28 Авг 2019

  Как да стимулираме бебето да проговори?

  Публикувана в Бебе
  Оценете
  (1 глас)

  Вашето бебе се променя с невероятна бързина. Сякаш вчера е било новородено, което просто спи, яде или плаче. Ден след ден мъничето расте, придобива нови умения, двигателната му активност се засилва, започва да се усмихва, да гука и говори, да пляска с ръчички, а след време се научава да изразява емоциите и желанията си, докато стигне до периода на първите истински думи.
  Около единайсетия месец започва един от най-удивителните периоди в израстването на бебето до малко дете. То вече започва да ви разбира, възприема със забележителни темпове и желанието му за комуникация се засилва. Около първата годинка бебето произнася някои смислени думички. Този срок е ориентировъчен – някои деца започват по-рано, други по-късно и в това няма нищо притеснително, всяко дете е уникално и се развива със свой собствен темп. Ако употребата на смислени думички се забави, не бързайте да се притеснявате, но при всички положения бихте могли да се консултирате със специалист (това никога не е излишно) и да подпомогнете вашето бебе с някои от препоръките в тази статия.

  Вероятно няма родител, чието дете не е проговорило в общоприетия период, който да не си задава въпроса: „Късното проговаряне означава ли забавено умствено развитие?". В по-голямата част от случаите изобщо не може да се говори за такова нещо. Някои деца проговарят и след 3-годишна възраст, без да имат никакви умствени проблеми. Разбира се, има и деца, при които това определено е проблем, но обикновено има и други, съпровождащи признаци, които могат да подскажат, че нещо не е наред.

  Проговарянето зависи от много фактори. Причините могат да бъдат и генетични. От значение е темпераментът на детето – дали е по-общително, по-затворено, по-емоционално, по-неспокойно и т.н. Проговарянето зависи и от общуването със семейството – говори ли се на детето, или просто се обгрижва. От друга страна, има родители, които не спират да говорят, да задоволяват всички нужди на детето още преди то да има възможност да изрази желанията си. Така то няма възможност да научава и употребява нови думи. Важно е и до каква степен е социализирано – дали има възможност да общува с други хора, освен с вас, дали има възможност да общува с други деца.

  1. Всичко в ежедневието си има име, което ние дори не считаме за нужно да назоваваме без необходимост. Да, но вашето дете все още не знае тези имена и вие трябва да направите така, че то да започне да асоциира предметите с техните названия. Гласно назовавайте всички предмети, които се намират около вашето бебе – тоалетна, мивка, печка, легло, кошарка, лампа, стол и т.н. Назовавайте очичките, носленцето, устничките. Използвайте бебешкото пръстче и посочвайте с него части от вашето тяло. Когато се разхождате, му посочвайте животни, цветя, дървета, коли. Разбира се, назовавайте и хората в обкръжението на бебето – баба, дядо, леля, чичо. Когато му говорите, назовавайте го с неговото име, за да развиете чувството му за самоидентичност.
  2. Назовавайте цветове при всеки удобен случай.
  3. Използвайте заедно с бебешките думи и правилното им произношение, за да ви разбира по-лесно детето и да свикне да говори правилно. Например: „Изпий си макото. Изпий си млякото".

  Желателно е да се консултирате със специалист, ако разпознавате вашето бебе в някои от следните варианти:

  • До 8–9-ия месец бебето не произнася звуци като „а“, „м“, „е“, „б“.
  • Никакво издаване на звуци – до 12-ия месец.
  • Никакво жестикулиране – до 12-ия месец.
  • Бебето не отговаря (не се обръща, не ви поглежда), когато му говорите – до 14-ия месец.
  • Детето не разпознава никакви предмети, не може да посочва предмет по картинка до 14–18-ия месец.
  • Нито една изречена дума – до 16-ия месец.
  • Детето не може да разпознава прости команди от типа „Донеси ми..." – 18–24-и месец.
  • Никакви спонтанни фрази – до 24-ия месец.
  • Не може да формулира прости изречения – до 3–4 годинки.

  Фондация „Нашите недоносени деца”

  Още в Женска консултация

  Видът на упойката е без значение

  Страдам от заболяване на щитовидната жлеза. Каква упойка е препоръчителна за мен по време на раждането? Заболяването ви няма отношение към вида на упойката, която… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh