07 Мар 2018

Наистина ли кърмените деца са по-умни и здрави

Публикувана в Бебе
Оценете
(1 глас)

Кърмите ли? Едва ли има по-емоционално поставен въпрос, чийто отрицателен отговор често се превръща в обществена присъда за майката. През последните 20 години темата за кърменето – най-естественият начин за хранене на бебето, се приема за израз на най-отговорна родителска грижа. Различни проучвания твърдят, че кърмените бебета по-малко боледуват, по-рядко страдат от наднормено тегло, предпазени са от астма и алергии, по-късно са по-добри ученици и по-рядко се напишкват в по-късна възраст. Почти няма качество, което да не се свързва с чудотворното действие на кърмата. Кое е истината?

Твърди се, че...

...кърмените деца са по-умни – спорно.

Факт е, че кърмените деца по-късно в училище показват по-висок коефициент на интелигентност. Някои учени обясняват това с ценните мастни киселини, които се съдържат в майчиното мляко. Много изследвания обаче са твърде съмнителни от гледна точка на използваните методики.

Може да се зададе въпросът дали детето е по-умно, защото е кърмено, или е по-умно поради по-доброто образование на майката и по-доброто му стимулиране от родителите. Дали делът на астматиците сред кърмените е по-нисък поради качествата на кърмата, или поради факта, че родителите са непушачи. Засега на тези въпроси не е даден еднозначен отговор.

Твърди се, че...

Кърмените бебета боледуват по-рядко – вярно.

Според много проучвания кърменето укрепва имунната система на бебето и предпазва от инфекциозни заболявания  на дихателната и храносмилателната система, както и от възпаления на средното ухо. Това е биологично обосновано с високата концентрация на антитела (особено в коластрата), които ефективно предпазват лигавиците. Затова е толкова важно  особено преждевременно родените и децата с ниско тегло при раждането да приемат коластра и да се кърмят.

Твърди се, че...

...кърменето предпазва и майките от заболявания – вярно.

Положителният ефект на кърменето върху здравето на майката е доказан. Обширно проучване показва, че при жените, които през живота си са кърмили общо над 10 месеца, рискът от рак на гърдата е с 28% по-нисък. Според специалистите обратното развитие на матката при кърмачките протича по-бързо и по-безпроблемно и те по-рядко страдат от следродилна депресия. Кърменето влияе благоприятно и върху телесното тегло – естествено жената, която изразходва при кърменето допълнително 250 до 500 калории дневно, има по-малко грижи за възстановяване на теглото си отпреди раждането.

Твърди се, че...

...дългото кърмене предпазва от алергии – спорно.

Дали застрашените от алергии бебета по-често развиват алергии, ако се хранят със заместител на майчиното мляко, не е известно. Също така ако едно кърменото бебе въпреки майчиното мляко развива алергия, не е ясно доколко за нея са виновни гените и доколко е провокирана от начина на хранене. Сигурно е само, че кърменето не предизвиква повече алергии.

Съветът е изключителното кърмене да не продължава прекалено дълго, защото ако детският организъм твърде късно се научава да се справя с непознатото, това ще затрудни развитието на съпротивителните механизми. Затова препоръките за захранване претърпяват промени поне в индустриално развитите страни, където бебетата от 6-ия месец получават допълнителна храна наред с майчиното мляко.

Твърди се, че...

...кърмените бебета по-рядко са със свръхтегло – спорно.

Дали детето един ден ще страда от затлъстяване, зависи от наследственото му предразположение, от хранителните му навици и тонуса му. В проучванията по този въпрос се твърди, че същественият фактор е образователното равнище на родителите. Което означава, че по-високообразованите се грижат по-добре както за своето правилно хранене, така и за храненето на децата си. Дали майчиното мляко или балансираното хранене е причина за по-ниския дял на децата със свръхтегло сред някога кърмените, остава загадка.

За по-големия дял на децата със свръхтегло при хранените със заместител на кърмата вероятно по-голяма роля играе по-високото енергийно съдържание на тази храна. Поради това рецептите за приготвянето й са променени. Влияние оказва и начинът на хранене на бебето – то се принуждава да изпие съдържанието на шишето, докато кърмените бебета сами регулират храненето си и прекъсват да сучат, когато са сити. Учените предполагат, че и по-късно този режим при хранените със заместител оказва влияние – те да изяждат повече, отколкото им е нужно.

Избор без самообвинения

Има много основателни причини бебето да се кърми. Няма никакво съмнение, че майчиното мляко е най-добрата храна – естествена, хигиенична, практична, с идеален състав и температура, пък  и... безплатна. Освен това връзката при кърменето между майката и бебето е особено интимна и интензивна, което я прави особено ценна и в психологично отношение. С индустриално приготвените заместители на майчиното мляко това не може да се постигне. Дали едно дете обаче ще се развива добре, не зависи само от млякото, но и от много други фактори. Да кърмя или не? Всяка жена трябва сама да вземе това жизненоважно решение. Без стигматизиране и обвинения!

Още в Новини

Национална програма за проследяване на недоносените бебета?

Национална програма за проследяване на преждевременно родените деца – за това настояват родители на недоносени бебета със специлана изложба на МОста на влюбените на НДК.… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream