21 Апр 2017

Научете бебето си да спи - само за 7 дни

Публикувана в Бебе
Оценете
(8 гласа)

Вие превърнали ли сте се в роб на бебефона и наблюдението над бебето? Да се справите с лошите навици относно съня на вашето бебе е едно от най-важните неща, които можете да направите за неговото здраве-и вашето.

Факти за бебешкия сън

През първите дни от живота на новорoдeното вие сте фокусирани върху това какво е най-добро за бебето, за това безсънните нощи ви изглеждат като нормална цена, която трябва да заплатите в името на отглеждането. Така се чувствате до около шестата седмица- след това ставането на всеки няколко часа започва да става трудно и досадно. До третия месец вече сте започнали да се правите на заспала, очаквайки вашият партньор да поеме инициативата пръв. Ще стигнете до момент, в който няма да можете да си спомните какво е чувството да не сте уморена.

Добрата новина, е че повечето бебета започват да спят през нощта между 3 и 4 месец, ако им позволите, казва доцент д-р Чарълз Шийфър, автор на книгата „Как да печелим битките преди сън:Накарайте детето ви да заспи“. Но много родители несъзнателно насърчават лошите навици свързани със съня, които могат да продължат години.  Ако вашето бебе е 6 месечно или по-голямо и е все още нощна „птица“ е време да се захванете сериозно със ситуацията. Дори и да имате по-малко бебе, никога не е рано да възпитате в него навици за здравословен сън. Нашият експертен седем-дневен план ще гарантира отличен сън през нощта за вас и бебето ви и то с минимален плач и разстройване на вас и детето.

Ден 1: Започнете редовно практикуване

Много бебета смесват деня и нощта си, като спят повече следобед и се събуждат да си играят през вечерното време за лягане, но днес вие ще поправите това. „Последните проучвания показват, че бебетата могат да бъдат научени на разликата между ден и нощ още от самото начало“, казва доцент доктор Джон Хърман- директор на Център за нарушения на съня в детския медицински център на Далас. Вие просто трябва да осигурите основните знаци, които ще позволят това да се случи.

Събудете вашето бебе рано сутринта и започнете редовно да го вдигате в този час. Сложете креватчето близо до прозорец и вдигнете щорите. „Естествената дневна светлина помага на бебетата да подредят циркадния си ритъм“, казва д-р Хърман. Дори и да оставите детето да заспи през деня, е важно да е на вдигнати шори, тогава процеса за настройване на биологичния часовник продължава да работи. „Ако се събудят от сън на дневна светлина, разбират, че е време да стават. Ако се събудят вечер на тъмно, ще се научат, че трябва да заспят отново“, обяснява той.

Ден 2: Усъвършенстване чрез практика

Днес вие ще надградите върху основата, която положихте предния ден. Ако вашето дете все още настоява за нощни хранения, това може да е идеално време да наблегнете на разликата между деня и нощта, казва д-р Робрт Балард- директор на Център за здравословен сън към Националния еврейски медицински център в Денвър. „ Изпълнявайте нощното хранене много релаксиращо, с приглушена светлина. Правете всичко възможно, за да избегнете стимулирането и разсъняването на бебето“, казва той. „А през деня, направете времето за хранене с висока активност и стимулиране на бебето, като например гъделичкате стъпалата или пеете песнички, за да е възможно най-осезаема разликата между деня и нощта.“

Продължете да обръщате внимание на това какво успокоява вашето бебе и през нощта. Например къпането може да действа успокояващо, за някои бебета, но за други да действа ободряващо. Може също да добавите бял шум. Бученето от някакъв уред или звука на климатик и други подобни, работи добре за много от бебетата. Доброто на белия шум, е че може да го премахнете плавно, без да се създаде проблем, щом прецените, че бебето ви вече спи според начина, който би бил здравословен.

Ден 3: Плаченето започва

Тази вечер слагате детето си в креватчето, докато е все още будно. Това е най-важното нещо, което  можете да направите. „Ако бебето заспи по време на вечерното кърмене, след това го ободрете с нещо, за да е с отворени очи, когато го поставяте в креватчето му. Разбира се, може да има малко или повече последващ плач. Но бъдете сигурни, че тази ситуация ще бъде по-трудна за вас, отколкото за бебето ви. По принцип родителите смятат бебешкия плач за труден за слушане и преживяване, но  запомнете, че правите всичко в името на здравословен сън за вас и бебето! Трябва да се справите с тревогата , че ще оставите известно време бебето ви да плаче, това няма да му нанесе никаква вреда. Ако посрещате всяка негова нужда, ситуацията с плаченето със сигурност няма да наруши неговото чувство за грижа и любов.

Също, няма нужда да се тревожите за това, че оставяте малкото бебе да плаче, защото всъщност колкото по-малко е бебето, толкова по-лесен ще е процесът. „Бебета по-големи от 5 или 6 месеца по-лесно биха се разстроили, когато започнете да сменяте досегашните правила и режими“,  казва д-р Шифър. 3 месечно бебе, от друга страна, знае само режима, който в момента му се предлага. С по-малките бебета, родителите винаги мислят, че плаченето ще продължи по-дълго отколкото то всъщност продължава. Бебета под 5 месеца, обикновено плачат не по-дълго от 15 , 20 минути.

Ако се „разрази война“ преди спането или по време и бебето ви не заспива , отивайте да го проверявате периодично и да го уверявате с присъствието си, че вие сте до него- първата вечер се стремете да правите тези посещения по-често, например през 5 минути, докато заспи. Това ще успокоява и вас , че не оставяте бебето си да се справя само с режима. Правете вашите посещения за кратко: не включвайте осветлението, не го премествайте от креватчето или не  му предлагайте биберон или бутилка. „Ако свикне да заспива чрез някоя от тези „патерици“, ще плаче за тях всеки път щом не може да заспи или се събуди“, казва Лърнър.

Ден 4: Справяне с трудното

Миналата вечер се оказа дълга и уморителна. Очаквайте подобрение през тази и следващите вечери. Вашето бебе ще започне да се сеща малко по-рано, че плачът не е довел до резултати. Когато протестира, увеличавайте време през което го посещавате, от 5 минути направете посещенията през 10 минути. И каквото и да става не се предавайте. „ Ако сте непостоянна в опитите си да изградите режима му за спане, бебето се научава да издържа, докато не получи желаното и ще започне да плаче два пъти по-дълго от предната вечер. За това е необходима издръжливост и постоянство от ваша страна“, казва Дебора Гивън- директор на Детски център за нарушения в съня към болница за деца „Райли“ в Индианаполис.

Ден 5: Бебето се е настроило

Повечето бебета свикват с новото разписание за 3 до 5 дни, за това тази вечер може да бъде вашата късметлийска нощ. Ако вашето дете продължава да се разстройва, увеличете още времето,  в което го  наблюдавате на 15 минути. „Някои бебета се нуждаят от периодично успокоение  и вдъхване на увереност от вашето присъствие и това, че ги проверявате, но други деца се дразнят“,  казва Лърнър.

„Проверяването на бебето е наистина в полза на родителите“. Казва д-р Хай. „Ако забележите, че възбуждате вниманието и емоциите на бебето всеки път, когато влезете и ви е трудно да останете на страна, все пак е добре да се въздържите от реакция. Ако прецените просто надничайте през отвора на вратата, за да не ви забележи бебето.“

 Другият чест проблем на този етап е нощното хранене. До около 3, 4 месец повечето бебета са готови да се откажат от нощното хранене. Очевидно не можете да решите да спрете храненията на бебето ви, но можете да започнете да ги правите по-кратки и възможно най-тихи: Прегръщайте бебето си, но не му пейте, не включвайте осветлението или да е поне приглушено, дори и при смяна на пелената и веднага щом сте готови го поставете в креватчето. Не се подвеждайте по мита, че едрите бебета се събуждат по-често, защото по-бързо изгладняват. По-тежките бебета всъщност имат по-малка нужда от нощни хранения.  По-едрите бебета понякога са нощни „птици“ защото са били прехранвани, посочва д-р Гивънс. „Прехранването означава, че ще има повече сменяне на пелени, което ще ви кара да ги будите отново.”

Ден 6: Бебето спи

Звучи като блаженство, нали? Но има големи шансове да се разхождате из коридора известно време, да наблюдавате често бебето без да има причина за вашата намеса. Отпуснете се! Облечете го в топла пижама, за да не се притснявате за това дали е отвито и изключете бебефона, за да може да го чуете само тогава, когато е наистина разстроено. Сега, когато постигнахте толкова голямо развитие и напредък, не ги разваляйте с прибързано втурване в стаята на детето. Оставете детето да намери начин да се утеши само. Вие също трябва да се успокоите и да намерите начин да поспите.

Ден 7: Вие също спите

Подарете си едно пъуване назад във времето, когато сте имали време за сън. Не само ще възстановите своя сън, но ще направите на бебето си безценен подарък: добрите навици за сън са толкова важни колкото хигиенните навици за здравословното състояние на вашето бебе. Разбира се , ще се появяват пречки, като боледуване , ново бебе или пребиваване на непознато място като например хотелска стая. „Дори и децата, които се справят добре със спането е възможно да имат проблеми понякога, според различните ситуации, в които попадате с тях“, казва д-р Гивън. Но винаги, когато имате нужда да се върнете към нашия съвсем простичък план, направете го и ще видите, че всеки път дава ефект.  Вашето дете ще отговори по-лесно на нагласата на биологичния си часовник, при втори опит, защото вече ще знае какъв е начина и плана.  

Още в Мнението на специалиста

Докато пъпчето на бебето още не е паднало, трябва ли да подгъвам пелената или да слагам парче марля под нея?

Д-р Детелина Стоичкова, началник на неонатологично отделение, І САГБАЛ „Света София” – София  Подгъвайте пелената Съветът ми е да подгъвате пелената до падането на пъпчето,… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo