23 Мар 2017

  Как се променят гърдите по време на кърмене и при отбиване

  Публикувана в Кърмене
  Оценете
  (2 гласа)

  По време на бременността, раждането и кърменето гърдите претърпяват големи промени. Понякога това предизвиква притеснения и тревоги у майките. Какви могат да бъдат първоизточниците и причините за конкретния проблем, какво да направим, за да избегнем по-сериозните моменти? За да отговорим на тези важни въпроси, се срещнахме с д-р Маргарита Николова, образен диагностик, комплексно изследване на млечната жлеза във II САГБАЛ „Шейново”, София.

  Твърди се, че една на 20 кърмещи майки получава мастит в първите дни след раждането. Разкажете ни повече за това заболяване.

  Маститът е възпаление на структурите на жлезата. Това е състояние, при което се наблюдава зачервяване на цялата гърда или на част от нея, втрисане, внезапно покачване на температурата – над 38°С. Маститът е драматично усложнение на не по-малко драматичната галактостаза. При 99% от случаите галактостазата предхожда мастита. Когато се задържи повече кърма в гърдата, жената не може да я изцеди и това създава условия за възникване на бактериална инфекция, чийто най-чест причинител са стафилококите. Освен това инфекцията може да навлезе и отвън навътре в гърдата – през рагадите (разранените зърна), от бельото или от неспазване на елементарна хигиена. Ако педиатърът не е установил навреме, че бебето има гъбички в устата си, то също може да се превърне в причинител на инфекция. Много рядко може да възникне мастит без конкретна причина.    

  Какви могат да бъдат причините за болки в гърдите през периода на кърмене?

  Причините за болките могат да бъдат много. Например при кърмене и изцеждане каналите на гърдите механично се натоварват – това определено може да предизвика болка. Също така, ако на жената не е проведен профилактичен преглед, преди да забременее, тя не познава статуса на гърдите си и реално не знае какво носи в тях. Говорим за жени над 25 год., които преди бременност задължително трябва да посетят мамолог, за да знаят какви са възможностите им за кърмене.    

  Много жени се оплакват от разранени зърна. Какви са белезите, причините и решенията?

  Добре е преди срещата с бебето жената да се е запознала със структурата на гърдите си. Тя трябва да знае дали зърната й ще могат да понесат натоварването, което им предстои през 3 часа на ден. Ако зърната и ареолите не са добре пигментирани, могат да се появят т.нар. рагади или рани. Така заедно със слизането на кърмата започва да тече и кръв. Всичко това е много болезнено и шокиращо за майката. В такива случаи помагат протекторите за зърна, тъй като те дават покой на зърното. Много жени си купуват и специален крем за зърна, който обаче невинаги помага. Моят съвет към всички майки е да подготвят зърната си предварително и постепенно – с леки обтривания под душа или пък с използване на кварцова лампа, която действа благоприятно, заздравява зърното и предпазва от инфекции.

  Някои кърмачки споделят, че от гърдите им изтича секрет. Това трябва ли да ги притеснява?

  Под влияние на хормона на бременността каналите, които са част от структурата на жлезата, усилват своята секреция, която се прибавя към общата кърма. Количеството на секрета обикновено е нищожно и се среща при жени с по-широки канали на гърдите. Това не трябва да ги смущава. Да не забравяме, че каналчетата имат собствена секреция не само през този период, но и през целия им живот.

  Понякога през периода на кърмене в гърдите на жените се появяват бучки. Как можем да си го обясним?

  Причината е, че жлезата е достигнала максимума си на хормонално повлияване и започва да произвежда секрет. И тогава жените казват, че напипват много бучки в гърдите си. Това всъщност са самите напрегнати и набъбнали жлези, които се превръщат в кръгли и болезнени бучици. След това, за съжаление, най-тесните канали трябва да поемат тази кърма. Целта на упоритото и не особено приятно кърмене в началото е именно да се отворят и отпушат тези каналчета. Колкото повече се подуват жлезите, толкова повече притискат тесните каналчета и оттам идва т.нар. момент на галактостаза или задръжка на кърмата.

  Възможно ли е наличието на фиброаденом да повлияе на кърменето и обратното – може ли в резултат на кърменето той да изчезне?

  Преди години, когато откривахме фиброаденоми, ние дълго време ги проследявахме и ги оперирахме едва когато достигнат размер 2–2,5 см. Днес има случаи, в които се оперират и милиметрови. Понякога се откриват фиброаденоми, които не са съвсем типични, а по-скоро са възлест тип структури. В тези случаи ние препоръчваме жената да забременее, да роди и да кърми, защото има голяма вероятност тези възелчета да се променят структурно. Но когато преценим, че това е класически фиброаденом, ние предупреждаваме жените, че е малко вероятно по време на бременност той да изчезне. Освен това е възможно бременността да му въздейства отключващо – да го промени структурно и да нарасне. Така че, ако при една жена е констатирано, че има такъв проблем, най-добре е той да се отстрани преди бременността.

  Помпите за изцеждане на кърма, които масово се използват в наши дни, влияят ли по някакъв начин на млечните жлези?

  Има известен момент, в който помпите травмират каналите, а всяка травма може да отключи нещо по-неблагоприятно. Но да не забравяме, че те са неизбежен помощник. Някои жени слагат по-често детето си на гърдата, за да не използват помпи. Тук обаче трябва да се намесят педиатрите, тъй като колкото по-често слагате детето на гърдата си, вие рискувате да нарушите неговия режим на хранене, ритъм на изпразване на стомашно-чревния тракт и т.н. Схемата за нискорисково изцеждане изисква лек масаж на гърдата, поставяне на топъл компрес (навлажнена затоплена кърпа) и доизцеждане...

  Задължително ли е след отбиване на детето да се направи преглед при мамолог и в какъв срок?

  Да. Целта на този преглед е да разберем дали са се прибрали каналите, дали все още има разширени жлези и т.н. Освен това, за да се възстанови цикълът на жената към нормалния ритъм, трябва да спадне нивото на пролактина, който всъщност създава усещане за подуване на гърдите. Това е един профилактичен преглед, при който оценяваме всички последици от кърменето.

  Какъв е периодът за възстановяване на гърдите след окончателното спиране на кърменето?

  При някои жени възстановяването става доста бързо, но при други се проточва във времето – причина за това са хормоните и по-специално високото ниво на пролактина. Най-добре е гърдите да се оставят в покой по-дълго време с разреждане на кърменето, за да се изчистят сами с времето.

  При някои жени дълго време след приключване на кърменето се забелязва увеличаване на размера на гърдите и поява на кърма. Това често срещано явление ли е, или по-скоро може да се причисли към групата на изключенията?

  Нормално е 2–3 години след окончателното спиране на кърменето да изтичат по 1–2 капки кърма при натиск на зърното. Ненормално е под душа или при навеждане да изтича по-голямо количество или безпричинно да се намокря бельото. Най-честата причина за това е високото ниво на пролактина. В тези случаи жените трябва да се консултират с ендокринолог, да се изследват кръвните нива на пролактина и при завишени стойности да се направи ядрено-магнитен резонанс, за да се види състоянието на хипофизата – малка жлеза в мозъка, която командва всички други жлези с вътрешна секреция.

  Вярно ли е твърдението, че кърменето е вид профилактика срещу развитието на рак на гърдата?

  От физиологична гледна точка по време на бременността и кърменето гърдите са в апогея си. Това е възможно най-физиологичното им състояние. Балсамът за гърдите е хормонът пролактин. През това време яйчниците си почиват. Хормоните, които те излъчват в трите си фази, не влияят върху гърдите, а както знаем, повечето тумори са хормонално предизвикани. Погледнато от тази страна, колкото по-дълго гърдите си почиват от тази атака, толкова по-добре. Моята практика обаче показва, че процентът на заболелите от рак на гърдата кърмили и некърмили жени е горе-долу равен.

  Разговора проведе Даниела Граховска

  Още в Женска консултация

  Има риск от заразяване

  Имам упорита рецидивираща гъбична инфекция. Какъв риск крие тя за бебето? Гъбичните инфекции са рисков фактор като повечето влагалищи инфекции. Те не са толкова опасни… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh