05 Авг 2019

За липсата на семейна подкрепа по време на кърмене

Публикувана в Кърмене
Оценете
(1 глас)

Кърменето може да изглежда като нещо лично и интимно, което се случва само между майката и бебето. За съжаление реалността често ни принуждава по една или друга причина да се съобразяваме със социалната си среда повече, отколкото ни допада. Проблемът обаче идва, когато не намираме подкрепа дори в нашето най-близкото обкръжение, а именно в семейството. Какво да предприемете, ако попаднете в подобна неприятна ситуация?

Разговаряйте

Може би свекърва ви носи в себе си постоянното притеснение, че количеството кърма, което произвеждате, не е достатъчно за бебето. Възможно е съпругът ви да се чувства така сякаш ви споделя и това да е неговата причина да не желае да кърмите.  Собствената ви майка вероятно настоява за адаптираното мляко, смятайки просто, че с него е по-лесно.

Ако вие сами не попитате, няма как да разберете причините, заради които най-близките ви хора са критични към вас. Започнете със: „Защо не ме подкрепяте в кърменето?“. Откровеният въпрос може да ги накара да разберат, че не са искали да бъдат толкова критични. Възможно е и с него да поставите началото на сериозен разговор. Не забравяйте обаче да слушате. Не е нужно да се съгласявате, но всеки трябва да бъде уважен.

Разберете подбудите им

Ако сестра ви казва, че никога няма да имате достатъчно кърма, напълно възможно е да го прави с мисъл за свои неприятни преживявания с кърменето. Тя вероятно изпитва ревност или е наистина притеснена от възможността и вие да имате същия проблем. Баба ви може да е от епохата, в която използването на адаптирано мляко е било символ на свободата, която позволява на мама да се върне на работа, ако реши.

Обяснете защо кърменето е добро за вашето бебе

Може да се окаже полезно да ги уведомите защо кърмата е толкова важна за бебетата. Възможно е те наистина да не са наясно с фактите по темата. След като разберат за намаления риск от синдром на внезапна детска смърт или от затлъстяване при бебета, които са кърмени, може би биха променили възгледите си.

Обяснете им защо кърменето е добро за вас

Знаят ли, че жените, които кърмят, имат по-ниска честота на рак на яйчниците, гърдата и матката? Чували ли са, че кърменето също намалява риска от развитие на сърдечни заболявания? Това наистина са силни аргументи, особено ако тези заболявания протичат в семейството.

Обяснете им защо кърменето е добро за тях (да, наистина!)

Да, кърменето е добро за семействата като цяло! То може да спести много пари, когато става въпрос за адаптирано мляко, а намаленият риск от болки в ушите и стомашни разстройства също означава по-малко загубени пари, когато става въпрос за медицински сметки и болнични, в дните, когато мама или татко трябва да останат вкъщи. Кой не би искал това за своето семейство?

Покажете им различните възможности за общуване с бебето

Възможно е членовете на семейството, особено татковците, да се притесняват, че изключителното кърмене за тях означава много пропуснати възможности за създаване на близка връзка с бебето. Това определено не е вярно, тъй като храненето е само един от начините за комуникация с новороденото.

Обърнете се към специалист

Ако се притеснявате, че аргументите ви не са достатъчно убедителни, понякога авторитетът на педиатър, акушер или консултант по кърмене, може да помогне. Вземете членовете на семейството, които се съмняват в ползите от кърменето, на следващата детска консултация. Нека чуят от медицински специалист защо кърменето е толкова важно. 

Ако всичките ви опити се окажат неуспешни, не отстъпвайте

Понякога, въпреки вашите усилия, другите няма да се променят. Помнете в края на краищата, че това е вашето бебе и вие най-добре знаете от какво се нуждае то. Ако установите, че определени членове на семейството са критични и не зачитат ролята ви на майка, е добре да си починете от тях. Напрягащи взаимоотношения от подобен тип не са полезни за никого.

Още в Новини

Kонференция „Грижа в ранната възраст“

Предложения за ключови реформи в петте области на въздействие на Националната стратегия изведоха днес участниците в конференция „Грижа в ранната възраст“, организирана от фондация „За… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream