04 Май 2017

Защо да кърмим бебето

Публикувана в Кърмене
Оценете
(0 гласа)

Темата за храненето на новороденото и бебето е обсъждана, оспорвана и преразглеждана вече много поколения наред. Много мнения са били представяни и още толкова съвети са били давани за това кое е правилно и кое не. В дългата ми практика като акушерка и майка обаче научих, че най-правилният отговор на въпроса „Как“ е отговорът „Защо“.

Без съмнение, най-важното за оцеляването на едно новородено – било то бебе, коте, мишле или друго живо същество, са начинът на хранене и майчината грижа. Дотук обаче са и приликите: всеки вид има нужда от различно структурирана хранителна формула и режим за правилното осъществяване на уникалните процеси, наречени растеж и развитие. По време на първите 6 месеца от живота на детето например мозъкът почти удвоява своите размери, като осигурява правилните си функции на растеж и развитие в следващите години, за разлика от първите няколко месеца от живота на едно коте или теленце, при които далеч по-важно е да натрупат мускулна и костна маса, за да си осигурят физическото оцеляване. Новородените котета удвояват теглото си до десетия ден, а теленцата – до 40-ия ден. Съставът на кърмата (млякото), произведена от майката, е не само строго специфичен и адаптиран към нуждите на определения вид, но и се променя във времето, за да осигури правилния ритъм на растеж и развитие на кърмачето.

Кърменето, като основен метод на хранене през първите 6 месеца от живота на новороденото бебе, е възможно най-добрият начин за осигоряване на необходимите хранителни вещества, биоактивни фактори, витамини и минерали. Майчината кърма е единствената специално произведена и структурирана храна за новороденото, осигуряваща му също и защита срещу инфекции и подпомагаща имунното съзряване и микробиологичната колонизация на организма му, защото...

Протеин

Количеството и качеството на протеина, един от най-важните хранителни елементи в кърмата, са пропорционални на нуждите от развитие на мускулната и костната маса на всеки вид. Протеинът в майчината кърма е между 0.9/1.3 г на 100 мл, за разлика от 3.3 г на 100 мл в кравето мляко, защото бебето, за разлика от теленцето, расте много по-бавно. Доказано е, че адаптираните млека за новородени, произведени на основата на краве мляко, поради по-високата концентрация на протеин съдържат и по-висока серумна концентрация на леоцин (Leucine) – уникална аминокиселина, стимулираща мускулния растеж, производството на инсулин и IGF-1. Организмът на новороденото обаче няма нужда и не може да усвои такива концентрации на леоцин, вследствие на което често се наблюдава отключване на механизмите на затлъстяване и диабет. Качествените характеристики на протеина в кърмата и на този в кравето мляко също се различават драстично. Казеинът и суроватъчният протеин в кърмата са в съотношение 40:60, докато в кравето мляко съотношението им е 80:20. При новородени, хранени с адаптирани млека, често се наблюдават запек, колики или алергични реакции, които до голяма степен се дължат именно на двойно по-високото количество казеин, чиято молекула е трудно разтворима и трудна за преработка в стомашно-чревния тракт на новороденото.

Лактоферин

В същото време единствено кърмата е богата на лактоферин (Lactoferrin) – гликопротеин, който стимулира и адаптира имунната система, и лизозим (Lysozyme) – ензим, който атакува защитните клетъчни стени на бактериите и осигурява така необходимата защита на новороденото срещу бактериални инфекции. Магическият сънотворен невропептид DSIP (Delta Sleep Inducing Peptide), който не само подпомага и подобрява продължителния и дълбок сън, но също засилва защитните процеси в тялото на новороденото, отново се съдържа единствено в майчината кърма.

Мазнини

Мазнините са основен хранителен елемент, който в същото време играе решаваща роля за развитието на мозъка на бебето. Макар и в еднакви количества – 3.9 г/100 мл в майчината кърма и 4.1 г/100 мл в кравето мляко, те имат почти напълно различен състав.

Мозъкът до голяма степен е съставен от мазнини. При новородените през първите 6 месеца той нараства почти двойно, като голяма част от този растеж е за сметка на малкия мозък – дела, отговорен за физическото развитие и моторните умения. За да се постигне растеж и правилно функциониране обаче, са необходими полиненаситени мастни киселини – омега-6 мастни киселини, арахидонова киселина (АА), омега-3 мастни киселини, докозахексаенова киселина (DHA), а също и линолова киселина, алфа-линоленова киселина (ALA) и ейкозапентаенова киселина (EPA). Тези мастни киселини, както и холестеролът и липазата не присъстват в кравето мляко и поради това в адаптираните млека са включени като добавка, и то в различни количества. Единствено майчината кърма осигурява правилните нива на полиненаситени мастни киселини в зависимост от възрастта и нуждите на развиващия се организъм на бебето. Кърмата също е богата на холестерол (почти напълно абсорбируем), липаза и ензими, спомагащи за усвояването на мазнините. Те играят основна роля в изграждането на лимбичната част на мозъка, която контролира емоциите и дългосрочната памет, а различни изследвания през последните 20 години доказаха, че балансът на мазнините в майчината кърма има значителен ефект върху неврологичното и когнитивното развитие на бебето, а по-късно и на детето и възрастния индивид.

Въглехидрати

Въглехидратите в кравето мляко, адаптираните млека и кърмата също се различават драстично. Основният въглехидрат в кърмата е Beta-D-Lactose (бета-дизахарид-лактоза). Състои се от две прости захари или монозахариди, които от своя страна се разбиват на глюкоза и галактоза. Глюкозата освобождава така необходимата енергия, осигуряваща стабилното развитие и растеж на новороденото, а галактозата стимулира развитието на централната нервна система. Бета-дизахарид-лактозата подпомага и повишава способността на организма на новороденото да абсорбира жизненонеобходими минерали, включително и калций. Освен бета-дизахарид-лактозата обаче в кърмата са изолирани около 130 олигозахарида, съдържащи терминал Гал-(beta 1,4)-Glc и вариращи от 3 до 14 поливалентни единици в молекулата. Съдържанието на въглехидрати достига 2,5 г/100 мл в коластрата (първите 2–3 дни след раждането, когато новороденото има най-голяма нужда от енергия), за да спадне до 1 г/100 мл през следващите няколко месеца, когато скоростта на растеж на кърмачето намалява. Олигозахаридите участват активно и в изграждането на жизненоважните пробиотични бактерии в червата на бебето Lactobacillus bifidus (лактобацилус бифидус), които предотвратяват развитието на инфекции в стомашно-чревния тракт. Докато Аlpha-D-lactose (алфа-дизахарид-лактозата), съдържаща се в кравето мляко, не е в състояние да поддържа здравословната функция на Lactobacillus bifidus в стомашно-чревния тракт на бебето. В сравнение с кравето мляко, кърмата съдържа около десет пъти повече олигозахариди. В някои адаптирани млека се добавят изкуствени олигозахариди, но естествените субстанции на кърмата не могат да бъдат копирани.

Освен бета-дизахарид-лактозата и олигозахаридите обаче, в кърмата, за разлика от кравето мляко, се съдържат и монозахариди, полизахариди и фруктоза, а също и други видове въглехидрати, образуващи уникална и единствена хранителна материя, специално изградена за бебето.

Кърмата е не просто храна. Тя е структура, осигуряваща оцеляването и правилното развитие на новороденото.

 

Текст: Гергана Николова, магистър, акушерка (снимка от предния брой)

Още в Новини

"Майките" - Авторски вербатим-спектакъл на Студио за документален театър ВОКС ПОПУЛИ

Реж. Неда Соколовска, хореография  Николина Тодорова,  асистент-реж. Вилма Карталска, сценична среда Деница Аргиропулос, Участват: Невена Калудова, Мила Банчева, Лина Златева, Надежда Панайотова. Четири утвърдени актриси, … Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo