12 Юни 2019

Недоносеното бебе

Публикувана в Недоносено бебе
Оценете
(1 глас)

Едно бебе се счита за недоносено, когато е родено преди навършване на 37-ата гестационна седмица и/или е с тегло под 2500 г.

Ако бебето е родено след навършване на 37-ата г.с. и е с тегло под 2500 г, говорим за интраутеринна хипотрофия – забавен вътреутробен растеж.

Тези две групи новородени са обединени в категорията „Ниско тегло при раждането“, което ги нарежда при новородените с висок риск.

Колкото по-ранен е срокът на бременността при родоразрешението, толкова по-голям е рискът за новороденото.

Недоносените бебета имат много специфични клинични проблеми, свързани с това, че развитието на всички органи и на техните функции е незавършено и не е достигнало степента на зрялост, която да осигури на бебето безпроблемно справяне с родовия стрес и послеродовата адаптация към извънутробния живот.

Най-сериозен е проблемът с незрялостта на белия дроб, който е бил причина за високата смъртност при недоносените бебета преди 3–4 десетилетия. Оттогава са проведени множество изследвания и открития, благодарение на които са разработени все по-нови и усъвършенствани методи за диагностика и лечение. Тяхното прилагане позволява смъртността в тази група да намалее драстично.

Развитието на централната нервна система и нейното кръвоснабдяване също е незавършено и това е причина за по-лесно възникване на мозъчни кръвоизливи или исхемични мозъчни увреждания с дългосрочни неблагоприятни последици за неврологичното развитие на детето.

При тези деца са по-чести инфекциите заради ниските нива на антитела в кръвта. Майчините антитела преминават през плацентата към плода едва през третия триместър на бременността. Следователно колкото по-рано се роди едно бебе, толкова по-голям е имунният дефицит.

Голямо предизвикателство е метаболизмът и особено храненето. Калорийните нужди са големи, а капацитетът за хранене – много малък.  Водно-електролитният баланс е твърде лабилен. Налага се допълващо венозно хранене, но и там обемът на вливането не може да е твърде голям и вливаните разтвори не могат да са твърде концентрирани, така че е нужно много внимателно изчисление на хранителните вещества, електролитите, калорийността и обемът, при това ежедневно, в зависимост от възрастта и телесното тегло на бебето, както и от неговото състояние.

При децата с интраутеринна хипотрофия белодробните проблеми са по-редки. Там на преден план е метаболитният проблем с  по-честа хипогликемия, нисък калций и белтък.

Друг типичен за тази група проблем е по-голямото от нормалното съдържание на клетки в кръвта, водещо до нейното сгъстяване. Това води до забавяне на кръвотока в най-малките кръвоносни съдове и съответно до влошено клетъчно дишане и хранене. Има и риск от образуване на вътресъдови тромби. Проблемът се задълбочава при недостатъчен внос на течности поради физиологичните загуби на вода след раждането.

За успешното лечение и отглеждане на недоносеното новородено са необходими много неща:

  • Съвременно техническо оборудване (кувьози с модерна сензорна система, поддържащи подходящи условия на околната среда, така че бебето да не губи калории за терморегулация, да има подходяща влажност, предпазваща изключително тънката и пропусклива кожа от изсъхване и нараняване, модерни апарати за изкуствено дишане, които позволяват мониториране на белодробния обем и налягане, така че обдишването да е щадящо и да се избегнат усложненията, свързани с него).
  • Съвременни медикаменти, разработени специално за новородените, какъвто е сърфактантът – вещество, чието наличие в белия дроб на доносените новородени им осигурява добро белодробно разгъване и нормална белодробна функция след раждането. При недоносените бебета сърфактантът е не само в недостатъчно количество или липсва, но и химическият му състав е несъвършен.
  • Разбира се, необходима е и техника за мониториране на основните жизнени функции и за бърза и надеждна диагностика, както и възможност за лабораторни изследвания с много малко количество кръв.
  • Най-важен обаче е опитният персонал. Високата квалификация на лекарите, акушерките и медицинските сестри е гарантът за благоприятен изход за бебето.

Освен с технологична обезпеченост на интензивния детски сектор към СБАЛ „Свети Лазар“ ние разполагаме и с опитни специалисти. Тъй като близостта на майката с бебето е от изключително значение за адаптирането на новороденото, ние се стремим да осигурим пълен достъп на родителите до тяхното недоносено дете по време на болничния престой.

 

Текст: екипът на АГ болница "Свети Лазар"

Още в Развитие

Запознай се с чичо доктор

Интересен или стряскащ е кабинетът на лекаря за малкото дете? Лелята или чичкото с бялата престилка държат някакви странни предмети и искат да събличат бебето.… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo