01 Мар 2019

  Недоносените бебета през погледа на проф. Слънчева

  Публикувана в Бебе
  Оценете
  (2 гласа)

  Вероятно познавате проф. д-р Боряна Слънчева. Тя е началник на Клиниката по неонатология в СБАЛАГ „Майчин дом". Работи в областта на продължителната дихателна реанимация – използването на различни техники на апаратна вентилация, върху проблемите в адаптацията при недоносените с много ниско и екстремно ниско тегло при раждането, върху проблемите на вродените бактериални и назокомиалните инфекции в неонатологичните интензивни отделения, антибиотичната политика, проучвания, свързани с особеностите на бъбречната функция при недоносените деца. Водещ изследовател е в разработването на програма за профилактика на мозъчните кръвоизливи при деца с ниско и екстремно ниско тегло. Какви са причините за преждевременното раждане, какво се случва в неанатологичното отделение, достига ли апаратурата за недоносените бебета, кой е най-трудният момент в грижите за най-малките и на още много въпроси ни отговори проф. Слънчева. Ето какво разказа тя.

  Проф. д-р Слънчева, как започва денят в неанатологичната клиника?

  Всеки ден точно в 8:00 ч. започва рапортът на нощните дежурни акушерки и лекар за състоянието на новородените в клиниката, следва интервал от 30 мин, през който обсъждаме текущите проблеми и пием кафе. Точно в 9:00 ч. започва общата визитация, която приключва в 11:30 ч., следват консултации на деца, лекувани в клиниката и изписани вкъщи, попълване на документацията по изискване на НЗОК. Точно в 13:00 ч. има свиждане на родителите с техните бебета и даване на сведения от лекарите, които лекуват конкретните деца.

  Има ли случай от практиката Ви, който никога няма да забравите?

  Разбира се, че има, и то не един, но не мога да ги коментирам. Все пак трябва да се спазва лекарската тайна.

  Достига ли апаратурата за недоносените бебета?

  Нашата клиника е много добре оборудвана, но и много натоварена. Това е причината за бързата амортизация на неонаталната апаратура, а тя трябва да се подновява с нова, съвременна апаратура. В тази насока използваме всички законови възможности – спонсори, участие в проекти. Освен от оборудване, бебетата имат нужда и от много ежедневни грижи, включително от неща, които приемаме за даденост – като еднократните пелени например. Досега в България нямаше пелени, които да им пасват като размер, но се радваме, че един от големите производители дарява специализирани пелени за бебета с тегло 800 грама на неонатологичните отделения в България, включително на СБАЛАГ „Майчин дом”.

  Кой е най-трудният момент в грижата за най-малките?

  Недоносените деца са много нежни и трябва да сме много внимателни в грижите си. Трябва да сме много добре професионално подготвени и да се съобразяваме със специфичните особености при недоносените деца. Всички, които работят в Клиниката по неонатология в СБАЛАГ „Майчин дом” – лекари, акушерки, санитарки, знаят своите отговорности и работим в екип. Това е причината грижите за недоносените деца да са отлични и разбира се, да имаме добри резултати – здрави бебета и щастливи родители.

  От какви родилни травми са застрашени бебетата?

  Ако говорим за механични травми, те вече почти не се наблюдават и тук място имат уменията на акушер-гинеколозите.

  Какви са причините за преждевременното раждане?

  Причините могат да се разделят на медицински – хронични заболявания на жената преди бременността, диабет, високо кръвно, имунологични заболявания, хронични бъбречни инфекции, заболявания на бременната по време на бременността – прееклампсия, инфекции; многоплодна бременност, възраст на родилката под 18 и над 35 год., асистирана репродукция.

  Не трябва да се подценяват и социалните фактори – ниско образование, лоша здравна култура, непроследявана бременност, наркотична зависимост, тютюнопушене.

  Съществува ли превенция?

  Възможна е. Всички по-горе изброени причини трябва да се профилактират с добра акушеро-гинекологична женска консултация.

  Какви са грижите за новородените с ниска телесна маса?

  Основните грижи са насочени към стабилизиране на дихателната и сърдечносъдовата система, адекватно и пълноценно хранене, проследяване на двигателното и неврологичното развитие и рехабилитация при необходимост, проследяване на зрението по протокол с цел установяване на отклонения и при необходимост лечение, проследяване на слуха.

  Колко често се раждат недоносени бебета?

  За България честотата е 10–11%, която е средната и за Европа. За нашата клиника е 20% поради концентрацията на раждания при рискови бременности от цялата страна.

  Има ли висок адреналин в работата Ви и как успявате да овладеете личните емоции, когато ситуацията е твърде комплицирана?

  Разбира се, че има адреналин, трябва да се вземат бързи, рисковани, но точни решения за много кратко време. Личните емоции изчезват, когато сме на работа, основната ни задача е да лекуваме децата и всичко е подчинено на това.

  Какво ще пожелаете на родителите на преждевременно родените бебета?

  Да вярват в добрия и щастлив край на един дълъг и невинаги равен път.

  Вашият съвет към дамите с проблемна бременност…

  Да са добре информирани за проблемите и навреме да започнат проследяване на проблемната бременност от специалист акушер-гинеколог и при необходимост консултации и с други специалисти.

   

  Разговора проведе Виржиния Николова

  Още в Бременност по седмици

  Шегите на хормоните

  Или за кое не ме предупреди докторът… Ясно е – щом сме бременни, коремът ни ще порасне, ще качим някое килце, твърде вероятно е да… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh