28 Дек 2017

Паразитози в детската възраст: серологична диагностика

Публикувана в Бебе
Оценете
(0 гласа)

Серологичното изследване представлява доказване на специфични антитела в серума към определен паразитен причинител. Клиничното протичане на паразитните заболявания в детска възраст варира в широки граници и в малък процент от случаите се наблюдава специфична клинична изява. Често симптоматиката е нетипична и наподобява други заболявания. Насочващи симптоми към паразитози са повишен брой еозинофили в кръвта (eозинофилия), уртикариални обриви, астматиформени пристъпи, като в тези случаи е препоръчително да се изключат някои паразитози. За нашата страна от основно значение в детската възраст са токсокарозата и ехинококозата.

При токсокарозата (ларва мигранс) източник са кучетата, които замърсяват с яйца външната среда, като основният механизъм на заразяване е пероралният. Фактори на предаване са контаминирани ръце, зеленчуци, плодове и хранителни продукти, съдържащи яйца на паразита. У нас през последните години честотата на токсокарозата нараства във връзка с увеличаване броя на домашните и бездомните кучета и котки (57,7% от кученцата до 4-месечна възраст са опаразитени).

При децата токсокарозата може да протича в няколко клинични форми: със засягане на вътрешни органи – храносмилателна, дихателна, отделителна и сърдечно-съдова система; oчна токсокароза; токсокароза на ЦНС; дисеминирана токсокароза с ангажиране на множество органи.

Водещите симптоми са висока еозинофилия, уртикариални обриви, астматиформени пристъпи, неясни, рецидивиращи фебрилни състояния, като безспорно е доказана връзката между бронхиалната астма и токсокарозата.

Епидемиологични проучвания показват, че около 2 до 20% от хората са заразени с токсокароза, като по-висока е честотата сред децата и младите хора.

Препоръчителният панел от лабораторни изследвания при съмнение за токсокароза включва серологично изследване за доказване на антитела, пълна кръвна картина и изследване на общ IgЕ.

Ехинококозата е заболяване, което засяга човека и животните. Протича като хронично заболяване с образуване на паразитна киста предимно в черния дроб, но кисти могат да се развият във всички органи и тъкани.

Човек се заразява по хранителен път, директно при пряк контакт с куче и индиректно – от замърсени плодове и зеленчуци. Ехинококозата е заболяване с хроничен ход, като могат да липсват симптоми в продължение на много години. Клиничната изява зависи от засегнатия орган – черен дроб, бял дроб, кости и др. Важно е да се отбележи, че заболяването засяга много органи и системи. Основните увреждания се дължат на травматичното въздействие на ехинококовата киста.Тя притиска и уврежда необратимо съседните органи и структури. Паразитът отделя метаболитни продукти, които имат силно токсично и алергизиращо въздействие. Най-тежките усложнения настъпват при абсцедиране и спукване на ехинококовата киста. Тогава от внезапното постъпване на голям брой токсини и алергени в кръвния ток може да настъпи анафилактичен шок. Диагностиката на заболяването винаги е комплексна – образно изследване (чрез ехография, рентгеново изследване, томография), паразитологично изследване на оперативен материал и лабораторни изследвания (скринингови и потвърдителни). Препоръчително е да се изследват ПКК с ДКК, белтък, чернодробни ензими, както и серологични изследвания – доказване на специфични антиехинококови антитела. Първоначално серологичните изследвания се извършват със скринингови тестове. Всички положителни резултати от скрининга би следвало да се потвърдят с по-висок клас имунологични тестове, т.нар. имуноблот тестове.

Д-р Десислава Велчева, вирусолог, МДЛ „Цибалаб“

Още в Захранване

Внимавайте с динята

Много обичам диня и пъпеш и правя всичко възможно да си купувам дори и когато сезонът им вече е минал. Бебето ми е на 7… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream