10 Дек 2019

  Когато имунологът говори, всички слушат с интерес

  Публикувана в Бебе
  Оценете
  (3 гласа)

  Текст: Д-р Цветелина Великова, д.м., специалист по клинична имунология, УБ Лозенец, София, отново ни разкрива любопитна информация от света на имунологията. Колко важна е кърмата, колко „лоши“ са ваксините и какво представляват първичните имунодефицити – предстои да научите от следващите редове.

  Защо някои деца имат алергия към белтъка на кравето мляко и може ли това да се предотврати?

  Най-голямо клинично и социално значение има хранителната алергия, засягаща около 12% от общата популация: 10% от децата и 1,5% от възрастното население. От хранителните алергии най-честа е тази към белтъка на кравето мляко (около 2,5% от децата). Заболяването възниква, когато има анормален отговор на имунната система на организма към мляко и млечни продукти. От имунологична гледна точка тази алергия може да е IgE или не-IgE медиирана. Кравето мляко съдържа около 30–35 g протеини на литър – казеинови и суроватъчни протеини. Казеиновата фракция в кравето мляко се състои от четири протеина: αS1-казеин, αS2-казеин, β\t-казеин и κ-казеин. αS1-казеин е най-важният алерген в казеиновата фракция, а тези в суроватъчната фракция са α-лакталбумин, бета-лактоглобулин, имуноглобулини, говежди серумен албумин и следи от лактоферин. α-лакталбуминът и β-лактоглобулинът са най-важните алергени в суроватъчната фракция. Симптомите са свързани както с храносмилателната система, така и с анафилаксия, кожни прояви, дихателни симптоми и други. Тази алергия може да се наблюдава както при деца, консумиращи краве мляко, така и при кърмени. При втория случай причината е възможен трансфер на протеини на кравето мляко в кърмата след консумация на мляко от майката. Добрите новини за това заболяване са, че прогнозата е много добра и заболяването може да изчезне с възрастта. За съжаление, пациентите с IgE антитела срещу казеин е по-малко вероятно да „израстат” алергията към кравето мляко. Избягването на алергените е основен подход за справяне с хранителната алергия, докато не се достигне клинична толерантност. По същата причина избягването на среща с алергена в ранна детска възраст, както и избягването на консумацията на краве мляко от кърмещата майка е възможно да имат протективен ефект за развитието на алергия. При деца, които не „израстват“ проблема, се използва перорална имунотерапия, която може да е ефективна при около 70–80% от тях. При нея се стимулират алерген-специфични регулаторни клетки.

  Препоръчителен ли е приемът на пробиотици от бременни жени и малки деца?

  Според повечето проучвания пробиотиците вероятно са безопасни по време на бременност. Въпреки това, тъй като има различни пробиотици и недостатъчен брой изследвания, не могат да бъдат напълно обявени за безопасни за използване по време на бременност. Все пак настоящите данни показват, че пробиотичните добавки рядко се абсорбират и могат да предизвикат инфекция. Вероятността за бактериемия от щамовете на Lactobacillus е с честота, по-малка от 1 на 1 милион индивиди, а вероятността за навлизане на Saccharomyces boulardii в кръвообращението е приблизително 1 на 5,6 милиона индивиди, приемащи пробиотик. Смята се, че риск има само при имунокомпрометирани индивиди или такива с редки мутации, при които метаболизмът на микроорганизмите може да окаже негативни ефекти върху човека. При проучвания, свързани с употребата на пробиотици по време на бременност, не са установени асоциации със спонтанни аборти или малформации на плода. Освен това мета-анализи не са установили връзка между употребата на пробиотици и честотата на цезаровото сечение, теглото на бебето при раждане или при преждевременно раждане.

  Смята се също така, че употребата на пробиотици не е свързана и с никакъв риск при кърмещите майки. Важно е да се подчертае, че данните за сигурността и ефективността на конкретен пробиотичен продукт не могат да се прилагат към други пробиотични формули. В насоките на СЗО се посочва, че за пробиотичния продукт се изисква подходяща номенклатура и обозначение на щама, мястото на производство, клиничните доказателства и т.н. Необходим е и по-строг качествен контрол при производството. Употребата на пробиотици при кърмачета е още по-сложно решение. Данните показват, че коликите при кърмачета може да са свързани с възпаление на червата и нарушена микрофлора (дисбиоза). Независимо от типа хранене (кърмене, с адаптирано мляко или смесено хранене), бебетата с колики имат данни за чревно възпаление, оценено чрез завишени стойности на фекалния калпротектин, в сравнение с тези без колики, както и намалено видово разнообразие или увеличение на щамовете, свързани с коликите, като Acinetobacter. При тези бебета се смята, че някои пробиотици могат да окажат благоприятен ефект и облекчаване на коликите.

  Докато пробиотиците са многомилиардна индустрия, има малко доказателства, които да показват, че суплементацията при бебетата има ползи за здравето.

  Едно проучване дори показва, че експозицията на пробиотик по време на ранна детска възраст има ограничени ефекти върху чревния микробен състав, но е свързана с повишена честота на инфекции по-късно в живота. По тази причина употребата на пробиотични добавки след раждането трябва да бъде само при строги показания, да се следи как се понася от организма, докато не се натрупат още данни от големи рандомизирани двойно слепи плацебо-контролирани проучвания, определящи безопасността и ефикасността. 

  Още в Видове раждане

  Раждане с песен

  Традицията повелява раждането да се свързва с болка, страдание, викове и кръв. Традицията повелява акушерката да е груба, а лекарят да заплашва раждащата с шамари.… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh