22 Ное 2019

  Надежда за малките

  Публикувана в Бебе
  Оценете
  (1 глас)

  Все повече изоставени деца в България се извеждат от институциите и се настаняват в приемни семейства или центрове от семеен тип. Това се случва с цел децата да имат възможност да растат в среда, максимално близка до семейната. Едно от местата, където децата намират временен дом, са Малките къщи на Фондация „Надежда за малките”. С изпълнителния директор на фондацията, Камелия Славчева, поговорихме за предизвикателствата, възможностите и удовлетворението да правиш добро.

  Фондацията

  „Надежда за малките” обгръща с любов и грижа децата, лишени от родителска грижа, още от първия ден на изоставянето им и създава по-добри условия за тяхното израстване и формиране като пълноценни личности.

  Фондацията е организация с нестопанска цел, създадена да предоставя социални услуги, свързани с деца. Ние следим тенденциите в социалния сектор и се стремим да предлагаме най-съвременните социални услуги. „Надежда за малките” първа в България изгражда успешно „центрове за настаняване от семеен тип” (ЦНСТ). Към момента имаме два такива с общ капацитет 14 деца. Там предоставяме условия, много близки до домашните, за отглеждане на изоставени бебета от 0 до 3 год.   

  Дейността

  Създаваме условия, близки до семейните, и обгръщаме с обич и индивидуална грижа бебета и малки деца в прехода от криза в семейството към изграждането на сигурна и устойчива семейна среда. Посрещаме физическите и емоционалните нужди на всяко дете, за да расте като здрава и пълноценна личност. Консултираме родителите с търпение и разбиране. Партнираме на институциите, водени изцяло от най-добрия интерес на детето.

  Базата

  Имаме две Малки къщи, които се помещават в частен имот в южните квартали на София, наети с дългосрочен наем. Те представляват уютни къщички на два етажа с двор, в които могат да живеят шест до осем бебета/малки деца. Имаме и две места за кризисно настаняване или заместваща грижа в среда, близка до семейната. Тук децата имат истински дом – разполагат с лично пространство, лични вещи, възможност за участие във всички сфери на социалния живот – от храненето заедно на маса с възрастния и простата разходка с количка навън до развиването на личните си таланти. Тук има кой освен да обгрижва децата и да ги „вижда” и „чува”, да им дава любов и нежност. Тук децата не са сами в своята лична драма, а имат подкрепата да приемат себе си, семействата си и съдбата си.

  Целите

  Заедно да сбъднем нашата мечта – всяко дете да има шанс за топлина, уют и обич от първия ден на живота си. Нашата мисия е децата да пораснат способни да обичат, защото са обичани. Организацията „Надежда за малките” има цел да осъществява ефективни социални услуги, свързани с превенция и решаване на проблемите с изоставянето на деца. Успешно стартирахме и Център за обществена подкрепа „Заедно с надеждата“. Целта е разширяване на предоставяните услуги за подобряване благосъстоянието на деца в ранна възраст и семейства в риск. Насочваме усилията си към превенция, за да има по-малко изоставени бебета и ранна интервенция – подкрепа на родители, осиновители, приемни родители, близки и роднини. Целта на откриването на Центъра е да предотврати изоставянето на деца, да подкрепи реинтеграцията и отглеждането им в семейна среда, да предостави консултиране, обучение и подкрепа на семейства в общността и най-вече на семейства в риск, кандидати за приемни родители и осиновители, приемни родители и осиновители, да подкрепи деинституционализацията на грижата за деца. Това е място за социална, здравна и психологическа подкрепа. Предлагаме доверие и пространство, където семействата да могат винаги да потърсят помощ и да получат психологическа подкрепа.

  Нуждите

  „Надежда за малките“ дава шанс на децата в риск за един по-добър и пълноценен живот благодарение на подкрепата на хора и организации, повярвали в нашата кауза. Може да ни подкрепите по следните начини:

  * Банков превод по сметка на фондацията в  Уникредит Булбанк с IBAN: BG30UNCR70001522296287 BIC: UNCRBGSF  Титуляр: Фондация Надежда за малките.

  * Превод по e-pay и PayPal през сайта: www.hope.bg

  * SMS на 17 777 с текст: DMS MALKITE на цена 1 лв., за да могат повече деца да имат добър старт в живота.

  * Като закупите различни стоки, необходими за отглеждането на нашите деца.

  Организацията ни е изградена изцяло на доброволчески принцип, като разчитаме на многобройните си партньори и доброволци за нормалното си функциониране.

  Имаме екип от доброволци, които един ден в седмицата, в най-натоварените часове, когато всички бебета са будни, прекарват време с нашите деца в игри, забавления, разходки. Всеки месец правим обучение на заявилите желание доброволци.

  На сайта ни www.hope.bg редовно качваме актуален списък с нуждите на бебетата.

  Има фирми, които са наши съмишленици и партньори. Те имат дни за доброволчески труд, в които заедно почистваме къщите, облагородяваме двора, водим децата на зоологическа градина или в парка. Други фирми правят своите тиймбилдинги при нас.

  Имаме изградени дълготрайни партньорства с фирми, които осигуряват храна и памперси, други правят регулярни целеви дарения. С някои от нашите партньори организираме общи маркетингови инициативи, поставяне на кутии, разпространяване на картички с кауза, възможност за разпространяване и предлагане на наши рекламни материали и др. Напоследък индивидуални дарители ни избират за кауза за техния рожден ден, сватба, фирмено и/или благотворително парти. Участваме в организирани от фирмите базари с благотворителна цел. Заедно сбъдваме нашата обща мечта – всяко дете да има шанс за топлина, уют и обич от първия ден на живота си.

  Обитателите

  На всяко дете, настанено при нас, правим книга на живота. Там запазваме първите им снимки и истории. Ето някои от тях (имената са заменени): Ники е на две годинки. Той е твърде малък, за да разбира онова „конфликт със закона”, което го разделя още като бебе от неговото семейство. Ники е усмихнато и дружелюбно хлапе и не влиза в конфликти, защото расте обграден с любов и внимание. Той винаги и с готовност споделя своите играчки с другите деца. За трите най-малки бебета Малката къща е тяхното първо „у дома”. Те все още са заети основно с гушкане, папкане и спинкане, но вече ни подаряват първите си усмивки и своето сладко „Агуу”. Ние много ги обичаме и си пожелаваме по-бързо да ги изпратим там, където ще имат и корени, и крила! Петя много трудно свикна с шумната компания в Малката къща. Тя е много специално и чувствително момиченце. Като всяко малко дете и тя е зависима от нуждата да получава безусловна любов всеки ден. Една друга зависимост преди година я разделя от нейната майка. Скоро Петя ще духне своята първа свещичка и ние й пожелаваме от сърце много любов, радост и скоро да бъде в прегръдката на мама!

  ИМА НАДЕЖДА ЗА МАЛКИТЕ, НО НЕ БЕЗ ГОЛЕМИТЕ!

  НАДЕЖДА ЗА МАЛКИТЕ Е ШАНС ЗА ГОЛЕМИТЕ!

   

  Разговора проведе Кристина Крумова

   

  Още в Мнението на специалиста

  Изчаква се 2–3 години

  Имам син на 1 година и със съпруга ми планираме второ дете. Първия път се наложи да родя със секцио, защото плодът беше много голям.… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh