23 Фев 2018

Малките деца, телефоните и таблетите – една опасна модерна тенденция

Публикувана в Бебе
Оценете
(3 гласа)

За никого не е тайна, че през последното десетилетие интернет и информационните технологии навлязоха в почти всеки дом, променяйки не само комуникацията в семейството, но също и личностното, когнитивното, емоционалното и социалното развитие на най-малките.

Вече не е странно да видим майки, гледащи към телефона си на детската площадка, или малки дечица, хранейки се вкъщи, вперили поглед в таблета на масата. Тази нова тенденция има обаче една скрита страна, а именно отрицателните последствия, които техниката може да предизвика върху децата и семейството. В тази статия ще обърнем внимание на семейното общуване и развитието на най-малките, които прекарват много време пред таблета или телефона.

Общуването – основно поведение, което децата развиват от раждането

Общуването е в основата на човешкото развитие. На хората е генетично и социално заложено да живеят сред себеподобни. Казано с други думи, човек не може да бъде сам. Той има нужда от други хора, които ще му помогнат да развие своя потенциал и капацитет.

Вниманието

Както съм подчертавала в минали статии, семейството е първото общество, с което детето взаимодейства. Още от първите минути след раждането бебчето изпитва физически, социални и емоционални нужди. То трябва не само да бъде нахранено, но също и обгрижено, като му се обръща внимание и му се говори. Вниманието е изключително важен аспект. То е вид валидиране и признаване, че малкото, плачещо и беззащитно същество, което преди минути или часове се е появило на бял свят, е човек, който също съществува. Това признаване на човешкото съществуване, за което хората не си дават сметка, поставя основата на едно нормално личностно и емоционално развитие. Замислете се как през целия ни живот – от детска, през юношеска и зряла възраст – хората търсим внимание под различни форми и в различни контексти: любовен, социален, професионален и т.н. Всяка липса на внимание потенциално поражда отрицателни емоции, като тъга или гняв, и е свързана с много проблематики, като ниско самочувствие или ниска самооценка.

Запомнете: колкото и да сте изморени, колкото и да ви липсва време, една прегръдка и една мила дума вършат чудеса, гарантирайки една стабилна и здравословна основа, върху която детето ще изгради своята личност. В първите години от живота му неговoто развитие напълно зависи от вашето внимание и обич. Телефонът и таблетът пречат на вниманието. Детето може подсъзнателно да се почувства отхвърлено, нежелано или пренебрегнато. Тези чувства поставят основи за развитието на негативни емоции, които могат да причинят страдание или душевни пробламатики по-късно.

Стимулирането

Всички майки са забелязали, че колкото повече стимулират детето, толкова повече то има желание да научава нови неща и да експериментира нови ситуации и поведения. Стимулирането е в основата на когнитивното и психомоторното (двигателното) развитие на детето.

Една от ролите на родителя е да покаже и да даде пример на детето. Примерно, ако майката разговаря много със своето дете, чете приказки с него и го прави участник в игри, насочени към развитието на речта, детето ще научи много нови думи. Това ще му позволи да се изразява по-добре словесно, както и да обяснява своите емоции.

На хората е генетично заложено да се движат. Развитието на технологиите налага един по-седентарен начин на живот, който може да има отрицателни ефекти не само върху развитието на двигателната система на детето, но може да причини и проблеми с ранно затлъстяване, липса на интерес към заобикалящия го свят и другите деца.

Колкото повече детето има интерес към заобикалящия го свят, толкова повече то ще се стреми да научава нови неща. По този начин ще развие научаването като поведение, ще разбере ползите от това да разширява своя светоглед и да търси нови посоки и начинания.

Запомнете: прекарването продължително време пред телефона или таблета пречи на детето да постигне посочените поведения, което минимизира шансовете то да има балансиран живот в зряла възраст.

Развитието на въображението

Друг важен аспект в човешкото развитие е въображението. То е в основата на креативността при децата. Детето я развива, когато му се четат книги или му се разказват истории, които то ще си представи и ще пречупи през своя собствен детски светоглед. Може би ще съчини своята версия или своя собствен край на историята. По този начин то се научава мисловно да създава и пресъздава различни реалности и ситуации.

Колкото по-креативно е едно дете, толкова по-лесно ще намира многобройни решения, когато е изправено пред по-трудни ситуации. Това ще му даде една прекрасна база за зряла възраст и подсъзнателно ще му подскаже, че за всяка ситуация има решение, стига само да помисли малко повече. Креативността също е свързана със самочувствието, вярата в себе си и автономността.

Екраните, които детето продължително наблюдава, налагат истории и картини, които пречат на детето да създаде свои собствени. По този начин то копира и възпроизвежда нещо видяно, вместо да създава нещо ново.

Запомнете: четете повече приказки на децата, играйте на семейни игри или му купете игри, които ще му позволят да развие своето въображение.

Както съм подчертавала и преди, майчинството е най-трудната задача. Всички водим динамичен живот и често сме изморени физически и психически. Колкото и да ни е тежко, трябва да имаме едно наум, че технологиите могат да ни гарантират минути спокойствие, като разсейват детето, но това разсейване не трябва да се превръща в начин на живот и възпитание.

Още в Свободно време

Създадено с любов: Венец за врата Горска Пътека

За направата на горския венец ще са ви необходими: основа за венец (от стирофом, слама или друг материал), мъхове, канапено въженце, шишарки, листа, кестени, клонки,… Прочети още »
Д-р Иванка Ежова

Д-р Иванка Ежова е клиничен психолог с 10-годишна международна практика. Завършва бакалавърска, магистърска и докторска степен по клинична психология във Франция, където натрупва богат стаж в областта на клиничната, преподавателската и научната дейност. Днес работи за един от най-добрите университети във Великобритания – King’s College London, където ръководи мащабни проекти в сферата на детското и семейното здраве. Паралелно има частна онлайн практика с клиенти от цяла Европа, за които организира индивидуални консултации, семинари, лекции и терапевтични групи. Работи на английски, френски и български език. Тя е сертифициран специалист по когнитивно-поведенческа, психодинамична и семейна терапия. Регистриран клиничен психолог в Health and Care Professions Council във Великобритания, Registre ADELI във Франция и Дружеството на психолозите на Република България. Член е на British Psychological Society във Великобритания и American Psychological Society в Съединените щати. В момента работи върху първата си авторска книга. За контакти: Skype: ezhova.psychologist; FB: Positive Psychology Net; тел. 0044/7482 351 951

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo