30 Юли 2007

Кърмено – по-умно?

Публикувана в Кърмене
Оценете
(0 гласа)

Кърмата е най-добрата храна за бебето. По този въпрос се обединяват и лекари, и майки. Тя може да осигури на детето всички необходими хранителни вещества, от които то се нуждае. Възможно ли е обаче кърмата да направи бебето по-умно? Според някои теории кърмените деца са по-интелигентни в сравнение с връстниците си, които са били хранени със заместител на майчиното мляко. Други специалисти пък твърдят, че храненето няма нищо общо и кърмата може само да повиши имунитета на детето, но не и да повлияе на умственото му развитие. Предлагаме ви мнението на двама изтъкнати специалисти.

Кърмените деца са по-умни

Проф. Бети Вох, неонатолог, шеф на клиниката за женско и детско здраве в Род Айланд (САЩ):
Проучванията, които направихме с мои колеги, категорично доказаха, че кърмените бебета са по-умни от останалите. Майчиното мляко има много предимства пред заместителите, но повишаването на интелектуалните възможности на детето е сред най-важните. Направихме редица тестове на деца, родени с много ниско тегло.
Проследихме тяхното умствено развитие от раждането им до навършването на 3 години.
Интересувахме се как се развиват кърмените и хранените със заместител. Взехме предвид и външни фактори като възраст на майката, семейство, среда, в която се развива детето, образователно равнище, материален статус, етническа принадлежност и, разбира се, доколко бебето се е възстановило от преждевременното раждане. Резултатите показаха, че децата, които са само на кърма, се развиват и възстановяват много по-бързо от останалите. Техният коефициент на интелигентност е по-висок от коефициента на останалите. Открихме причината за това в специфичните незаменими мастни киселини, които се съдържат в кърмата и подпомагат умственото развитие на малчуганите.

Няма връзка между кърма и интелект

Д-р Джеф Дер, изследовател от Центъра по човешко здраве и медицински проучвания в Глазгоул (Шотландия):
Вярно е, че кърмата е най-добрата храна за бебето и има много предимства, но със сигурност не може да повиши коефициента му на интелигентност. Направихме проучване с повече от 5000 деца. Сравнихме данните на кърмените бебета и на хранените със заместител. Оказа се, че децата, които са приемали само майчино мляко, имат по-висок коефициент на интелигентност от останалите. След това обаче взехме предвид и умствения потенциал на техните майки и преднината на кърмените бебета драстично намаля. Отчетохме също така и още няколко фактора, като образование, възраст на родителите, материален статус. Когато сложихме чертата, оказа се, че децата, които сучат, не превъзхождат останалите по нито един показател. Дори напротив. Решихме да направим още едно проучване, за да затвърдим данните и наблюдавахме 332 семейства, чието бебе е било само на кърма. Тествахме и други 332 семейства, които са предпочитали да хранят детето си със заместител на майчиното мляко. Отново нямаше никаква разлика. Проучванията дори сочат, че по-голямо влияние върху интелектуалното развитие на бебето оказва семейната среда.
Важно е да се подчертае, че тестовете ни са направени с деца, родени с нормално тегло и в икономически стабилна страна. Възможно е при бебета с по-ниско тегло или родени в Третия свят резултатите да са различни.

Още в Да бъдеш баща

Какво да очаквате от Нея... според зодията

(Продължение от брой 195) Как ще се промени любимата ви през следващите 9 месеца? Зодиакалният й знак може да ви подскаже какво да очаквате... Ако… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo