10 Дек 2013

Музиката и бебетата

Публикувана в Бебе
Оценете
(0 гласа)
Музиката е най-универсалният език. От древни времена хората са вярвали, че тя има магически и целебни свойства.Поради нейната способност да въздейства върху емоционалното състояние на човека, тя винаги е присъствала в ритуални и лечебни практики през хилядолетната човешка история. Съвременната наука вече има достатъчно доказателства, че възприемането на музиката укрепва имунната система, намалява болката, уравновесява мозъчните импулси. Повечето хора обичат да слушат музика, без да осъзнават напълно какво е нейното въздействие. Независимо от нашата реакция, музиката ни влияе психически и физически. Тя има широко приложение както в пренаталното възпитание, така и в най-ранния период на развитието на бебето. Още през бременността мелодиите влияят върху настроението на жената и върху състоянието на развиващия се в нея ембрион. В този период жените усещат, че пулсът им се нормализира след редовно слушане на любима музика. Мелодиите с бавно темпо и умерена сила на звука, например творби на Моцарт, действат отпускащо, понижават кръвното налягане и нормализират дишането, което също е ритмична дейност. По-бавното дишане помага на бременните да овладяват напрежението в мускулите, което се отразява положително и на бебето. Музиката може да повиши нивото на ендорфините, известни още като „хормони на щастието". Тяхното богато на емоции съдържание стимулира тялото на жената да създаде собствени обезболяващи вещества и намалява отделянето на хормоните, свързани със стреса. Проучвания в клиники в САЩ показват, че жените, които са имали възможност да раждат под звуците на определена мелодия, много рядко са се нуждаели от упойка.
Изследванията сочат, че бебето чува още от корема на мама. То усеща звуците в 18-ата седмица, след 20-ата ехографът показва, че реагира различно на познати и непознати мелодии, а след раждането разпознава песните, които е чувало по време на бременността. Слуховият апарат е напълно развит в момента на раждането. Известният лекар д-р Алфред Томатис въвежда термина „ефект на Моцарт", като доказва, че музиката на Моцарт, възприемана в ембрионалния период и в ранните години, стимулира мозъка да изгражда нервни връзки, които помагат на децата да се развиват по-добре емоционално, физически и интелектуално в бъдеще. Има различни начини, чрез които бременните могат да съпреживяват музикалните тонове с бебето си:
- слушане на класическа, народна, филмова или баладична мелодия, която майката харесва;
- чрез плавни движения в пространството, които тялото само подсказва, водено от звуците;
- чрез пеене на любими песни, включително и приспивни, които бебето ще разпознае и ще слуша с удоволствие, когато се роди.
Говорът и начинът, по който се обръщат към бебето си, са най-важната форма на пренатално възпитание, а музиката е основна част от това ранно общуване.
След като се роди, бебето има нужда да изгради емоционална връзка с родителите си посредством общуване. Музиката е незаменим помощник в тази комуникация, защото чрез нея майката и детето даряват един на друг емоции, изпълнени с обич и радост. За щастие, днешните жени осъзнават колко важно е да прегръщат, носят и успокояват рожбите си, да прекарват повече време с тях, което е идеален момент за общуване чрез думи, слушане и пеене на песни. Бебето само ще покаже на кои мелодии предпочита да заспива, кои събуждат интереса му към игри и т.н. Не след дълго детето ще прави опити и да пее, което стимулира развитието на речта му. Малчуганите много се забавляват, когато хващат прости музикални играчки, подобни на маракаси и звънчета, и заедно с майка си озвучават някоя песен. По този начин връзката между бебето и родителя става истински жива и спонтанна, което е предпоставка за емоционалното здраве на малкото дете. Затова винаги, когато то е напрегнато или плаче, родителите могат да го гушнат и да потанцуват в плавен ритъм, докато се успокои, или дори да му попеят, ако това им доставя удоволствие.

Още в Новини

Лекция на тема "Мама, татко и бебето – предизвикателствата пред младото семейство"

На 3 февруари от 10:00 ч. в Capella Play София (THE MALL, бул. Цариградско шосе 115, ет. 2) С „9 месеца“ на училище отваря вратите… Прочети още »
Още в тази категория: Бебе с характер »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream