29 Окт 2012

Кърмене с имплантати – мисия (не)възможна

Публикувана в Кърмене
Оценете
(0 гласа)

Всяка жена иска да бъде красива и желана. Постиженията на съвременната естетична и пластична хирургия дават възможност да се коригират физически несъвършенства и жената да се сдобие с мечтаните форми.
Днес близо 45% от дамите в развитите страни се подлагат на операция, за да се сдобият с по-пищен бюст. Някои прибягват към оперативно уголемяване на гърдите си в млада възраст, няколко години преди да станат майки. Погълнати от суетата, замисляме ли се дали увеличаването на бюста се отразява на природната функция на гърдите – кърменето.
Силиконгеловите гръдни имплантати, които се използват в страните от ЕС, в т.ч. и в България, са от пето поколение и са с много висока надеждност и безопасност – уверява д-р Страхил Ефремов, пластичен хирург с над 20 години стаж, председател на Асоциацията на пластичните хирурзи. Обвивката на имплантатите е от силиконов еластомер, а съдържимото – от силиконов гел, който замени използваните в миналото течен силикон и физиологичен разтвор, обяснява лекарят.
Още през 1997 г., когато са въведени гръдните имплантати от четвъртата генерация, в Европейския съюз е проведено мащабно проучване, което доказва, че силиконовите имплантати не предизвикват онкологични заболявания, алергични реакции, по никакъв начин не вредят на бременната и на нероденото бебе, както и не възпрепятстват кърменето.
През бременността под влияние на хормоналните бури се променя състоянието на жлезистата и покривната тъкан и бюстът естествено се уголемява. В зависимост от промените, настъпващи в различните тъкани на гърдата, бюстът може да промени формата си след кърмаческия период. Същите промени се наблюдават и при гърдите с имплантати, като те до голяма степен зависят от размера им.
Жените, които оперативно са се сдобили с чашка D, през периода на бременността и кърменето трябва постоянно да носят повдигащ сутиен и въпреки това съществува опасност от отпускане и увисване на бюста.
Схващането, че имплантатите, които са поставени под гръдния мускул, не се променят през бременността и по време на кърменето, е напълно погрешно, категоричен е д-р Ефремов. Ако формата и размерът на имплантата са съобразени с анатомичните и тъканните особености на жената, дори и гърдите с поставени над мускула имплантати почти не променят формата си.
Рядко при жени с тежка деформация на гърдите при поставяне на силиконовите имплантати се нарушава целостта на млечната жлеза. Тези случаи са редки и обичайно при увеличаване на бюста жлезата не се засяга и не се нарушава възможността за кърмене.
Понякога при поставяне на имплантати се засягат нервни окончания и се уврежда сетивността в областта на зърната. В повечето случаи променената чувствителност е временна, отминава в рамките на няколко месеца и не дава отражение върху способността на жената да кърми.
Доказано е, че силиконовият материал, от който са изработени имплантатите, не преминава в кърмата и не променя качеството й. Макар и рядко обаче, имплантатите могат да окажат влияние върху количеството на майчиното мляко. При значително увеличаване на бюста, особено при млади жени, съществува риск от хипотрофия на жлезистата тъкан и на околните кръвоносни съдове, което може да доведе до намалено количество на кърмата.
„Съветвам жените, които са решили да увеличат бюста си и желаят в бъдеще да кърмят децата си, да се доверят на преценката на своя пластичен хирург. Специалистът трябва да съобрази формата, размера и метода на поставяне на имплантат със състоянието на тъканите на гърдата и анатомичните особености на жената – обяснява д-р Страхил Ефремов. –  Имплантатът трябва да е адаптиран така към тялото на жената, че да се получат максимално добри естетични резултати и същевременно да се запази естествената функция на гърдите – кърменето.“

Стремежът към пищен бюст не е от днес


Желанието за увеличаване на бюста датира още отпреди повече от сто години. Експериментите до голяма степен са били нерегламентирани и дори опасни – от директно впръскване на парафин, имплантиране на пластмасови гъби и стъклени топки до използване на животински хрущяли и собствена мастна тъкан. През 1961 г. пластичните хирурзи Томас Кронин и Франк Героу разработват първите  силиконови имплантати, представляващи торбички от силиконов каучук, пълни с гъст силиконов гел, а през 1962 г. се извършва първата операция с тях. Оттогава до днес производителите непрекъснато усъвършенстват силиконовите имплантати, а стремежът за пищен бюст се е превърнал в печеливш бизнес, сбъдващ мечтите на милиони жени.


Даниела Добрева-Димитрова

Още в Възпитание на детето

Мои са!

Коя е причината малкото дете усилено да притиска до гърдите си няколко кукли и да не ги пуска дори когато сяда на гърнето или излиза… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo