26 Сеп 2019

Кърменето, окситоцинът и стресът

Публикувана в Кърмене
Оценете
(1 глас)

Предимствата на кърменето са изброявани през годините в редица изследвания, от различни експерти и специалисти. В следващите редове ще се спрем на антистрес ефекта от този интимен процес между майката и детето.

Зърната и ареолите на женските гърди са снабдени с голям брой нервни рецептори, които реагират на дразнението при сучене на бебето. Веднъж, след като то е регистрирано, чрез редица рефлекторни механизми, хипофизната жлеза започва усилено производство на окситоцин, той от своя страна влияе на качеството на лактацията и кръгът се затваря. Окситоцинът обаче има повече от едно важно предназначение в женския организъм, особено в кърмаческия период.

Не само производството и отделянето на кърмата се обуславят от стимулацията на сученето и последващото освобождаване на окситоцин – хормона на любовта. Физиологията на майката и психологическото ѝ състояние също са подложени на много промени през периода на кърмене, за да се улесни адаптацията към майчинството.

Възможно е през този период, жената да бъде прекалено чувствителна към някои физически натоварвания, които се възприемат като заплаха за новороденото. Но от друга страна, реакциите ѝ към друг вид напрежение и собствените ѝ нива на стрес в организма са намалени. Причината? Жената трябва да насочи вниманието си към новороденото, а енергията – към процеса на кърмене. Гениално!

Окситоцинът, който се произвежда в отговор на кърменето, участва в контрола на някои от тези адаптационни процеси и антистрес ефекти, характерни при кърмачките:

 • Намалява нивата на кортизола, премахва симптомите на умора;
 • Засилва емоционалната привързаност;
 • Повишава доверието, намалява страха;
 • Оказва благоприятно въздействие върху хипоталамуса;
 • Регулира кръвното налягане.

Това показват няколко проучвания:

 • Понижаването на кръвното налягане е в отговор на сученето при всяко кърмене (Jonas, Nissen, Ransjo-Arvidson, Wiklund, et al., 2008; Nissen et al., 1996)
 • Нивата на кортизол се понижават в отговор на сученето при всяко кърмене (Handlin et al., 2009: Nissen et al., 1996).
 • Нивата на АКТХ (Адренокортикотропен хормон, който се секретира усилено при всички състояния на напрежение) намаляват в отговор на сученето при всяко кърмене (Handlin et al., 2009).
 • Обратна връзка между окситоцин и АКТХ (Адренокортикотропен хормон): Колкото по-дълъг е периодът на кърмене, толкова повече намаляват нивата на АКТХ (Handlin et al., 2009).
 • Нивата на ACTH са обратнопропорционални на нивата на окситоцин (Handlin et al., 2009).
 • Нивата на кръвното налягане и кортизола намаляват в отговор на контакта „кожа до кожа” още преди действителния сукален принос за спадането на кръвното налягане и намаляването на кортизола (Jonas, Nissen, Ransjo-Arvidson, Wklund et al, 2008).
 • Понижението на кръвното налягане и нивата на кортизол, в отговор на контакт „кожа до кожа”, са свързани помежду си.
 • Допирът „кожа до кожа” води до отделяне на окситоцин.
 • Намаленият тонус на симпатичния нерв улеснява рефлекса на отделяне на мляко.

По време на кърмене, в следствие на сученето и допира с бебето, всяка жена отделя големи количества окситоцин. Майките, които хранят дечицата си само с шише обаче, разчитат за това само на контакта „кожа до кожа”. В този контекст кърменето е свързано с по-ясно изразен антистресов ефект, медииран от окситоцина. Освен това има връзка и с по-ниска сърдечна честота при майката в сравнение с храненето с бутилка. Този факт вероятно се дължи на повишен парасимпатичен и намален симпатичен тонус по време на процеса, което ще рече забавена сърдечна дейност.

Всички тези ефекти са свързани с повишеното отделяне на окситоцин при кърмещи жени.

Друг признак за дълготрайни антистресови ефекти от кърменето са констатациите, че раждалите и кърмили жени имат намалени шансове да развият няколко вида заболявания, свързани със стреса (хипертония, инсулт, сърдечен инфаркт и диабет тип 2) години по-късно. Колкото повече деца е родила една жена и колкото по-дълго е кърмила, толкова по-силен е превантивният ефект.

Източник: eipmh.com

Още в Бебе

Фризерът – пръв помощник

Запасяването с храни, преди да се появи бебето, ще улесни живота ви след раждането. Всички обичат хубавите подаръци, които се трупат, след като бебето дойде,… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
 • Последно публикувани
 • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream