23 Фев 2017

Кожа до кожа - майката и бебето веднага след раждането

Публикувана в Бебе
Оценете
(0 гласа)

Първата прегръдка на майка и бебе е незаменима. Незаменими са чувствата и емоциите в този момент. Първата мисъл на жената, която току-що е родила нов живот, е да го поеме в обятията си. Защото, когато обичаш, когато някой ти липсва, единственото ти желание е да го прегърнеш силно. Контактът „кожа до кожа” осъществява точно тази първа връзка между родилката и новороденото. Той подпомага адаптацията на бебето към новия за него заобикалящ го свят, успокоява го и му създава сигурност. Скорошно проучване, проведено сред майки, родили в България през последните 3 години, установява, че 84% от тях не са имали контакт с бебето си. Защо този метод е толкова разпространен в повечето европейски страни, каква е неговата същност и значение, прилага ли се у нас? Помолихме да ни отговори Емилия Казълова, акушерка, част от екипа на СБАЛ „Свети Лазар” и председател на Алианса на акушерките.

Мама е тук

Когато бебето се роди, първият инстинкт на майката е да го прегърне, да го защити от всичко ново, което го заобикаля, да му даде цялата си любов, която се е зараждала в сърцето й през 9-те месеца. Поставено голо върху корема или гърдите на майка си, бебето се чувства обичано и желано. То иска да бъде чуто и видяно. Така бебето усеща, че е на сигурно място, защото познава аромата на мама, усеща ударите на сърцето й, чува гласа й, усеща топлината й и това му действа толкова успокояващо, че престава да плаче. „Да, мама е тук!”

Хормонът на любовта

Самото раждане, независимо дали е нормално, или оперативно, представлява стрес за бебето. То попада в съвсем различни условия. До този момент е било защитено от тялото на майка си и от околоплодната течност, било е на топло и тъмно. След това открива сигурността в прегръдките на майка си. Контактът „кожа до кожа“ дава усещането за принадлежност. Тези първи минути, за които всяка жена мечтае, са усещане, което ще се помни завинаги. Хормоните, които бушуват в тялото на майката, помагат допълнително за изграждането на тази връзка. Окситоцинът е хормонът, който помага бебето да се роди. Той е в много високи стойности точно при раждането и в първите часове след това. Наричат го „хормон на любовта”. Това е моментът на влюбването от пръв поглед за цял живот. Бебето очаква да види нещо. Отваря широко очи и поглежда. Тази първа връзка очи в очи превключва в новороденото едно ново ниво на осъзнаване. Само за минути майката и бебето вече общуват, свързват се душа с душа, тяло с тяло. Новороденото поглежда майка си в очите и все едно й казва: „А, това си ти! Познавам те!”.

Ползи

С появата си бебето носи много силен емоционален заряд за своите родители и това е огромен потенциал за силна емоционална връзка.Тази връзка се създава още от първия допир кожа с кожа и продължава да се изгражда по време на кърмене.

Освен емоционалната връзка, изключително важно за бебето е въвеждането в новите условия на заобикалящата го среда. Контактът „кожа до кожа”дава възможност бебето да се контаминира, „облепи” с микроорганизми (бактерии), които ще го заобикалят от тук нататък през целия му живот. Естествено е то да ги приеме от кожата на своята майка. Това е от особено значение за бебетата, които са родени със секцио, защото те не преминават през родовия канал и от стерилна среда попадат отново в стерилна среда. При тези бебета контактът „кожа до кожа” може да бъде осъществен от бащата. За съжаление обаче, при оперативното раждане този контакт е почти невъзможен, защото условията в нашите болници не позволяват да се осъществи. Има, разбира се, и изключения и това се случва в някои частни акушеро-гинекологични болници. В болницата, в която аз практикувам – СБАЛ „Свети Лазар”, се предоставя възможност бащата да прегърне бебето, да го защити в своята прегръдка до приключване на операцията на родилката и този контакт да продължи в прегръдките на майката.

Нови чувства и емоции

По време на този първи контакт всяка жена разкрива нови черти в характера си, за които не е подозирала. Усещането е за неотразима любов и спокойствие. Най-често майките споделят: „Беше невероятно! Само минути преди това исках да избягам, бях сърдита на всички и миг след това усетих толкова много любов!”.

И двамата родители се сблъскват с нови чувства. Присъствието на бащата е от особено значение за бебето. То ги търси, познава гласовете им, чувства се защитено, защото нашите бебета са напълно осъзнати същества. Едно ревящо бебе много по-лесно и по-бързо се успокоява в прегръдките на майка си и баща си. Отваря се една врата, зад която има толкова много чувства, за които човек не подозира, докато не ги изпита.

Ако контактът не е осъществен

Понякога медицински причини пречат на този първи контакт майка-бебе. Нищо не е загубено, защото по време на кърменето тази връзка ще започне бавно и постепенно да се изгражда. В този процес бебето расте хармонично, а майката израства духовно.

Емилия Казълова: „Бебето трябва да започне живота си с топло посрещане в прегръдките на майка си!”

 

Разговора проведе Даниела Граховска

Още в Репродуктивни проблеми

Стигма* ли е безплодието?

„А безплодните вървят сред тях като част от тях... Дали? Влачат оковите и ги боли, или вече не?! Живеят в своята мазохистична реалност, във вечната… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo