27 Юли 2005

По играта с пясъка ще го познаете

Публикувана в Игри за бебета
Оценете
(0 гласа)

Пясъкът развихря детската фантазия по различен начин – някои ровят в него, други строят кули, трети оформят сладки... Странно е, но произведенията от този материал говорят и за същността на детето.
С пясъка може да се играе чудесно. Това е добре известно както на малчуганите, които са се събрали в оградената територия на детската площадка, така и на по-големите, които по време на отпуската захласнато строят на морския бряг пясъчни дворци с кули и ги украсяват с мидени черупки. Според психолозите чрез пясъка много по-лесно, отколкото чрез рисуването се изразяват мисли и чувства. Затова и наблюдението на децата по време на играта с пясък дава възможност да се научи повече за тяхната психика. Във всяко пясъчно произведение се съдържа частица от тяхната личност, преживяванията и проблемите им са подсъзнателно преработени. По този начин особено добре може да се открие какво занимава и потиска децата с проблемно поведение.
От това как детето играе на пясъка, може да се получи представа и за степента на неговото развитие. Едно- и двегодишните първо изпробват материала. Те обичат да оставят отпечатъци от ръцете и краката си в пясъка. Когато започнат да трупат купчини от пясък, те са постигнали значителен напредък в умственото си развитие. Научили са, че могат да сътворят нещо с ръцете си и това им дава самочувствие.
На 3–4 години пясъкът вече не е достатъчен, децата се нуждаят от най-различни неща, за да изобразяват света – камъни, пръчки, растения, играчки с фигури на хора и животни... Настъпва периодът на разпределение на ролите. Момченцата обикновено представят бойни сцени с ездачи и индианци и разделят света на добър и лош, като противопоставят едната половина на другата. Момиченцата са в плен на куклите и “готвят”, “печат сладкиши”... Чрез това показват какво ги вълнува и какво са преживели. От игрите на пясъка може да се съди не само за равнището на развитие на детето, но и за неговия характер. Според теорията на психоаналитика К. Юнг децата се разделят на 4 основни групи.

Точни
Тези деца изобразяват света в пясъка възможно най-близо до действителността. Пропорциите на фигурите от пясък са съобразени с реалните мащаби. Такива деца често стават подчертани реалисти като възрастни. Те се интересуват от материалния свят, запомнят марки на коли и технически данни. Възприемат бързо и се справят добре с финансите.

Фантазьори
Те строят в пясъка с много идеи и въображение, използват допълнително пръчки, камъни или пръст. Пясъчната формичка може да изобразява кейк, но и печено пиле, сътворените улици често нямат начало и край. Такива деца могат да се придвижват както напред към бъдещето, така и назад към миналото. Те имат тънък усет за нещата, по-късно ще се изявяват успешно на борсата за ценни книжа или в игрите на успеха. При това парите далеч не са най-важното за тях. Те се интересуват повече от символика, приказки, митове и често стават писатели или хора на изкуството.

Общителни
Те предпочитат да играят с фигури. Светът им е изпълнен с живот. При тях няма замък без конник, морето е немислимо без риби.
Такива характери са силно свързани със заобикалящия ги свят и особено с хората. Те са много контактни и имат усет за междуличностните отношения, бързо улавят накъде духа вятърът – родени са за работа в медии.

Мислители
Не могат дълго да се занимават с пясък. Ровенето из него бързо им омръзва. Те предпочитат да измислят някоя игра или ако са малко по-големи, оформят трасе, по което търкалят топки.
Такива деца по-късно ще търсят закономерности, ще притежават силно развито чувство за ред и често ще предпочитат естествените и хуманитарните науки, особено философията. От тях стават чудесни организатори. Понякога могат обаче и да се разпиляват и трудно да намерят точното си място в живота.

Още в Бременност

Пред- и следродилна депресия

Сигурно не една бременна жена е чувала от своята майка, баба или свекърва, че по тяхно време такова нещо като пред- или следродилна депресия не… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo