23 Мар 2020

  Как да извадим задграничен паспорт на бебето

  Публикувана в Бебе
  Оценете
  (1 глас)

  Както всичко свързано с новороденото – особено когато е първо дете за мама и татко, така и ваденето на задграничен паспорт се оказва своеобразно приключение. Затова в следващите редове ще ви разкажем стъпка по стъпка каква е процедурата по издаване на задграничен паспорт на бебето, за да бъдете достатъчно подготвени, когато се решите на тази крачка.

  Задграничен паспорт на бебето можете да извадите веднага след като вземете акта му за раждане. Обикновено той е готов до две седмици след подаването на документите на новороденото. Въпреки че чертите, височината и килограмите на мъниците се променят с дни, законодателството в България определя валидността на документа да е пет години. Тоест дори и паспортът да е издаден, когато детенцето е на два месеца, може да се ползва през следващите пет години.

  Първо, за да извадите паспорт на бебето, трябва да приготвите акта за раждане и копие от него. Нужни са и копия от личните карти на двамата родители, както и тяхното присъствие. Важна е и адресната регистрация на детето. Ако имате сключен брак, но сте с различни адресни регистрации, то автоматично взема адресната регистрация на майката. Същата е ситуацията и ако няма сключен брак. Затова, ако искате новороденото да е с различна адресна регистрация, трябва да я смените в районната си община. Чак след като излезе официалният документ, можете да започнете процедура по вадене на задграничен паспорт на бебето.

  След като сте подготвили документите, трябва да отидете в районното управление, което обслужва вашия район. Детето задължително трябва да е с вас, тъй като снимката за паспорта се прави на момента. Обикновено, въпреки големите опашки в районните управления за издаване на документи, бебетата са с предимство. Не е изключено обаче да ви се наложи да изчакате на опашката, което понякога се оказва интересно приключение – както за вас, така и за околните. Когато дойде вашият ред, попълвате заявление, към което се прилагат копията от личните карти на двамата родители, както и копието от акта за раждане на детето. Информацията в заявлението е като тази, която попълваме за лични документи – лични данни, адрес, цвят на очите, цвят на косата, ръст. Независимо че последните показатели се променят твърде бързо при малчуганите, през следващите пет години в паспорта на бебето ще фигурират тези характеристики.

  След като попълните заявлението и е подписано и от двамата родители, трябва да изберете услуга за издаване. Вариантите са три: обикновена – до 30 дни за 10 лв.,  бърза – до 3 работни дни за 20 лв. и експресна – до 8 работни часа за 50 лв. Когато изберете вида на желаната от вас услуга, трябва да заплатите. Ако решите това да се случи с карта, можете да го направите на гишето, на което сте подали заявлението, без да губите реда си. Ако обаче решите да платите в брой, ще се наложи да се наредите на опашката за касата, където отново ще загубите определено време.

  След като сте платили успешно, детето е готово за заснемане на снимката, която ще бъде сложена в паспорта. Това се случва на съседно гише, където има обособено помещение за правене на снимки. Влизате там заедно с бебето и го задържате, докато служителката му направи поне два кадъра. Важно за успешната снимка за паспорт е бебето да гледа в обектива, да не е наведено или обърнато настрани.

  Това е и краят на процедурата. Родителите получават талон с номер, с който след определения срок за издаване на задграничния паспорт трябва да отидат в същото районно управление и да получат готовия документ. 

  ВАЖНО!

  В случай че някой от родителите не може да присъства, независимо от причината, той трябва да подготви предварително декларация за съгласие. Тя е шаблонна и може да се намери лесно в интернет пространството. Важно е обаче да се знае, че декларацията трябва да е заверена от нотариус. В противен случай тя няма да бъде счетена за валидна и няма да може да бъде изваден задграничен паспорт. С нея единият родител трябва да носи и личната карта на другия.

  След издаване на паспорт, в случай че единият родител ще пътува с детето сам, процедурата е същата – трябва да носи в себе си нотариално заверена декларация за съгласие от другия родител. В този случай обаче не е нужна личната карта на отсъстващия родител.

   

  Още в Из дневника на мама

  Как ще открием БЕБЕ 2010

  Списание “9 месеца” - организатор на ежегодната национална кампания БЕБЕ НА ГОДИНАТА, за единадесети път ще търси ПОСЛЕДНОТО БЕБЕ, родено на територията на България в… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh