27 Юни 2006

Да го храня ли нощем?

Публикувана в Кърмене
Оценете
(0 гласа)

Обикновено в първите месеци след раждането бебето се събужда по няколко пъти през нощта, поради което се налага да го нахраните, за да се успокои и да заспи. В първите месеци нощното кърмене при събуждане на детето е уместно и необходимо понеже бебето още е уморено след трудното пътуване към белия свят. То суче вяло, често заспива на гърдата, преди да е приело майчиното мляко, което му е нужно. Възможно е и кърмата ви да е още в ограничено количество. Добре е да не забравяте, че честото кърмене е най-добрият стимулатор на млечната секреция. То предпазва от хипогалактия (намаляване на млечната секреция) и от свързаното с много рискове за здравето на детето ранно отбиване. Обикновено след първите няколко месеца детето укрепва и суче по-енергично. Кърмата също постепенно се увеличава и коликите и нощните събуждания на детето намаляват. Така вероятно след 3-ия месец няма да има нужда да го кърмите и нощем.
Има някои по-големи деца, при които се налага по-често хранене (7–10 пъти в денонощие) Това са недоносени, хипотрофични (тежка форма на разстройство при усвояването на храната) и болни деца, при които храносмилателната система не функционира пълноценно. Поради това те не могат да приемат и усвояват по-голямо количество храна. С израстването и укрепването на детето порциите мляко постепенно се увеличават, а броят на храненията намалява и нощното хранене отпада.
Има някои правила които трябва да знаете.

  • Ако кърмите, не давайте на детето шишето с мляко, когато то се събуди през нощта, за да го успокоявате.
  • Не поставяйте пълния с мляко биберон в леглото до лицето на бебето и не го оставяйте само да суче, когато поиска. При това има голям риск от задавяне и аспирация (проникване в трахеята или в белите дробове при вдишване) на малки количества мляко, което може да причини внезапна смърт на детето. Освен това млякото съдържа захар, а постоянният контакт на зъбите със захарта създава условия за възникване на зъбен кариес и ранно разваляне на млечните зъби. Не се успокоявайте, че кърмачето още няма зъбки.
  • Чрез нощното хранене при всяко събуждане и в по-късна възраст навикът за хранене по това време се затвърждава и детето по-трудно ще отвикне от него.
    При кърмачето сукателният рефлекс е силно развит и то смуче със стръв всичко, което се допре до устата му, дори без да е гладно. Смученето (за него е като сучене) го успокоява и приспива. Затова бебетата толкова често смучат пръсти, а понякога дори и част от дреха (пеленка, одеялце) или мека играчка. Когато този навик се затвърди (особено след първата година), той много трудно се отстранява. За да избегнете пристрастяване към ненужното нощно хранене или постоянното смучене на пръстите, по-добре е при събуждане и неспокойство, особено когато детето скоро е било нахранено и със сигурност не е гладно, след 4–5-месечна възраст вместо шише с мляко да му давате биберон-залъгалка. Той задоволява желанието му за сучене, успокоява го при колики и възбуда и не носи споменатите рискове за здравето. Отвикването от биберона-залъгалка става по-лесно, отколкото от смученето на пръстите или на биберона с мляко.
    Не забравяйте, че и събуждането, и плачът на детето освен израз на глад или жажда могат да се дължат и на други причини: колики или болка, неразположение, умора, възбуда, кожно дразнене при твърде мокра пелена, неудобна дреха и пр. То ще се успокои, ако успеете да откриете и да отстраните причината за недоволството.

 

Още в Развитие

Нощни безпокойства

Осеммесечното ви бебето се стряска посреднощ, плаче неудържимо и ви търси. Много майки се безпокоят, защото тези състояния започват изведнъж без никаква видима причина. До… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo