимулиращи паметта и мозъчното развитие играчки, освен това посещаваме йога заедно, а аз имам и задачи из къщата. Времето просто не ни стига!). Защо се получава така, че бебетата хем не спят достатъчно, хем не искат да заспят, когато е време за сън?

От десетилетия учените изследват човешкия сън с неговите ритми, особености и разстройства. През 50-те години на ХХ век изследователят на съня и пионер в областта Натаниел Клейтман открива, че мозъкът редува относително неактивната NREM фаза на съня и високоактивната REM фаза по предвидим начин, като приблизително на всеки 90 минути преминава през двата етапа. Клейтман извежда също теорията, че 90-минутният цикъл е фундаментална единица за време за много от другите функции на тялото и го нарича основен цикъл на почивка и активност (Basic Rest and Activity Cycle), накратко BRAC. BRAC е програмиран вътрешен часовник, който редува периоди на почивка с периоди на активност. Хората имат 90-минутни цикли на будност през деня. В рамките на един цикъл един след друг следват период на оживено будуване, период на тихо съсредоточаване и период на отнесеност. Когато ние, възрастните, стигнем до края на един 90-минутен цикъл на будност, може да усетим лек спад на вниманието, а след това отново да увеличим оборотите, навлизайки в нов 90-минутен цикъл.

При бебетата на възраст под една година обаче тази цикличност е много по-ясно изразена. В края на всеки цикъл те не просто губят фокуса си, а са натрупали така нареченото „сънно напрежение“, което трябва да освободят, като заспят. Заключението на учените е, че 90-минутният цикъл често присъства от раждането, въпреки че някои новородени спят по-начесто, докато пораснат, достатъчно за BRAC с пълна дължина. Към навършването на една година 90-минутният цикъл започва да става по-слабо изразен и не диктува в такава степен поведението на сън.

Какво означава това за вас? Означава, че ако им се даде възможност, в края на цикъла си на будност бебетата са готови да спят. Този цикъл е в основата на плана С.П.И.М., разработен от американския невробиолог, изследовател на съня и експерт по бебешкия сън д-р Поли Мур. По време на проучванията си в Центъра за изследване на съня на Scripps Clinic, както и по-късно, като директор клинично развитие в компанията intra-Cellular Therapies, Inc., тя осъзнава належащата нужда от повече информация относно моделите на сън при бебетата и от образоване на родителите в посока осигуряване на пълноценно развитие на децата им. Планът С.П.И.М. е първият, разработен в съответствие с естествения цикъл BRAC, и се основава на схващането, че едно новородено бебе може да остане будно в продължение на 90 минути, след като се е събудило (без значение дали преди това е спало само половин час, или цяла нощ), а след това има нужда да заспи отново. С възрастта времето на бодърстване се удължава, но до навършването на една година периодите на будуване остават кратни на 90 минути. С други думи, някои бебета могат да остават будни в продължение на 180 или дори 270 минути, преди да им се доспи отново. Важно за родителите е да се научат да разпознават сигналите, показващи, че бебето им има нужда от сън, и да му осигуряват възможност да спи винаги, когато това е необходимо.

Книгата на д-р Мур „Естественото решение за бебешкия сън“ вече е факт и на българския книжен пазар от издателство „Вдъхновения“. Предоставяйки отговор на всичките ви въпроси във връзка с бебешкия сън, тази книга ще сложи край на безбройните еквилибристики по приспиване на вашето бебе и ще ви научи как да му осигурите пълноценен сън в съответствие с естествените му биологични ритми.

Още в Свободно време

Комфорт за самочувствие

Голяма част от живота си прекарваме в сън или почивайки на дивана. Обикновено много малко внимание се обръща какво да е облеклото у дома. Сигурно… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo