26 Мар 2010

  700 г живот

  Публикувана в Недоносено бебе
  Оценете
  (0 гласа)

  Казват, че душата тежи само 21 грама. Колко обаче трябва да тежи тялото, за да функционира нормално? Обикновено бебетата се раждат около 3 килограма. По-пухкавите пък са радост за мама и татко. Какво се случва, ако бебето се роди по-рано от предвиденото и е по-слабо и недоносено? Какви са неговите шансове за живот. „През последните години с напредването на медицината все повече деца, родени преди термин, имат реални шансове да живеят. По своята недоносеност бебетата се разделят на 4 категории – в първа група са тези с тегло под 2500 г. Едни от най-рисковите са бебетата от втора група, родени с тегло под 1500 г, за деца с екстремно ниско тегло се смятат родените с тегло под 1000 г, а напоследък се определи и нова, четвърта група – т.нар. микроновородени. Те са с тегло под 750 г и обикновено се раждат след 22–23-ата гестационна седмица (г.с.)”, обяснява д-р Радка Масларска, д.м., началник на отделението по неонатология на МБАЛ „Токуда Болница София”. „В световен мащаб се приема, че 22-рата г.с. е границата, след която бебето може да се спаси и лекарите да положат адекватни грижи за него, така че след една година то да настигне връстниците си в своето развитие.”

  Защо се случва?
  Статистиката сочи, че една от основните причини за преждевременното раждане са нелекуваните инфекции при бременната. За съжаление повечето жени приемат появата на бяло течение като естествена реакция на организма през 9-те месеца. Бактериите обаче могат да нанесат сериозни поражения и бебето да се роди недоносено. Многоводие, вродени дефекти на матката или недостатъчност на маточната шийка също могат да предизвикат преждевременно раждане. „Зачестилите напоследък бременности ин витро, при които майката трябва да износи повече от един плод, най-често завършват с раждане преди термин. Това са така желани бебета, а се раждат недоносени”, казва д-р Масларска. Не на последно място са и генетичните причини – повечето от тях обаче могат да се диагностицират още съвсем в началото на бременността.

  Първият сблъсък
  Основният проблем при недоносените бебета е незрелостта на техния организъм. Недоразвитите им органи и системи не могат да се адаптират към средата извън матката. Белият дроб, сърдечно-съдовата, централната нервна и храносмилателната система не могат да функционират нормално.
  „Важно е лекарите да се опитат да намалят до минимум риска от мозъчен кръвоизлив или от липса на кислород в мозъка. Това означава раждането на жената да протече с повишено внимание от страна на екипа, а реанимацията през първите часове да е изключително добра”, обяснява лекарката.
  Друг сериозен проблем е белият дроб на новороденото, който не може да се разгърне поради липса на сърфактант. „За щастие повечето неонатологични отделения в страната вече разполагат с достатъчно количество от това вещество, което, приложено веднага след раждането, разгръща белия дроб и той започва да функционира нормално. Недоразвитата сърдечно-съдова система при малките бебета се поддържа с медикаменти. Съвременната медицина вече разполага с достатъчно високоефективни лекарства, за да подпомогне оцеляването на бебето.
  Едно от най-честите усложнения при недоносените е ретинопатията. Слепотата обаче се дължи на редица фактори. ” Отново една от основните причини е незрелостта на детския организъм. Отлепване на ретината може да се получи вследствие на неврологични проблеми при бебето или на мозъчен кръвоизлив”, обяснява д-р Масларска. „Сериозен е въпросът с апаратурата. Кувьозът помага за развитието на бебето, защото осигурява условия, близки до утробата на майката, но той трябва да работи качествено. Когато е стар или развален и не осигурява точното количество влажност или затоплен кислород, кувьозът може сериозно да навреди на недоносеното. Важно също така е при първите признаци за зрителни проблеми бебето да се прегледа от детски офталмолог. Той трябва да назначи лечение още докато бебето е в кувьоза. Така слепотата може да се предотврати.”

  Специална диета
  Един от най-сериозните проблеми при недоносените бебета е храненето. Родените в 24–25-ата г.с. са толкова малки, че едва се побират в дланта на ръката ви. В болницата детето трябва да запази темпото си на растеж, което е имало в утробата. Доказано е, че бебето наддава най-много на тегло между 24-ата и 35-ата г.с. В този период то увеличава теглото си 5 пъти. Важно е навън мъничето да получава същите хранителни вещества, каквито е приемало от мама през плацентата, за да се развият всички жизненоважни органи и системи. Всеки ден се изготвя специална диета на недоносеното съобразно с неговите потребности. Преценява се точно от колко мазнини, въглехидрати и белтъци то се нуждае и се храни чрез система. Калориите се пресмятат много точно. Следи се развитието на всеки орган. При детето не бива да има дефицит на хранителни вещества. „Най-добре е недоносеното да се захранва с кърмата на майка си. Когато се налага, тя се обогатява с обогатител за кърма, които са изключително важни за развитието на бебето през първите седмици. В кувьоза то не може да постигне същото темпо на развитие, каквото е било в матката. Ако вътреутробно детето е наддавало по 40–50 г на ден в края на бременността, най-добре е след раждането да наддава с по 20–25 г дневно. Така няма да се натоварва функцията на бъбреците и на храносмилателната система. Освен майчината кърма важно е бебето да приема допълнително витамини D и E. Те осигуряват пълноценен растеж на белия дроб и мозъка и предотвратяват риска от забавено развитие”, обяснява неонатоложката.

  Шанс за живот
  Благодарение на опитните специалисти и на добрата апаратура вероятността за оцеляване на тези бебета е голяма. Родените между 24-ата и 26-ата г.с. имат 80% шанс за живот. През последните години все повече нараства и процентът на оживелите бебета, родени преди 24-ата г.с.

  У нас
  Зрението на четири бебета с екстремно ниско тегло наскоро беше спасено от екип неонатолози и офталмолози в „Токуда Болница София”. За първи път в България лекарите са приложили медикамент, който в много ранен етап лекува ретинопатията. Бебетата са се родили с екстремно ниско тегло – между 700 и 1000 г. Лекарите открили проблема съвсем в началото, а новото лекарство предотвратило отлепването на ретината и загубата на зрението.

  Мая Ковачева

  Още в Възпитание на детето

  Най-честите самозаблуди на съвременните родители

  Внимание - самоизмама! Изправени пред често изтощителната реалност с дете, повечето родители се сдобиват с навика да залъгват… сами себе си. Да извадиш поредната самозаблуда… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh