26 Ян 2007

Кърменето не е мазохизъм

Публикувана в Кърмене
Оценете
(0 гласа)

Излишно е отново да се изброяват предимствата на кърменето пред храненето със заместител на майчиното мляко. И все пак добре е да се напомнят някои обстоятелства на тези от вас, които твърдо са решили да кърмят бебето си. Много важно е това решение да е взето мотивирано.
Не забравяйте, че кърменето не е инстинкт, който се задейства веднага след раждането. За него е нужна подготовка и това умение, като всяко друго, се придобива чрез пробите и грешките.

Съпричастие от таткото
Колкото и да изглежда странно, успехът при кърменето зависи и от това доколко имате подкрепата на таткото. Проучванията показват, че положителната нагласа на партньора се отразява благоприятно на кърменето. Има логично обяснение – често след раждането на бебето таткото се чувства особено пренебрегнат от създаващата се изключителна близост между майката и бебето, докато то суче. Мама пък се терзае от това и се получава един порочен кръг. Нищо не е по-пагубно за кърменето от потиснатостта на майката. Като се добави и реалната заплаха от следродилна депресия, ситуацията още повече се усложнява. Затова е толкова нужно таткото да е убеден, че чрез кърменето вашето малко съкровище започва живота си по най-успешния път. В този период той не бива да страда, че е изолиран, а да ви насърчава, да ви помага, да ви осигурява нужната почивка.

Най-трудно е в началото
Установено е, че кризите в кърменето обикновено са между 10-ия и 14-ия ден след раждането. Тогава около 90% от майките кърмят и имат амбицията да се справят с всичко – с грижите за бебето, с домакинството, с партньорските си задължения. В този период обикновено в дома има стълпотворение от гости, което също е уморително. А мама трябва “да произвежда” мляко. В такъв всекидневен маратон – без почивка и в постоянно притеснение дали всичко е наред, млякото може да намалее или пък да се появят болезнени втвърдявания по гърдите...
Животът показва, че кърмачките често са безмилостни към себе си. Те живеят в постоянен стрес – страхуват се някой да не ги обвини, че не са добри майки или пък гостоприемни домакини. Страхуват се дали кърмата е достатъчна, дали бебето не гладува и пр. Запомнете, че в тези трудни първи дни най-важното е да си осигурявате почивка и да отделяте време и за разговори с таткото.

Всяка майка може да кърми
Идеалното е новороденото да се сложи на гърда веднага след раждането. Случва се обаче то да отвръща главата си и изобщо да не иска да суче. Приемете, че и то още не е усвоило добре това умение – явно малко е тренирало със смучене на пръстчето в утробата. Кърменето не е закон в кодекса на майчинството. Правете го само ако наистина искате и сте твърдо мотивирана. Колкото по-убедена сте в ползата от него, толкова по-лесно ще се справяте с трудностите, които ще срещате. И все пак – не се отчайвайте и не се отказвайте бързо. Заслужава си да проявите амбиция.

Обменяйте опит
Разговаряйте (и чрез мрежата, разбира се) с майки, които са кърмили детето си. Вслушвайте се в съветите и на майка си или на свекърва си. В технологията “кърмене” много малко неща са демодирани. Вероятно поуките, които ще чуете, ще ви направят по-уверена и ще спестят някои ваши грешни стъпки.

Вярвайте в себе си!
Започнете още от първите дни с убеждението, че ще се успеете. Припомняйте си с колко много и сложни житейски и професионални задачи сте се справяли. Хилядолетия потомките на Ева успешно са изхранвали децата си без заместител на кърма и този опит се е предавал на поколенията. Нали вярвате, че с воля и постоянство ще овладеете и изкуството “кърмене”? А после и вие ще предавате компетентни уроци на други неопитни и стресирани майки...

Още в Кърмене

Изкуството да кърмиш

Възможно най-ранното поставяне на детето на гърда е от голямо значение за правилното кърмене и за отделянето на кърма. В много болници у нас това… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo