18 Ное 2009

Подранили бебета*

Публикувана в Недоносено бебе
Оценете
(0 гласа)

Животът на човека е като сламка, разлюлявана от вятъра, която всеки миг може да се счупи, гласи древна мъдрост. Човешкият живот наистина е нещо твърде крехко – тази мисъл те връхлетява особено при вида на новородено с тегло 700 г, което е на апаратно дишане. В ежедневната битка за оцеляване на най-уязвимите бебета (около 10% от всички новородени у нас), когато се наложи, лекари и акушерки влагат дори и нечовешки сили.
За последните години в България напредъкът в медицината драстично повиши шансовете за живот на бебетата, родени много преди термина. През 1992 г. смъртността сред недоносените, приети в Клиниката по неонатология, е била повече от 22%, а днес – 4%.
Каква обаче е причината все повече българки да раждат преждевременно? Според д-р Детелина Стоичкова,  неонатолог в ПСАГБАЛ „Св. София”, в голяма степен това се дължи на
недобре проследявана бременност
Един от основните фактори за раждане месеци преди термина е инфекция в организма на бременната. „Грипът може да се стори безобиден за жената, но не винаги това е така и за бебето. Зад симптомите на вирусно заболяване може да се крие листериоза или цитомегаловирусна инфекция, които са опасни в периода на 9-те месеца. Затова дори и при хрема бъдещата майка трябва да търси консултация със специалист”, категорична е д-р Стоичкова.
Голяма част от преждевременните раждания са предизвикани и от нарушения на плацентата. „Винаги обаче, когато говоря с родилките, им казвам, че
няма място за вина
Никой не е виновен, че се е разболял от грип или че страда от хронично заболяване”, казва д-р Стоичкова.
Все пак тя напомня на бъдещите майки колко важен е начинът им на живот за раждането на здраво бебе. „Децата на упоритите пушачки по-често се раждат недоносени и хипотрофични (с ниско тегло). Пушенето уврежда плацентата, така бебето в утробата не се храни пълноценно”, обяснява лекарката. Тя обръща внимание и на абсурдното желание на някои бременни да ускорят раждането с един и дори с два месеца. „Планираното секцио трябва да е възможно най-близо до термина. Дори и малка грешка в изчисляването на термина води до голямо отклонение и крие риск детето да се роди недоносено”, твърди тя.
Има рискови бременности, при които обаче операцията е по-безопасният начин на раждане. Често той се налага при многоплодна бременност. „Случва се двете бебета в утробата да си пречат взаимно, когато храната се оказва недостатъчна и за двете. В такива случаи е добре да се извадят преждевременно – с планирано секцио в 37-ата гестационна седмица”, уточнява д-р Стоичкова. Високият процент на многоплодна бременност вследствие на ин витро оплождане също увеличава преждевременните раждания. 
Каква е съдбата на бебето, което, въпреки усилията на лекарите да отложат раждането, се появява твърде рано?
„Най-високорискови са родените преди 30-ата гестационна седмица, с тегло 600–700 г. Голяма част от тях не могат да дишат самостоятелно. Други дишат добре, но не могат да приемат храна, защото все още храносмилателната им система е незряла”, обяснява неонатоложката. Само допреди десетина години мъничетата с тегло около 600 г почти са нямали шанс да оцелеят. Днес борбата на лекарите е те не само да живеят, но и
да се развиват без увреждания

„Проблемът при недоносените не е толкова да наддават на тегло, а да не изостават в развитието си. Те се нуждаят от повече време, за да настигнат връстниците си. На някои им е нужна около година, а на най-малките – около 3 години”, обяснява лекарката.  
Д-р Стоичкова развенчава и някои митове. Един от тях е твърдението, че
недоносените момичета
по-лесно преодоляват стреса и физическите проблеми „Това се дължи на хормоналния състав на кръвта при момичетата, който благоприятства по-бързото образуване на сърфактант в по-голямо количество в сравнение с момчетата”, обяснява д-р Стоичкова.
Родителите не бива да се тревожат, че преждевременно роденото им съкровище трябва да стои в кувьоз. „В кувьозите се имитира средата в майчината утроба. Поддържа се подходяща за недоносеното температура, за да не губи то енергия за затопляне”, допълва д-р Стоичкова. Погрешно е и схващането, че кувьозите причиняват ретинопатия. Рискът от увреждане на ретината при недоносените се дължи на недостатъчно развитата им зрителна система. Предозирането с кислород може да утежни очните проблеми, но това не може да се случи при съвременната апаратура и професионалните грижи.
Безспорно е, че болничният престой на недоносеното, който понякога продължава с месеци, е
особено мъчителен за младите родители
Не случайно проф. Емилия Христова – национален консултант и шеф на Клиниката по неонатология, призовава семействата на недоносените деца да създадат асоциация, чрез която да извоюват условия за подобряване на връзката родители–бебе по време на болничното лечение.
Съществуват и проучвания за това по какъв начин болничните процедури се възприемат от новороденото. „На конгрес в Ница беше обсъждан въпросът, дали болката при включване на венозни вливания предизвиква стрес при недоносените и дали това се отразява на психичното им развитие”, припомня си д-р Стоичкова. Според нея обаче с любов и грижи майката може да компенсира този стресов период. „Имахме случай, когато след дълъг престой на бебе в кувьоз успяхме с големи усилия да го захраним. В първия ден обаче, в който го дадохме на майката, то започна да суче с невероятен ентусиазъм и изяде такова количество кърма, че ни стъписа”, разказва лекарката.
След като бебето се прибере у дома, не е нужно родителите да го гледат в стерилна среда. „Все пак е добре
да се отложи за няколко месеца традиционната „пита”,
при която бебето е в контакт с твърде много хора”, съветва д-р Стоичкова.  
Независимо от техническия напредък българските специалисти се сблъскват с куп проблеми. Поради ниското заплащане за недоносените бебета се грижат много малко акушерки. „Лечението на недоносено бебе продължава дълго. По клиничната пътека са предвидени средства за 10 дни, а ние лекуваме бебето 20 дни. Останалите 10 дни са за сметка на нашия труд”, споделя д-р Стоичкова. След специализация в Париж тя обаче е категорична: „Правим същото за децата, каквото и западните колеги, но с по-малко пари, апаратура и персонал.”

Сандра Керелезова

* „9 месеца” благодари за съдействието на инициаторите на кампанията „Шанс за живот, шанс за нови спомени” в подкрепа на недоносените бебета.

 

 

 

Още в Новини

СПЕЧЕЛЕТЕ СЕМЕЕН УИКЕНД

Конкурс КОД ЗЕЛЕНО Пролет е! Зеленото е на мода - природата се раззелени, а времето ни даде зелена светлина за продължителни разходки. Ето защо ние… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo