15 Юли 2020

  Глобална инициатива за достъп на родителите до бебета им по време на COVID-19

  Публикувана в Бебе
  Оценете
  (1 глас)

  В България от 13 март 2020 г. беше въведено извънредно положение, а след приключването му, влезе в сила извънредна епидемиологична обстановка, отново налагаща рестриктивни мерки по отношение на свижданията в болничните отделения. Вече пет месеца тези мерки продължават да бъдат в сила, като в обхвата им влиза и достъпа на родителите до неонатологичните звена. Глобалният Алианс за Грижа за Новородените (Global Alliance for Newborn Care - GLANCE) стартира кампания "Без раздяла. Заедно за по-добра грижа!". Фондация "Нашите недоносени деца" е част от глобалната кампания, а целта на инициативата е да се осигури достъп на родителите до бебета им по време на COVID-19.

  Достъпът на родителите до неонатологичните звена е или много ограничен или абсолютно забранен. Това в началото някак беше оправдана мярка, тъй като не знаехме още с какво си имаме работа. Няколко месеца по-късно се видя, че това по-скоро има негативни дългосрочни ефекти върху бебетата, чисто развитийно и като връзка с родителите им, върху психичното здраве на родителите им също, отколкото са големи щетите от коронавируса. През последните месеци дори СЗО излезе с препоръки, които насърчават това бебетата да не бъдат разделяни от родителите им заедно с подходящи предпазни мерки. Факт, е че и самите лекари също не живеят в отделенията и също имат досег с външния свят. Идеята е майката и бебето да бъдат оставени заедно през цялото денонощие, когато това е възможно. Да бъда насърчавано и кърменето, кенгуру- грижите. Няма до момента данни, че през кърмата може да се предаде коронавирус“, каза за Радио Благоевград Маргарита Габровска от Фондация „Нашите недоносени деца“.

  Фондация "Нашите недоносени деца", с подкрепата на неонатологични отделения в страната, както и в съгласие с препоръките на Световната здравна организация, депозира Отворено писмо до Министерство на здравеопазването, в което препоръчва преразглеждане на режима на достъп и осигуряване на възможност за посещения, практикуване на кенгуру-грижи, кърмене и носене на кърма от родители, изписани от болничното заведение.

  Родителите не са посетители. Те са част от грижата за собствените им деца в неонатологичните отделения и би следвало да бъдат включени по някакъв безопасен начин. Тъй като се изпада в ситуация, в която едно бебе е изписано без да бъде докоснато дори от родителите си през целия му престой в отделението, което е изключителен шок за семейството“, поясни Габровска.

  Обратна връзка след това отворено писмо все още няма, а комуникацията с Министерството на здравеопазването е трудна, каза още Маргарита Габровска:

  Ние не спираме да упорстваме и да търсим диалог и всъщност да търсим отговор - кое точно създава затруднение, тъй като неправителствена организация ние сме наясно с проблемите в тази област и сме на разположение за съдействие“.

  През месец май Фондацията стартира и количествено анкетно проучване сред семейства на преждевременно родени и новородени с влошено здравословно състояние, родени след 31.12.2019 г., чиято цел е да проследи промените в достъпа на родителите и близките до неонатологичните звена, както и динамиката в практиките, свързани със семейно-ориентирана грижа и включване на родителите в грижите за децата им през болничния им престой.

  Източник: bnr.bg

  Още в Новини

  Лекция на тема "Трите етапа на родилния процес при физиологично раждане и при секцио"

  На 10 ноември от 10:00 часа в Capella Play Варна д-р Добрин Николов, aкушер – гинеколог, началник Родилно отделение, СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов” -… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh