11 Мар 2020

  Из старите вестници в Националната библиотека: съвети за млади майки

  Публикувана в Бебе
  Оценете
  (1 глас)

  Преди 100 години: Сухо детско легло

  Някогашното меко легло днес е смeнено с корава постелка. Тя има преимуществото, че дава здрава опора на крeхкия детски гръбнак и възможност за правилното му развитие; освен това коравата постелка оказва еластична съпротива на палавитe детски движения. Въпрeки тези удобства обаче, има и някои недостатъци, които трябва да се отстранят; сред тях на първо място е неудобството, че постелката по цялото си протежение трябва да бъде застлана с гумен плат, предназначен да я пази от измокряне. Това създава много тежка амонячна атмосфера, която пречи на правилното дишане на кожата, а освен това причинява и наранявания. Друг недостатък на тази постелка е, че тя не може да се изпира и не може да се променя нейният ъгьл, нито пък може да се дезинфекцира.

  Всички тези недостатъци се отстраняват с така нареченото сухо легло. То се състои от пореста цинкована подложка, върху която се постила мека материя, трици, дребен талаш, мъх или други подобни, а отгоре се покрива с пропускаема материя, опъната върху специална рамка. Настилката попива цялата влага и детето лежи почти на сухо.

  При намокряне мокрото петно се сменя и се запълва с прясна настилка. Тази настилка отговаря много повече на изискванията на хигиената, отколкото коравата постилка. Настилката може да се промени, а постилката да се изпере и извари. Дори и в случаи, при които трябва да се употрябява гумена постилка, този начин предлага някои удобства. В такъв случай за настилка се употребява морска трева.

  Д-р Ленна Вебер: Надсмиването

  Защо се надсмиваме на децата и ги принуждаваме да се срамуват? Само защото се чувствуваме много високо над тях и не възприемаме сериозно това, което те говорят и вършат. Но децата считат за сериозно това, което бъбрят и правят. Когато ние им се надсмиваме, те се затварят в себе си и се чувстуват огорчени и дребни.

   

  Още в Майчинство

  Какви са условията за издаване на болничен лист при заболяване или за гледане на дете

  Временна неработоспособност е налице в случаите, при които осигуреното лице не може или е възпрепятствано да работи поради: общо заболяване; лечение в чужбина; належащ медицински… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh