26 Май 2004

SOS – първи глътки живот

Публикувана в Недоносено бебе
Оценете
(0 гласа)

За щастие повечето деца се раждат доносени и здрави. Има обаче и новородени, оживяването на които създава сериозни проблеми. Рискови са бебетата с вродени дефекти и инфекции, с родилни травми, родените преди термин. Особено застрашени са новородените с много ниско тегло (под 1500 г), които често развиват т. нар. хиалинномембранна болест.
Правилното лечение на рисковите новородени, много от които се обдишват апаратно, е немислимо без
активно и непрекъснато наблюдение
на техните жизнени функции. Клиничното проследяване на състоянието им е в ръцете на опитни лекари и акушерки. Това обаче не е достатъчно. Апаратната вентилация налага проследяване на киселинността на кръвта и на кръвните газове – кислород и въглероден двуокис. Доскоро, а в много неонатални отделения и досега, налягането на споменатите кръвни газове налагаше многократно да се вземат кръвни проби. Това допълнително натоварваше обдишваните новородени, особено ако се спазваше изискването кръвта да се взема от артериален, а не от венозен кръвоносен съд. С въвеждането на т.нар. пулсоксиметрия не само се избегна многократното вземане на кръвни проби, но се осъществи непрекъснат и много точен контрол на налягането на кръвните газове в кръвта на децата. А това дава възможност да се намали рискът от опасните хипероксии.
В клиничната практика отдавна се използват кардиореспирографи – апарати за непрекъснато мониториране (monitore от латински – проследявам) на две от основните жизнени функции –
дишане и сърдечна дейност
Чрез електроди, поставени на гърдите, се получава представа за тяхната честота и ритъм в числа и графики, които се изписват на екран.
През последните години с усъвършенстване на респираторите (апарати за изкуствена вентилация) непрекъснато се търсят начини за текуща преценка и подобряване на апаратното обдишване. Съчетани с подходящи компютърни програми и на базата на проучвания на белодробната механика, те дават много нови възможности за проследяването. На екран в числа и чрез графични изображения непрекъснато се изписват съществени елементи на дишането и обдишването. Може да се изчисли съпротивлението, което подаваният от апарата въздушно-кислороден поток среща при проникването си в белия дроб. Особено важна за практиката е възможността да се установи дали налягането, с което газовете се вкарват, е
прекалено високо, респективно – ниско
В първия случай може да се избегнат прераздуване на белия дроб и навлизане на въздух в извънбелодробното пространство (пневмоторакс), а във втория – неразгъване на белодробните алвеоли. Може да се разбере дали тубусът (тръбичката) е запушен от секрети. Възможна става и преценката на момента, в който новороденото може да бъде откъснато от респиратора и да диша самостоятелно. Така продължителността на обдишването и свързаните с апаратната вентилация усложнения (инфекции и др.) намаляват. Съществуват още много възможности, които могат да се реализират благодарение на мониторирането, но само при натрупване на знания и опит в тази сложна материя. Мониторният контрол на рисковите новородени е ежедневна практика в съвременните неонатални интензивни отделения. У нас много от методите са въведени, други – постепенно, макар и с известно закъснение, навлизат и в нашата практика, за да се помогне на новородените и да се ощастливят техните родители.

Речник

Хиалинномембранна болест – заболяване, което най-често се среща у новородените с изразена недоносеност и трайно ниско тегло. В незрелия бял дроб липсва или е недостатъчна жизненоважната за новороденото субстанция сърфактант, поддържаща алвеолите в разгърнат вид. Те се изпълват с т. нар. хиалинни мембрани, които възпрепятстват дишането. Вкарването на естествен или изкуствен сърфактант в белия дроб чрез тубуса на обдишваното дете значително подобрява шансовете и на най-тежко болните и на най-недоносените бебета да оживеят.

Апаратно обдишване – подпомага или замества естественото дишане чрез подаване на затоплена и овлажнена смес от кислород и въздух (евентуално само кислород или само въздух). Прилага се при сериозно нарушено или липсващо дишане. Газовата смес се вкарва в дихателните пътища чрез тръбичка в количество, процент на кислорода, с налягане, обем и честота, които лекарят задава на апарат, наречен респиратор.

Хипероксия – налягане на кислорода в артериалната кръв на обдишваното дете, което е над общоприетите норми. Най-честата причина за увреждането на зрението на новородените с крайно ниско тегло.

Пулсоксиметрия – метод за непрекъснато и точно измерване и наблюдение на налягането на кръвните газове в кръвта на обдишваното дете. Стойностите на кислорода се отчитат чрез малък монитор през кожата, без нейната цялост да се нарушава.

Още в Любопитно

Братска любов още в утробата

Учени от Университета в Падуа, Италия, твърдят, че близнаците проявяват желание за социален контакт и ласки още в утробата. При наблюдения на двойки близнаци между… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo