02 Юли 2015

Недоносеното дете и изпитанията по пътя към оцеляването

Публикувана в Недоносено бебе
Оценете
(0 гласа)
 
Майчината утроба е топличко, тъмно и уютно местенце, където бебето прекарва своите дни и нощи, сгушено със свити ръце и крака. Ударите на майчиното сърце звучат ритмично и успокояващо, докато звуците от външния свят идват притъпени и заглушени. Стените на матката оформят границите на пространството и бебето може да плава, да рита и успешно да тества тези граници. Тази обстановка е перфектната околна среда и е жизненоважна за растежа и развитието на нервната система. С космическа скорост се създават невронни пътеки, образуващи хиляди нервни връзки от първостепенно значение. Преждевременното раждане прекъсва този естествен и толкова важен процес.
Недоносените бебета изведнъж попадат в един хаотичен свят, фоново замърсен от силен шум, високи гласове, ярка светлина, болезнени процедури, постоянно сигнализиращи машини и предизвикващо стрес манипулиране. Всичко това често надхвърля възможностите на недоразвитата нервна система да се справи със ситуацията. За тази незряла система е много трудно да обработи цялата информация, съдържаща се в бомбардировката от сензорни послания.
Поставянето на бебето в самостоятелен кувьоз, покриването му с одеалце, приглушаващо външния шум и силна светлина, полагането му в „гнездо", осигуряващо стени, по които да рита, повиването му за по-силно усещане на сигурност, са все начини да се наподоби люлчената среда на майчината утроба. Въпреки всичко кувьозите си остават свръхстимулираща среда и въпреки че се вземат мерки, не е възможно да бъдат елиминирани всички стресиращи фактори. Важно е да разберем и да сме в състояние да разпознаем кое причинява свръхстимулация при недоносеното дете, какво може да бъде направено, за да бъдат намалени последиците от това, и как вие, като родители, бихте могли да помогнете на детето си да израсне и да просъществува по най-добрия начин в тази външна механична утроба, наречена „кувьоз".
Много от различията в поведението на доносените и недоносените деца са вследствие на различията в невроповеденческото развитие. Децата се намират в непрекъсната взаимовръзка с тяхната околна среда. Доносените деца обикновено протягат ръце напред пред тялото, в средна централна линия, за да се организират. Недоносените деца, чиято нервна система е незряла, са дезорганизирани. Те не могат да обработят всички възприятия и стимули, които получават, и имат нужда от помощ, за да се организират. Насърчаването на организиран вид поведение за вашето дете е едно от най-важните неща, които може да направите, за да подпомогнете формирането и развитието на неговата нервна система. Важността на режима на сън и бодърстване и периодите на почивка между храненията са също така изключително важни за растежа и развитието на нервната система на вашето дете.
Сънят и циклите (фазите) на съня са важни за развитието на невросензорната и двигателната система на недоносеното дете. Те лежат в основата на формирането на паметта и на мозъчните връзки, обслужващи дългосрочната памет, а също и в основата на невронните пътеки в мозъка, които представляват градивни елементи за бъдещи по-сложни дейности. Съобразяването със състоянието на детето и разчитането на знаците, които то ни подава при планирането на грижите и интервенцията, са от съществено значение за неговото ранно невросензорно развитие. Смущенията в съня и нарушаването на режима на сън и бодърстване могат сериозно да попречат на ранния процес на сензорно развитие и интеграция.
Сензорната интеграция е нещо, което всички ние вършим автоматично. Научаваме неща за нашия свят, за нашето обкръжение и околна среда чрез нашите сетива. Виждаме, чуваме и докосваме нещата и нашата централна нервна система обработва постъпилата информация почти безпроблемно – реагирайки по подходящ начин въз основа на безотказно действащите невронни пътеки.
Когато едно дете се роди преждевременно, то може да изпита затруднения по отношение на този процес поради незрялата му нервна система. Прагът на чувствителност е нивото на търпимост към дадени стимули, при което детето реагира адекватно. Когато децата достигнат своя праг на чувствителност, те могат да изпаднат в стрес. Познанията относно невроповеденческото развитие на детето и неговите състояния на сън и бодърстване заедно с разпознаването на знаците за стрес и стабилност правят възможна интерпретацията на поведението на недоносеното дете.
Следва списък от знаци, указващи стрес при детето, както и такива, указващи стабилност – важно е да можем да разпознаваме тези знаци и да откликваме по подходящ начин, когато се грижим за недоносеното си дете. Най-важното е наистина да обръщаме внимание на тези сигнали и да отговаряме чрез намаляване на стимула.
Знаци, указващи стрес:
·         лесно раздразнение
·         дезорганизиран ритъм на сън и бодърстване
·         липса на очен контакт
·         мръщене
·         кихане
·         прозяване
·         хълцане
·         неритмично дишане
·         апнея (спиране на дишането)
·         нужда от допълнителен кислород
·         промени в сърдечния ритъм
·         разперени пръсти
·         извиване на тялото във форма на дъга (спастичност на мускулите)
·         плюене
Знаци, указващи стабилност:
·         плавни движения
·         спокойствие по време на бодърстване
·         ясно изявено състояние на сън
·         фокусиран поглед
·         разширени зеници
·         ритмично дишане
·         постоянен сърдечен ритъм
·         ритмично сучене
·         посягане с ръка и хващане на предмет
·         посягане с ръка към устата (самоутешително поведение)
·         лесно се утешава
·         ритмичен, силен плач
Недоносените деца са податливи на продължаващи във времето трудности при сензорната интеграция заради заобикалящата среда, в която тяхната нервна система е била принудена да се формира и да се развива. Повечето от сензорните трудности ще отшумят заедно със съзряването на нервната система. Въпреки това при някои деца отделни проблеми могат да са налице и след излизането от кувьоза.
Някои недоносени деца ще продължат да бъдат свръхчувствителни към звук, докосване или даже светлина дори след втората си година.
Някои недоносени деца ще развият повишен или слаб мускулен тонус. Техните мускули могат да бъдат както отпуснати, така и схванати или даже комбинация от двете.
Повечето недоносени деца ще бъдат проследявани във високорисковите клиники. Ако чувствате, че детето ви страда от някой от изброените проблеми след изписването от неонатологията и все още не сте получили помощ, моля, свържете се със своя педиатър, поискайте да ви бъде дадено нужното направление. Разковничето се намира в ранната интервенция!
 
Фондация „Нашите недоносени деца”

Още в Репродуктивни проблеми

Битовата химия – бариера за бебе?

Според статистиката при около 15% от българските двойки, страдащи от стерилитет, причините за това състояние влизат в графата „неизяснени”. Специалисти не спират да сигнализират, че… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo