10 Сеп 2019

Практично отглеждане на кърмачето

Публикувана в Бебе
Оценете
(1 глас)

Проф. д-р Фриц Рот

Природното, естествено хранене на кърмачето е най-целесъобразното. То не може да бъде заменено с никакво изкуствено. Въпреки това често сме принудени от различни съображения и причини да прибягваме към изкуствено хранене на кърмачетата. В повечето случаи благодарение на опита и напредъка на науката в това отношение резултатите са добри. Но все пак изкуственото хранене на детето представлява риск, тъй като не знаем предварително как кърмачето ще възприеме неестествената храна. Ето защо лекарският съвет и неговото предписание са от голяма важност. За изкуственото хранене най-добре подхожда здравото краве мляко, което по състава си отговаря на изискванията и нуждите на детския организъм.

Твърде продължителното и изключително млечно хранене, все едно дали е естествено, или е изкуствено, не може да задоволи нуждите на детския организъм. Поради това необходимо е своевременно да се почне даването на кърмачето на витамини и соли под форма на плодове и друг вид храна. Изобщо прието е в началото на третия месец да се дават на кърмачето овощни[1] со­кове с лъжичка. Започваме с една чаена лъжичка на ден и увеличаваме, щом кър­мачето понася това, отначало до 3 лъжички и стигаме до 50–100 г дневно. В че­твъртия месец почваме да даваме на кърма­чето храна. Тя се състои от ориз или счукан ориз, който се сварява на рядка каша в супа или в сок от зеленчук. Щом детето привикне да яде кашата, даваме му зеленчук, спанак и моркови, отнача­ло в малко количество (чаена лъжичка), след това увеличаваме, а след няколко дни преминаваме към зеленчук изобщо.Тази храна винаги се допълва с плодови сокове: портокалов, гроздов, черешов и т. н. Постепенно млякото се заменя с каша. В шестия месец листата за ядене на кърмачето гласи: закуска 200 г мляко, от които 70 г вода, в 10 часа — 200 г каша от плодов сок и сухари, на обяд 200–250 г зеленчук, след обяд между 6:00 и 7:00 ч. 200–250 г каша от грис с плодов сок. Тази листа може да се спазва до края на първата година. Към десетия ме­сец може да се дава в 10 ч. сутринта парче хляб с масло и плод, за да може дете­то навреме да свикне с дъвченето. Месо и яйца в първата година не са необходими.

Понякога на детето към зелен­чука се дава телешко виме, телешки дроб, телешки мозък в малко количество. Дневната доза на млякото, което детето получава в края на първата година, не трябва да надминава ½ литър.

Ето няколко рецепти за приготвяне на храната на кърмачето:

Каша от грис

Вземаме 200 г те­лешки бульон и сваряваме в него една супена лъжица грис. Вместо бульон можем да употребим сок от сварен зеленчук (сваряваме ¾ кг моркови в 1 ли­тър вода и прецеждаме сока), прибавяме супена лъжица прясно масло.

Грис с мляко

Слагаме 2 ½ супени лъжици грис в 150 г вода и кипваме ка­шата 15 минути, след това прибавяме ¼ литър мляко с 2 лъжици захар и отново кипваме.

Зеленчук

Изчистваме зеленчука, из­миваме го със студена вода, нарязваме го и го слагаме в една тенджера на огъня с малко масло. Прибавяме малко вода да по­крие дъното на тенджерата. Покриваме с капак и задушаваме 15 до 20 минути. В това време пресоваме 250 г сварен зелен­чук през сито. Разбъркваме в него една чаена лъжичка брашно в една супена лъжица мляко и го прибавяме към зеленчука в тенджерата. Кипваме всичко, като прибавяме малко захар и една чаена лъжичка масло.

Плодов сок

Toй се получава, като пресоваме плодовете. Ако сокът е кисел, при­бавяме малко захар.

Доматен сок

Разрязваме един домат, пресоваме го през сито и към сока прибавяме малко захар. Разбиваме добре, докато се запени, и го даваме на детето.

Сок от моркови

Измиваме 800 г моркови и ги стриваме на рендето. След това пресоваме стритите моркови през тън­ка кърпа.

*Текстът е осъвременен.

 

[1]Плодови

Още в Мнението на специалиста

Давайте преварена или изворна вода

Преварената или минералната вода е по-подходяща за детето? Препоръчително е водата, която давате на детето, да е преварена, за да се избегне замърсяването. То може… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream