27 Окт 2006

Време за игра

Публикувана в Игри за бебета
Оценете
(0 гласа)

Игрите са най-лесният и приятен начин бебето да научи нови неща за заобикалящия го свят. За родителите това също са любими часове, прекарани с малкото слънчице. Децата нямат нужда от много играчки, въпреки че често мама и татко се увличат и купуват какво ли не. За да са ефективни игрите на малчугана, важно е да са съобразени с неговата възраст. Предлагаме ви няколко примера за това кои са най-подходящите забавления за по-малките и по-големите.

От 0 до 3 месеца
Смешната муцунка
Веднага след като се приберете от родилния дом вкъщи, единственото забавление за вашето дете е да спи и да яде. Все още е рано за играчки. След втория месец вие ще сте източникът на неговите игри. То повтаря всичко, което вие правите. Ако отворите широко очи, и то ще ги отвори, ако се изплезите, и то ще се изплези. Въртете главата си бавно наляво и надясно и мъничето ви със сигурност ще последва вашите движения. Това е начин не само то да се забавлява, но и да опознава добре лица и емоции. Важното е да изберете време, в което бебето е бодро и готово за игра. Ако ви гледа с интерес – действайте.

Между 4 и 5 месеца
Време е за Бетовен
На тази възраст повечето бебета започват да се протягат и се опитват да координират движенията си, въртят се наляво и надясно, по гръб и по корем. Насърчавайте тези нови умения. Сложете си ръката под раменете на детето и го залюлейте леко ту на едната, ту на другата страна.
Друг начин за забавление на тази възраст са детските песнички. Сега е времето дори и да не може да пеете, да научите “Хей, ръчички” и “Две калинки”. Последни проучвания на група американски учени показват, че бебетата много обичат да слушат и класика, и то най-вече Бетовен. Симфоничната музика подпомага развитието на бебешкия мозък.

6 месеца
“Ку–ку”
Детето на половин годинка започва да се заглежда в предметите наоколо и да осъзнава тяхното съществуване, дори да не ги вижда. Това е голяма стъпка в развитието. Ето защо най-подходящата игра за тази възраст е криеницата “ку–ку”. Поставете голяма кърпа пред лицето си и изчакайте, докато бебето ви не я дръпне настрани. Първоначално то няма да разбере, че мама още е там, но когато вие покажете лицето си и му кажете “ку–ку”, то със сигурност ще се усмихне. Може да скриете любимата му играчка под завивките и да го накарате да я намери.

Между 8 и 9 месеца
Говорете му
Детето ви вече добре разбира някои думи, които му казвате, затова трябва да му помагате в тази посока. Ако го попитате “Къде е топката?”, то със сигурност ще започне да върти глава, за да я търси. В този период изключително важно е да говорите с мъничето. Описвайте всяка негова стъпка. Когато то отиде до топката, кажете му: “Браво, ти намери топката!” Така то ще се почувства гордо, че се е справило.

12 месеца
Обиколка на дома
Децата на 1 годинка вече разбират понятия като “голямо – малко”, “горе – долу”, “близко – далече”. Обиколете дома и назовавайте всички големи и малки предмети, както и нещата, които са на тавана, и тези, които са на пода, разходете се из кухнята и разгледайте малките лъжички, големите лъжици...

Съвети за “големите” деца

  • Прекарвайте дневно най-малко 45 минути в игри с вашето дете. Загасете телевизора, радиото, изключете мобилния телефон. Седнете на пода и се забавлявайте заедно.
  • Често оставяйте детето да ви води в игрите и забавленията, то има неизчерпаем запас от идеи.
  • Понякога може да се чувствате неловко, ако пеете фалшиво детски песнички или играете на странни игри, но най-добре е да не се срамувате от собствените си възможности и да ги изявявате на воля.
  • Когато играете с детето, убедете се, че му е удобно и нищо не го боли. Внимавайте то да не се нарани.

 

Още в Да бъдеш баща

Идиот за 9 месеца

Една от най-големите ми тайни е, че преди за първи път да държа Николай в ръцете си, никога не съм искал деца. Напълно обикновен мъж… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo