25 Апр 2005

Много е рано!

Публикувана в Недоносено бебе
Оценете
(3 гласа)

Всяко десето бебе се ражда преждевременно. На какво се дължи това? Какво могат да направят лекарите и бъдещите майки, за да задържат в майчината утроба колкото може по-дълго нероденото?
От време на време медиите съобщават за преждевременно родени бебета с невероятно ниско тегло, които все пак оживяват. Означава ли това, че не е толкова страшно, ако бебето напусне твърде рано майчината утроба?
В състояние ли е съвременната медицина да запази живота на малките и да им гарантира добро здраве? За съжаление тези надежди не винаги са оправдани. Данни от статистиките по света показват:

 • До 23-ата гестационна седмица (г.с.) бебетата се нуждаят от майчината утроба, за да оцелеят. Извън нея те просто нямат шанс.
 • До 60% от родените в 24-ата г.с. днес оцеляват, но около 60% от тях остават с трайни увреждания.
 • След 26-ата г.с. оцеляват 95% от децата, на 40% от тях са с увреждания.
 • От децата, родени в 28-ата г.с., оцеляват 96%, като делът на увредените спада до 25%.
 • През 30-ата г.с. шансовете за оцеляване са 97%, а увреждания се очакват при около 15% от бебетата.
 • През 32-рата г.с. шансовете при преждевременно родените почти се изравняват с тези при доносените новородени – 98% от децата оцеляват, а само 3% остават с увреждания.

  Защо контракциите започват твърде рано?
  Още при загнездването на оплодената яйцеклетка в матката майчиният организъм е атакуван от хормони, които осигуряват безпрепятственото развитие на плода. Мускулатурата на матката се отпуска и създава меко и еластично убежище за детето.
  Малко преди раждането нивото на окситоцина (веществото, което дава старт на контракциите) в кръвта се покачва. Коя може да е причината за неспокойната матка малко след 20-ата г.с.?

 • Ако в утробата се развива повече от едно бебе, матката се разтяга по-рано, отколкото при един плод. Рецепторите в мускулатурата подават сигнал за по-напреднала бременност и организмът реагира с отделяне на предизвикващия контракции окситоцин.
 • Ако жената е имала няколко преждевременни раждания, каналът на маточната шийка обикновено е по-разширен. В такъв случай задържащата му функция отслабва твърде рано, шийката се разтваря и матката реагира с контракции.
 • Аномалии на матката могат да ограничат пространството на плода и както при многоплодна бременност да се стигне до преждевременни контракции.
 • Възходяща инфекция от влагалището, която прониква през маточната шийка до околоплодния мехур, може да доведе до отделяне на токсини, предизвикващи контракции.
 • Пушачките по-често раждат преждевременно от непушачките.
 • При повече от 50% от преждевременно раждащите причините са психо-социални – стрес, преумора, страх от бъдещето.

  Всяка контракция ли е предупредителен сигнал?
  Ако коремът ви се втвърди и усещатe теглене в долната му част, непременно се обърнете за съвет към лекаря си. Само специалист може да установи дали става въпрос за безобидните подготвителни контракции, или за предупредителни сигнали на организма. При около 1/3 от случаите не се открива основание за тревога и след съответните съвети бъдещата майка се прибира вкъщи.

  Как лекарят може да помогне?
  При друга 1/3 от бременните лекарят има основание за по-внимателно изследване и евентуално се налага бъдещата майка да остане в болницата.
  При останалата 1/3 от бъдещите майки преждевременните контракции са толкова силни, че заплашват да изтласкат детето от утробата. В такива случаи се налага медикаментозното им потискане в болнични условия.
  Възможностите на съвременната медицина осигуряват задържане на плода в майчината утроба средно за около 9 дни. Това време се използва за ускореното узряване на белите дробове на нероденото.

  Може ли пътят на бебето да се прегради?
  Обикновено при заплашващо преждевременно раждане акушер-гинеколозите прилагат т.нар. серклаж – зашиване на шийката на матката. Този метод обаче все по-рядко се използва поради доказаната му неефективност.

  Какво да направи бъдещата майка?
  Преди всичко да мисли за себе си и за нероденото си дете. Преждевременните контракции са предупредителни сигнали, които изискват внимание. Налага се например бъдещата майка, която рядко сваля ръце и поглед от компютъра, да си даде почивка и да поглади нежно корема си. Да намали и темпото на всекидневните задължения. Нека не забравя, че миниатюрното и още неподготвено за живот същество се нуждае от нейното внимание. Всичко останало трябва да отиде на заден план – обсъждането при шефа, вечерята навреме, дори капризите на по-голямото дете, което очаква по-скоро с боязън бъдещото бебе. Единственото важно в този период са шансовете за оцеляване на нероденото. А те нарастват с всеки ден, който то прекарва добре защитено в утробата и който го доближава до 32-рата г.с.

  Кога бебето е преждевременно родено?
  Преждевременно родено е всяко бебе, излязло на бял свят преди 37-ата г.с.

 

Още в Новини

"Цветовете на сърцето“ – мама и детето

По повод 8-ми март сдружение „СъЗнание“ ви кани на второто издание на проект „Цветовете на сърцето“, посветено на връзката между родител и дете. Програмата съдържа… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
 • Последно публикувани
 • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo