24 Окт 2005

Застраховка “Здраве” - Ваксината дифтеткок

Публикувана в Имунизации
Оценете
(0 гласа)

С приложението на комбинираната ваксина дифтеткок (ДТК), включена в Имунизационния календар, се осигурява сигурна защита на децата срещу инфекциозните заболявания дифтерия, тетанус и коклюш и свързаните с тях чести усложнения.

Обекти на защитата
Тежестта на дифтерията, тетануса и коклюша е свързана с отделяните от техните причинители токсини, които увреждат жизненоважни органи и системи (нервната и дихателната система, сърдечния мускул и др.).
Дифтерията е болест, известна още като “лошо гърло”. Тя протича с разнообразни прояви, предизвикани от локалното възпаление най-често на гърлото и носа (по-рядко на очите, ушите или половите органи), и обща интоксикация. При неимунизираните деца болестта може да зъвърши със смърт от задушаване (круп) или със сърдечно-съдови усложнения и парализа на периферните нерви.

Дифтерията се предава по въздушно-капков път при говор и кашляне, но също така и чрез предмети, замърсени със секрети на болни или здрави заразоносители.

Тетанусът е типична инфекция на рани. Спорите на причинителя, които са силно издръжливи в околната среда и се откриват в изобилие в домашната среда и на улицата, лесно проникват в организма, дори при незначителни наглед охлузвания и одраскване, включително от домашни животни. Отделеният тетаничен токсин, който е една от най-силните познати отрови, поразява тежко мозъчните функции. При по-голямата част от неимунизираните заболяването завършва със силно болезнени гърчове и смърт от задушаване. В миналото у нас, а в развиващите се страни и днес тетанусът на новороденото е основна причина за детската смъртност.

Коклюшът, или “магарешката кашлица”, е въздушно-капкова инфекция, която при неимунизираните кърмачета често протича без характерните пристъпи на кашлица, с тежка бронхопневмония или дори с енцефалит.
Неусложнените форми на заболяването също поразяват тежко детския организъм поради продължаващата с месеци изтощителна кашлица, придружена с повръщане, вследствие на което детето става податливо на други тежки инфекции, например туберкулоза.

Кога, как, колко?
Имунизацията с ДТК започва от 2-месечна възраст. Ваксината се инжектира подкожно в гърба, под долния ъгъл на плешката, за да се избегнат по-силно изразените местни реакции – болезненост, зачервяване и оток. Имунизацията се извършва трикратно, през месец, с една реимунизация преди навършване на 2 години. Обикновено около 1/3 от децата освен локални (на мястото на инжектирането на ваксината) развиват и общи реакции, изразяващи се в повишаване на телесната температура 6–12 часа след имунизацията. Поради това уместно е предварително да дадете на детето антипиретик в доза, предписана от вашия педиатър. Необходимо е при всички по-сериозни и продължителни смущения в състоянието на детето да се съветвате с лекар, за да се постави навреме точна диагноза и да се назначи подходящо лечение.

Още в Забременяване

Неочакваното бебе

Яна била много щастлива, след като разбрала, че е бременна. След това обаче тя преживяла най-мъчителните месеци в живота си, а раждането било истинска среща… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем Живокост-балсам
Untitled 4
Крем Бифлекс
Untitled 3
Крем Антисиняк-Експрес
123456654321
Крем Антисиняк-Експрес с гримиращ ефект
Untitled 1
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл