10 Дек 2011

Вашите въпроси за ваксините

Публикувана в Имунизации
Оценете
(0 гласа)

Д-р Клара Балджиева, председател на Националното сдружение на педиатрите специалисти от извънболничната помощ, пред списание „9 месеца“.

Защо се поставят две тройни ваксини заедно, три пъти до 6-месечна възраст?
Първо, не се поставят тройни, а петорни според новия имунизационен календар, който точно илюстрира и полезната дейност на нашето сдружение. Към  тройната ваксина – дифтерия, тетанус и коклюш, е добавена и полиомиелитна ваксина, и ваксина за хемофилус инфлуенце, които се поставят три пъти. Това се прави, за да може да се изгради достатъчно добър имунитет, който да защити децата. Тези сериозни заболявания могат да инвалидизират или да доведат до фатален изход след прекарано заболяване. В тази комбинация те се поставят в цял свят, според националните имунизационни програми, които обаче са синхронизирани с европейското законодателство.

Имат ли родителите право да изискват документ „Информирано съгласие“ в писмен вид, преди поставянето на ваксина, включително и при задължителните ваксини?
Разбира се, че имат право, дори могат да изискват такъв документ и при всеки преглед. При всеки преглед при нас, независимо дали е извършван в рамките на касата, или е платен, родителят се подписва, чрез което декларира своето съгласие с назначената терапия, с това, че му е обяснено какво е състоянието на детето, защо се налага например приемът на антипиретик или на антибиотик. Допълнително има декларация за „Информирано съгласие“, когато детето постъпи в болница. При нас изискваме родителят да попълни такава декларация, когато отказва задължителни ваксини, защото така той се подписва, че поема риска, независимо че многократно му е обяснявано колко е важно детето да бъде ваксинирано. За нас този подпис също е много нужен. Често когато се стигне до подписване на декларацията, родителят  променя мнението си. Отказалите се от ваксини са много малък процент. Това може да се установи от отчетите на Министерството на здравеопазването, на районните инспекции по здравеопазване. Разбира се, има здравни проблеми, които не позволяват едно дете да бъде имунизирано.

Смятате ли, че ваксините са безопасни?

Ваксината трябва да бъде много ефективна, т.е. да може да защитава децата, но от друга страна, много важно изискване е тя да е и безопасна, да не вреди. Задължително се спазват критериите за добра медицинска практика, децата да бъдат имунизирани само когато са напълно здрави, при подробно снета епидемиологична анамнеза... Ние не съветваме захранване на детето, когато е болно, а какво остава в такова състояние да му се поставя ваксина?! Преди ваксинацията то трябва да бъде прегледано – от фонтанелата до петичките. Тогава може да бъде открит здравен проблем, заради който ваксинацията временно ще се отложи.

Още в Бременност по седмици

Изследвайте се

Бременна съм в 4-ия месец и имам неприятно бяло течение. Въпреки лечението, то не минава. На какво се дължи и какво да правя? Задължително трябва… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo