27 Окт 2006

Храненето на кърмачето вчера, днес, утре...

Публикувана в Кърмене
Оценете
(0 гласа)

Храненето е един от най-важните външни фактори, които оказват влияние върху нормалния растеж и развитието на детето. Храната трябва да задоволява напълно нуждите на детския организъм и да е съобразена с възрастовите особености. Колкото по-малко е детето, толкова повече внимание е нужно за рационалния подбор на храната. Тя трябва да осигурява достатъчно градивен материал на бързорастящия детски организъм, както и достатъчно енергия за правилното му функциониране.
Балансът между нуждите на организма и приетите с храната вещества се нарушава много по-лесно при детето, отколкото при възрастния. Затова в детската възраст се наблюдават по-често храносмилателни разстройства и болести, свързани с храненето – изоставане във физическото развитие, хиповитаминози, анемия, наднормено тегло и затлъстяване.
Недоимъчното хранене, особено през първите 6 месеца след раждането, води до смущения както във физическото, така и в нервно-психичното развитие. Доказана е връзката между тежкото недохранване и забавянето на интелектуалното развитие, както и някои особености в поведението в по-късна възраст. Опасен е не само дефицитът на енергия и на основни хранителни вещества, но и на витамини, микроелементи и други биологично активни вещества. През последните десетилетия в развитите страни се наблюдава по-често обратното явление – консумация на голямо количество храна и свързаните с него наднормено тегло и затлъстяване.
Пълноценното хранене е от изключително значение и за естествената устойчивост на организма към инфекции. Клиничната практика безспорно доказва, че склонността към инфекции и тежестта на протичането им са в тясна зависимост от степента на недохранване на децата. Тежкото недохранване е една от основните причини за високата детска смъртност в развиващите се страни.
Кърмаческата възраст се характеризира с изключително интензивен растеж На едногодишна възраст децата утрояват теглото си при раждането. Това се осъществява за сметка на по-висок внос на енергия и хранителни вещества на килограм тегло в сравнение с по-големите деца и възрастните.
При раждането не е завършено морфологичното и функционалното развитие на организма, което налага изключително високи изисквания към храненето и храните, предназначени за кърмачета.
От биологична гледна точка новороденото дете е част от организма на майката. Раждането променя само естеството на връзката – тя се осъществява чрез кърмата, която по състав е идеално приспособена към протребностите на организма и възможностите за смилане и резорбция.
По време на вътреутробното развитие чрез плацентата плодът получава необходимите му енергия и хранителни вещества от майката. След раждането едновременно с адаптацията към извънутробния начин на живот новороденото трябва да приема нужните му енергия и хранителни вещества с храната. При избора на хранителен режим в този период се вземат предвид анато-мофизиологичните особености на бебето. Оптимално за първия месец след раждането за доносените деца е 7-кратно хранене през три часа, тъй като то съответства както на времето, нужно за преработване на храната, така и на физиологичния обем на стомаха.
През 60-те години на ХХ век в повечето страни на Западна Европа се препоръчваше 5-кратно хранене в неонаталния период (до края на първия месец), 4-кратно след едномесечна възраст и въвеждане на бульон от 6-седмична възраст. Този хранителен режим, определян като "най-физиологичен" и широко пропагандиран, всъщност бе една от основните причини за рязкото нарастване на броя на изкуствено хранените деца още от първите месеци след раждането. Доказана бе зависимостта между броя на кърменията и нивото на пролактина и количеството на кърмата. В педиатричната практика се препоръча храненето ad libitum – хранителният режим и видът на храната се определят в зависимост от възрастта, а на детето се предоставя само да регулира количеството. Тази система е оптимална при кърмене, но при изкуствено хранене крие риск от приемане на по-голямо от нужното количество храна поради по-късно настъпване на умора.
Благодарение на ниското съдържание на белтъци и минерални вещества при естественото хранене не се натоварват излишно бъбреците и обмяната на веществата. Има качествена разлика в състава на белтъците и мазнините в женското и в кравето мляко. Естествено хранените деца боледуват по-рядко и по-леко, което се дължи на съдържанието на някои противоинфекциозни фактори в кърмата.
Програмата на УНИЦЕФ и СЗО за подкрепа и насърчаване на кърменето, основана на 10 съвета, доведе до значително увеличаване на кърмените деца във всички страни, в които тя се прилага.
В началото на ХХ в. заболяемостта и смъртността сред изкуствено хранените деца са много високи. Със създаването и масовото навлизане в практиката на адаптираните млека изкуственото хранене намира сполучливо решение. В процеса на адаптиране на кравето мляко неговите различия с майчиното мляко намаляват и се осигурява необходимата бактериална и химическа чистота. В резултат на това разликата в развитието и в здравното състояние на естествено и на изкуствено хранените деца намалява. Майчиното мляко обаче остава непостижимият еталон при производството на адаптираните млека. СЗО и ФАО поставят общи изисквания към адаптираните млека

 • Да са химически и бактериално чисти.
 • Да не съдържат ароматизатори, сгъстители и други нехарактерни за млякото съставки.
 • По общия си химичен състав да са максимално близки до майчиното мляко.
 • Суровините за производството им да са от екологично чисти райони (изискване, което ще придобива все по-голямо значение).
 • Въглехидратите в тях да са представени главно от лактоза. Конкуренцията между производителите на адаптирани млека също допринесе за провеждане на проучвания върху състава и предимствана на кърмата, както и върху възможностите за оптимизиране на състава на адаптираните млека и бързото внедряване на резултатите в производството.
  Обогатяването на адаптираните млека с биологично активни вещества (желязо, бета-каротин, нуклеотиди, пробиотици и др.) е предимство само ако те се съдържат и в майчиното мляко в съответно количество.
  Производството на готови детски храни на зеленчукова, плодова, месно-зеленчукова и зърнена основа също има значителен принос за по-доброто хранене на кърмачетата. Готовите детски храни имат редица предимства пред домашно приготвените – точно определен състав, използване на висококачествени суровини, прилагане на подходяща технология, осигуряване на разнообразно хранене независимо от сезона и др. Тези храни дават възможност за захранване преди навършване на 6-месечна възраст.
  Риск за здравето е и необоснованото ранно захранване на кърмачето с немлечни храни – широко дискутиран въпрос от педиатрите през последните десетилетия. За ранно захранване се приема включването на по-гъсти храни (пюрета, каши), преди детето да навърши 13 седмици. В България никога не са препоръчвани такива срокове за захранване.
  СЗО съветва децата да се захранват не по-късно от 4–5-месечна възраст, тъй като след тази възраст кърмата не може да задоволи дори само нуждите от енергия. Още по-важен е адекватният внос на желязо. Дори когато детето е родено доносено и майката не е имала анемия през бременността, запасите от желязо на кърмачето са достатъчни максимум до 5-месечна възраст. След този период нуждите на организма трябва да се задоволяват единствено от вноса с храната, а това не може да се осъществи само с кърмата. Препоръчаната у нас схема на хранене на кърмачето съответства на посочените изисквания.
  При тези срокове на захранване поне през първите месеци е наложително да се използват готови детски храни поради по-доброто им хомогенизиране и контрола върху качеството на суровините, рецептурата и технологията на производството им. След 6-месечна възраст майката може, ако желае, сама да приготвя зеленчуковите пюрета за детето си.

 

Още в Традиции и обичаи

По името го познаха

От древността до наши дни надали съществува общност по света, която да не отдава особено значение на именуването на новороденото дете. Името е знак за… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
 • Последно публикувани
 • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream