24 Окт 2005

Застраховка “Здраве” - Ваксината дифтеткок

Публикувана в Имунизации
Оценете
(0 гласа)

С приложението на комбинираната ваксина дифтеткок (ДТК), включена в Имунизационния календар, се осигурява сигурна защита на децата срещу инфекциозните заболявания дифтерия, тетанус и коклюш и свързаните с тях чести усложнения.

Обекти на защитата
Тежестта на дифтерията, тетануса и коклюша е свързана с отделяните от техните причинители токсини, които увреждат жизненоважни органи и системи (нервната и дихателната система, сърдечния мускул и др.).
Дифтерията е болест, известна още като “лошо гърло”. Тя протича с разнообразни прояви, предизвикани от локалното възпаление най-често на гърлото и носа (по-рядко на очите, ушите или половите органи), и обща интоксикация. При неимунизираните деца болестта може да зъвърши със смърт от задушаване (круп) или със сърдечно-съдови усложнения и парализа на периферните нерви.

Дифтерията се предава по въздушно-капков път при говор и кашляне, но също така и чрез предмети, замърсени със секрети на болни или здрави заразоносители.

Тетанусът е типична инфекция на рани. Спорите на причинителя, които са силно издръжливи в околната среда и се откриват в изобилие в домашната среда и на улицата, лесно проникват в организма, дори при незначителни наглед охлузвания и одраскване, включително от домашни животни. Отделеният тетаничен токсин, който е една от най-силните познати отрови, поразява тежко мозъчните функции. При по-голямата част от неимунизираните заболяването завършва със силно болезнени гърчове и смърт от задушаване. В миналото у нас, а в развиващите се страни и днес тетанусът на новороденото е основна причина за детската смъртност.

Коклюшът, или “магарешката кашлица”, е въздушно-капкова инфекция, която при неимунизираните кърмачета често протича без характерните пристъпи на кашлица, с тежка бронхопневмония или дори с енцефалит.
Неусложнените форми на заболяването също поразяват тежко детския организъм поради продължаващата с месеци изтощителна кашлица, придружена с повръщане, вследствие на което детето става податливо на други тежки инфекции, например туберкулоза.

Кога, как, колко?
Имунизацията с ДТК започва от 2-месечна възраст. Ваксината се инжектира подкожно в гърба, под долния ъгъл на плешката, за да се избегнат по-силно изразените местни реакции – болезненост, зачервяване и оток. Имунизацията се извършва трикратно, през месец, с една реимунизация преди навършване на 2 години. Обикновено около 1/3 от децата освен локални (на мястото на инжектирането на ваксината) развиват и общи реакции, изразяващи се в повишаване на телесната температура 6–12 часа след имунизацията. Поради това уместно е предварително да дадете на детето антипиретик в доза, предписана от вашия педиатър. Необходимо е при всички по-сериозни и продължителни смущения в състоянието на детето да се съветвате с лекар, за да се постави навреме точна диагноза и да се назначи подходящо лечение.

Още в Имунизации

Защо са нужни ваксините

Бактериите са едноклетъчни организми с микроскопичен размер. Те са толкова малки, че лаборантите трябва да увеличават възможностите на микроскопа десетки, дори стотици пъти, за да… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo